Vattendom bra för Göta kanal

Vattendomen har justerats: vattennivån får höjas i Roxen under Göta kanals högsäsong så nu kan man undvika problemen för de stora kanalbåtarna som uppstod 2017.

Mark- och miljödomstolen har gjort en ändring i vattendomen när det gäller sjön Roxen: hädanefter ska man kunna höja vattennivån i sjön med 16 centimeter under en längre tidsperiod än förut. Detta är föranlett av att Göta kanalbolaget under sommaren 2017 fick problem på grund av det låga vattenståndet: den gången tog det stopp vid Norsholm för de stora kanalbåtarna under en period.

Det här glädjer Göta kanal-bolagets vd Roger Altsäter.

– Det här är bra för vår verksamhet. Den här ändringen av vattendomen innebär att vi kan höja vattennivån när den är som lägst – hade vi haft den möjligheten 2017 hade kanalbåtarna kunnat fortsatt trafiken hela säsongen, berättar Roger Altsäter för Folkbladet.

Ledde den torra sommaren 2018 till några problem för båtfarten på kanalen?

– Nej, men det berodde på att vi gick in i det året med väldigt högt vattenstånd. I slutet av kanalsäsongen efter den varma sommaren var det låga nivåer igen så det vat på vippen, säger Roger Altnäs som tillägger att vad man nu gjort är en justering av vattendomen – att ändra själva vattendomen är en annan sak.

– Det är en jättelång och dyr process. Vi har haft diskussionen på bordet om att ansöka om ändring men det är inte ett steg vi tagit ännu.

Han utesluter dock inte att det kan ske framöver.

– Vi följer utvecklingen som många menar går mot mer extremväder med torka och också nederbörd; det måste vi ta i beaktande i arbetet med kanalen, avslutar Roger Altnäs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa