Farsen "Rampfeber" en pjäs om en pjäs

På lördag är det premiär för "Rampfeber" på Stora teatern i Norrköping, en brittisk fars om ett teatersällskap.

Michael Frayns komedi "Rampfeber" har kallats för "farsernas fars", och beskrivs ofta som en av världens roligaste pjäser.

Det är första gången den spelas på Östgötateatern. Föreställningen, som följer en dysfunktionell grupp teaterarbetare och skådespelare i arbetet med en pjäs, "I bara mässingen", på den brittiska landsbygden, regisseras av Pontus Plaenge.

I den första akten får man träffa teatersällskapet när de har ett kaotiskt genrep, med Tobias Almborg som den stressade regissören Lloyd Dallas.

– Han sköter sin uppgift ganska oprofessionellt, och inleder ett flertal romanser med de han jobbar med, säger Tobias Almborg om sin rollfigur.

I den andra akten är sällskapet ute på turné, och åskådarna får vara med om vad som händer backstage, bakom scenen, medan föreställningen pågår på andra sidan. Till sist följer den allra sista föreställningen på turnén.

80-talsfarsen, som har 40 år på nacken, är Michael Frayns enda fars. I övrigt har han skrivit dramatik, som pjäsen "Demokrati".

– Anledningen till att vi spelar den här pjäsen är nog framför allt att man ska få skratta. Teater är livet upphöjt till två i olika dimensioner, säger Pontus Plaenge.

– Det är också roligt för den som tycker att teaterns värld är lite spännande och magisk. Här får man titta in bakom kulisserna.

Här händer det så mycket, med olika intriger, att det är ett under att det blir en pjäs i pjäsen.

– Om man ska ha en underrubrik på den här pjäsen är det "the show must go on", säger Pontus Plaenge.

– Det är en av de bästa pjäser jag känner till, säger teaterchef Nils Poletti och talar om att det finns ett allvar i farsen också, det här att man får inte bryta, man spelar till varje pris.

Enligt Poletti bjuder pjäsen både på nattsvart mörker och skratt.

I ensemblen finns bland andra Stina von Sydow, Marika Strand, Caroline Harrysson och Richard Carlsohn.

Jesper Barkselius spelar den svartsjuke skådespelaren Garry, som spelar Roger Tramplemain. 

– Det har varit roligt att labba med vad Gary tycker är bra skådespeleri, hur han uttrycker sig på scenen och försöka släppa hur jag skulle uttryckt mig i samma situation, säger Jesper Barkselius.

Barkselius, som medverkat i filmen "Den blomstertid nu kommer" och tv-serien om Ture Sventon, syns i "Gåsmamman", "Heder" och i Viaplays serie "Box 21".

Scenografin i "Rampfeber" består av en vridscen i två våningar. Pjäsen spelas den 1 till 28 februari.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa