Blåsten höjde vattenståndet – nu vänder det

Det blåsiga vädret gjorde att vattnet steg nästan en meter vid Östergötlands kust. Nu börjar det sakta sjunka igen.

På grund av det blåsiga vädret är vattenståndet högt längs stora delar av Sveriges östra kust. I norra Östersjön var vattenståndet natten mot onsdagen och onsdag morgon på klass 2-nivå, något som på senare på dagen nedgraderades till klass 1.

Översvämningar vid hamnen i Valdemarsvik och bryggor under vatten i Marby. Det är några effekter av det höga vattenståndet i Östersjön.

– Det börjar sjunka undan nu, säger Sandra Fyrstedt, vakthavande oceanograf vid SMHI.

Det var framför allt natten till onsdagen och morgonen som havsvattenståndet var riktigt högt, säger hon.

Vattenståndet är allmänt högt just nu på grund av att det är väldigt mycket vatten i Östersjön. Utöver det bidrog vindar som låg på in mot kusten, vilket gjorde att vattennivån steg ännu mer där.

– Nu har vindarna vridit mer till nord och är även avtagande, så då börjar det sjunka undan långsamt.

Att det är så mycket vatten i Östersjön hänger ihop med det milda och blåsiga väder som varit under vintern. Vattnet pressas in i Östersjön. Den här tiden på året brukar man ha de högsta nivåerna, men det brukar sjunka undan i slutet av februari och mars.

– En normal vinter brukar det lugna ner sig med blåsväder den här tiden på året, men det har fortsatt att komma in nya lågtryck och har varit blåsigt här nu i flera omgångar.

Mätstationer i Bråviken och Arkösund visade att vattnet stigit nästan en meter över medelvattenståndet. Under onsdagen var nivån på väg ner mot 70 centimeter över medelvattenståndet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa