Dokumentär om kriminalitet och våld

Oväntad dokumentär som vänder på riktningen flera gånger och framförallt bidrar till djup i debatten om kriminalitet och våld.

Film

Fraemling

Cnema (visas endast torsdag)

Regi: Mikel Cee Karlsson

I rollerna: Mathias, Ulf Stenberg, Arvin Kananian, Leif Edlund, Rebecca Hayman m fl.

Betyg: 3

Mikel Cee Karlssons dokumentär om hans vän Mathias är oväntad på många sätt. Den är svårplacerad till en början och kräver nästan förklarande beskrivning. Något ligger under ytan men Mikel och Mathias talar inte klarspråk. Mikel vill göra film om en av sina närmaste vänner och den han känt allra längst. Under tiden kommer saker fram om Mathias som leder till att filmens riktning förändras. Projektet kommer till en halt när Mathias går bort alldeles för tidigt. Allt förändras plötsligt. Men Mikel fattar ett beslut om att gå vidare.

I andra akten får filmen äntligen luft under vingarna och handlar om något större. I en era av offentliga samtal om kriminalitet och "utanförskap" tillför "Fraemling" välbehövligt djup till en diskussion som tyvärr ofta är svart och vit. Karlsson illustrerar hur någons liv kan hamna i ett slukhål av mörker av några ödesdigra beslut som leder åt fel håll. Det kräver sin publik att kunna hantera innehållet. Här blir filmens inledning en tillgång. Vi har kommit så pass nära Mathias att vi ser hans berättelse med ett öppet sinne. Karlsson må använda filmen för egen sorgbearbetning men empatitränar också sin publik på kuppen.

Eftersom Mikel och Mathias startade sitt projekt när Mathias var vid liv och vigör känns det märkligt att han inte har varit med och sett filmen. Publiken har fått komma så nära och plötsligt är han inte här. För den som tillåter sig är "Fraemling" en övning i att förstå livets komplexitet. Att småbarn inte frigör någon från onda handlingar, men inte att handlingarna inte per automatik definierar människor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa