Ny generation på Östgötaforum

Elva konstnärer från Östergötland ställer ut på Konstforum. Samlingsutställningen heter ”Östgötaforum”.

Många av deltagarna tillhör den yngre generationen, men liksom det är bredd i material och uttryck är det också bredd i åldersspannet.

– Vi riktar oss till de som åtminstone vi som är lite äldre betraktar som yngre konstnärer, i huvudsak, säger Hans-Ove Hedman, Konstforum.

Lite äldre är keramikerna och äldst är Nisse Sandström, enligt Hedman.

Konstnärerna kommer från olika delar av Östergötland, bland annat Norrköping och Linköping. Många av dem är medlemmar i konstnärsföreningen Alka i Linköping eller Konstnärernas intresseförening i Norrköping, KIFiN.

Det är länge sedan Konstforum hade en samlingsutställning med östgötakonstnärer.

– För många år sedan hade vi ett östgötaforum varje år, men det är säkert femton år sedan, säger Hans-Ove Hedman.

Daniel Björkert, som jobbar på SMHI, är också konstnär som arbetar med fotografi. Här visar han svartvita ödsliga landskap, från Danmark, Island och S:t Annas skärgård, och träd i Lindö.

Han använder sig av alternativa tekniker, berättar han.

– Just det här är gummitryck. Det uppfanns i mitten av 1800-talet, så det är en gammal historisk fotografisk teknik. Och så arbetar jag också med storformatskameror, men även med hålkameror, säger Daniel Björkert.

Vid gummitryck blandar man gummi arabicum med pigment och ljuskänsliga kemikalier, och målar på det på akvarellpapper. Ett stort negativ läggs på det och så exponerar man med UV-strålning. Det krävs flera lager för att bygga upp en bild.

– Tanken är att det ska vara lite tidlöst, obestämbart, säger Daniel Björkert om sina stämningsfulla, melankoliska fotografier.

Christofer Dahlby från Linköping visar målningar med mystik och dröminslag. Han talar om modernism, surrealism och inspiration från de Chirico. En målning har titeln ”Halshuggna styra i dessa riken”.

Karin Langhard och Csilla Domonkos ställer ut keramik, Annika Svahnberg visar självporträtt, Hasti Radpour medverkar med grafiskt vackra akrylmålningar, och Sandra Björn har bland sina målningar en fin liten tavla med en man och en katt.

I entrérummet finns Erika Pardo Skougs kurbitsinspirerade ”My swedish theory of love” och i hamnrummet möts man av målningar av Elin Redin, med titlar som ”På väg hem igen” och ”Lyckliga gatans förfall”. Övriga medverkande är Nisse Sandström och Jennifer Spångerud.

Utställningen pågår från den 1 december till den 16 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa