Han bjöd in till boksläpp

Förra lördagen skedde ett boksläpp i Söderköpings bokhandel: i närvaro av ett 40-tal vänner och familjemedlemmar fanns Sten Lennquist på plats för signering och mingling.

Det var bara en dryg månad sedan som Söderköpingsbon Sten Lennquist, professor emeritus i katastrofmedicin, åkte till Madeira för att där motta orden ”Insignia Distincao Coradao” för sitt arbete med att bygga upp katastrofmedicinska organisationer på olika håll i världen. Han har förutom sina internationella meriter i katastrofmedicin också i många år haft en akutmottagning ute på Harstena sommartid – helt ideellt – och har i media ofta kallats ”skärgårdsdoktorn”.

Vid 81 års ålder har han alltså knappast slagit sig till ro: något som blir ännu tydligare denna lördag då boksläpp äger rum i Söderköpings bokhandel: ”Det som du kan se och det som du kan göra” heter Sten Lennquist senaste bok där han berättar om sitt liv och delar en hel del tankar och erfarenheter från ett liv i läkarvetenskapens tjänst. I slutet av boken slänger han också in några brandfacklor i dagens sjukvårdsdebatt (han var bland annat aktiv i motståndet mot nedläggningen av Söderköpings vårdcentral för några år sedan).

Men den här lördagen är det inte sjukvårdsdebatt som är i fokus. På eftermiddagen fylls bokhandeln av inbjudna vänner och familj, det bjuds på snittar och bubbel och huvudpersonen själv signerar böcker och pratar med intresserade medan dragspelsmusik ljuder längre in i bokhandeln. Det är väl närmare 40 personer inne i den nu varma lokalen när Sten Lennquist utlyser en skål – först beskriver han dock tillkomsten av sin nya bok.

– Den här boken föddes ute på Harstena. En kvinna i Gryt ringde en kväll och frågade om hon kunde få hjälp med sin dotter som skurit sig eftersom hon hade ringt runt till olika vårdcentraler som var stängda. Alternativen för henne var att åka till akuten i Norrköping eller ta en taxibåt till Harstena, berättar Sten Lennquist.

I väntan på taxibåten började Sten Lennquist fundera.

– Det här väckte två frågor hos mig: Vad har hänt med svensk sjukvård när en mamma väljer att åka ut till havsbandet med sitt barn till en pensionär som jobbar ideellt. Den andra frågan var: Varför håller jag på med det här egentligen? Varför ligger jag inte kvar i min säng?, säger Sten Lennquist som tillägger att han vill väcka debatt med denna bok som han gett ut på eget förlag – därefter förenas alla närvarande i en gemensam skål.

Sten Lennquist har tidigare utkommit med sex fackböcker som rört katastrofmedicin och traumatologi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa