I dag är det dags för det som blivit svenskarnas shoppingdag med stort S – Black friday. Traditionen kommer från USA och infaller fredagen efter Thanksgiving, som var i onsdags. Med färsk lön på kontot lockar många butiker – såväl på stan som på nätet – med reapriser. Här ska shoppas julklappar!
Men inte alla tänker så. På klädföretaget Snoot väljer man till exempel inte att följa trenden. Under namnet ”Green friday” ligger priserna i stället kvar på samma nivå som innan, samtidigt som företaget skänker en del av intäkterna till WWF. Och ungefär samma sak gör webbaserade second hand-klädbutiken Varié, som har sitt säte i Norrköping. Redan förra året valde ägarna Linda Lövenlid och Ann-Sofie Bergort att skänka en del av intäkterna till WWF, och samtidigt låta kunderna få betala tio procent extra, om de ville det. Totalt fick företaget in 5 000 kronor. I år går pengarna till Water Aid.
– Vattenförbrukningen och energin som krävs, är det som har störst påverkan på miljön under modeproduktionen, förklarar Ann-Sofie Bergort, som är vd för Varié, valet av projekt.
Flera butiker startade sin Black-friday-kampanj redan i början av november. Samtidigt finns en motvikt till den stora köpdagen – i måndags gick exempelvis flera svenska företag och organisationer samman under initiativet ”White monday” – med kampanjer på att få sina kläder reparerade, bytta och så vidare. Syftet? Att förorda en hållbar konsumtion och delningsekonomi.
– Grundmålet är att synliggöra alternativ till att inte bara konsumera nytt, säger Ann-Sofie och förklarar hur de på Varié tänker kring ”Green friday”:
– Vårt syfte är att visa att återanvändning är ett miljöschysst val. Men mest är vår kampanj ett statement mot Black friday. En form av provokation.
Varié tar emot kläder som de sedan säljer. Linda och Ann-Sofie har valt att nischa in sig på unika och tidlösa plagg som kan användas länge. Målet är att få fler att bli medvetna om alla resurser som går åt vid produktion av nya kläder, och att få fler att välja second hand.
– Vi säger inte att man bara ska köpa begagnat. Man kan börja med att köpa ett eller två plagg!, säger Linda Lövenlid.
Hon och Ann-Sofie kan se en nytolkning av second hand, från ett historiskt ”koncept” för de som inte kanske hade så mycket pengar, till en medvetenhet om vår jord och en stolthet över att bära plagg som någon annan tidigare haft.