Arbetsdagarna har ingen början och inget slut. Tony Martinsson har redan kraschat en gång och medger att det finns en rädsla att springa in i väggen igen. För att undvika att bränna sig en andra gång har han satt upp ett par regler.
Telefonen placeras åt sidan när han äter.
Nattens mejlskörd betas inte längre av i sängen direkt efter att han slagit upp ögonen.
Och när han känner att tempot är för högt tar han med sig hunden och promenerar förbi familjens två hästar, Matson och Dolly, som står i hagen utanför huset i Kimstad.
– Familjelivet är krävande rent generellt för alla föräldrar. Sen är det jobbet på det. Döttrarna är 14 och 12. Den ena rider och den andra spelar fotboll. De går i skolan inne i stan och med förändrade busstidtabeller är det ett logistiskt pussel, säger Tony Martinsson och välkomnar in i ett juldekorerat kök.
Jag är dålig på att sätta gränser. Den här klubben betyder ganska mycket.
Tony Martinsson
Sportchef, IFK Norrköping
Tre sparkade tränare
IFK Norrköpings sportchef har gjort den här typen av intervju tidigare. Han har mött frågor om sportslig stagnation, hur man effektivast mejslar fram en identitet och hur planen framåt ser ut.
Inte heller de ivriga funderingarna gällande det pågående tränarsökandet är främmande.
Göran Bergort, Rikard Norling och Glen Riddersholm har alla visats vägen ut från kontoret av "Tonnas" sportchefshand. Men ett ämne som inte berörts på djupet är arbetsbördan som ligger i 57-åringens knä.
Ett arbete som knappast lättar när verksamheten inte flyter.
– Jag tror att man måste vara flera personer över tid. Det är extremt mycket administration bakom, säger han.
Är du sliten?
– Mellan varven blir jag det.
Hur gör du då?
– Då går jag ut i skogen med hunden. Jobbar hemma med x antal saker. Jag är dålig på att sätta gränser. Den här klubben betyder ganska mycket, säger Tonna och slår med handen på klubbmärket.
Återgå till en sportgrupp är inte ett alternativ?
– Nej, inte på det sättet. Däremot en mikrovariant av det hela. Jag tror att man måste vara flera. Under nästa år känner jag att jag vill vara ute mer och titta på fotboll. Det har jag saknat. Det är inte bara allsvenskan och superettan. Det är division 1 också.
Under uppbyggnad
Om Malmö FF är jämförelsepunkt längst bort på skalan, den förening med allra bäst förutsättningar ekonomiskt och organisatoriskt, så har alla allsvenska konkurrenter ett ganska stort försprång att ta in.
IFK Norrköping kanske ett ännu större än vad många tror.
– Ser man till scoutingorganisation, ja. Malmö, AIK, Hammarby och Göteborg ligger före, men jag klagar inte. Över tid ska vi bygga en stark organisation i IFK. Både sportsligt och utanför. Fler och fler människor måste jobba med det. Man blir ganska ensam i det här yrket, säger Tonna.
Så det påverkar inte ditt resultat?
– Det ska jag inte säga, men vissa saker hinner jag inte med. En förhandling med en spelare kan vara plus minus 50 timmar. Då är jag inte själv. Då är det flera med i processen. Över tid tror jag att man måste vara fler i en sportslig organisation som jobbar med helheten.
Hur långt bort är den organisationen?
– Vi håller på och bygger utanför fotbollen. Nu har vi tagit in en sportkoordinator, Tobias Falk. Han har i uppdrag att planera resor för dam- och herrlagen. Fixa lägenheter, arbetstillstånd, gå till banken och hjälpa spelarna där eller med barnomsorg. You name it. Han börjar 1 januari. Simon (Larsson) kommer att jobba heltid som materialare och Jacob Dahl kommer att jobba mer med datascouting. Han har varit inne i akademien, men kommer att kolla spelare och göra analys.
"Klubben i mitt hjärta"
Ett tillfälligt sportchefsuppdrag blev en permanent lösning i september 2022.
Andra sejouren på posten med två tränarbyten och en nästan farsartad omsättning på spelare.
In och ut. Lån. Omstart. En ny omstart. Och rätt så syrlig kritik utifrån.
– Om det varit nära att jag klivit av? Nej, det har det inte. Det är klubben i mitt hjärta. Man vill att det ska gå bra och vi jobbar stenhårt hela organisationen. Kärnprodukten är fotboll. Då måste alla jobba för att det ska bli så bra förutsättningar som möjligt.
Utan en sekunds betänketid blir svaret ett tydligt "ja" på frågan om att den kommande tränartillsättningen måste bli rätt efter två misslyckade försök med Rikard Norling och Glen Riddersholm.
En process som är mer minutiös än någonsin.
Innan Glen Riddersholm fick jobbet hade han sex intervjuer med IFK.
– Det var inte bara jag som skötte intervjuerna. Nu har vi en grupp som varit med och träffat alla. Vi har gjort flera intervjuer, styrelsen har varit med också. Inte från början, men mer på slutet. Det är styrelsen som tillsätter tränare. Man kan aldrig veta förrän man har facit, men vi kommer att göra ytterligare tester.
Som?
– Vara ännu noggrannare. Fler djupintervjuer. Inte sitta och diskutera sättet de olika tränarna spelar fotboll på, utan mycket handlar om vilket ledarskap de står för. Hur de ser på människan bakom fotbollsspelaren, bakom den assisterande, bakom materialaren.
– Och sportchefen, skjuter Tonna in med ett skratt.
Hur viktigt är det att sportchefen och tränaren synkar?
– Viktigt, såklart. Men det är viktigt överallt. Att det synkar i övrig tränarstab, spelare och övrig organisation. Det måste klicka. Högst upp från styrelsen och hela vägen nedåt.
Det känns inte som du och Norling eller du och Glen kom helt överens?
– Nej, inte kring alla delar i helheten vad klubben vill. Det är viktigt att det fungerar i den strategi vi har. Vi sitter i tränarintervjuer och alla tycker att det finns en enorm potential i befintlig trupp. Vi är ute efter att äga bollen på rätt planhalva, vi ska jobba jävligt hårt. Man ska kunna se det som åskådare och supporter. Det är det IFK Norrköping ska stå för. Vi har varit duktiga på att utbilda spelare och ledare. Det måste vi tillbaka till. Vi kan inte köpa oss till en trupp där bara äldre spelare levererar.
Det är klart man känner att: "Fan, kunde man gjort mer?"
Tony Martinsson
Sportchef, IFK Norrköping
Kom inte alltid överens
Att Kim Hellberg inte hamnade i IFK utan i Hammarby är svårt att svälja för många IFK-supportrar. Tony Martinsson menar, precis som Hellberg, att det kanske inte var den bästa tajmingen just nu, men att det mycket väl kan finnas plats för Norrköpingssonen i IFK i framtiden.
Analysen från spelarna som görs efter varje säsong, väger den in i valet av ny tränare?
– Det är klart att man tar till sig vad spelarna tycker, det är de som utför arbetet. Vi har pratat med våra spelare vad man tycker och tänker. De är absolut med och påverkar. Sen är det så att – pang. Tre man borta. Det är så den här världen är. Det är ett pussel som ska läggas.
Är du självkritisk?
– Ja, självklart. Det är klart man känner att: "Fan, kunde man gjort mer?" Tränaren har i uppdrag att utveckla och förädla laget. Han tar ut vilka som ska spela, det är ingen annan i föreningen. Det är viktigt att man respekterar varandras roller och det tror jag ibland blir lite svårt för en del att göra.
Det gjorde inte du och Glen?
– Självklart ville jag att våra yngre spelare skulle få en möjlighet. Jag vet att de är bra. De visade det när de kom in. Det är där vi måste minska truppen för att öppna upp för dem.
Och den kritik du får – avskärmar du dig?
– Jag vet vad jag gör ihop med övriga medarbetare. När jag går på staden så är det bara positiva kommentarer. Sen vad folk sitter och skriver bakom en skärm.... Alla har rätt att tycka, men sen kanske man inte vet vad vi har förutsättningar att jobba med.
Läser du sånt?
– Nej.
Tillbaka till IFK-själen
Även om IFK sjönk under hösten och beslutade sig för att gå skilda vägar med sin andra huvudtränare på ett och ett halvt år tycker inte Tony Martinsson att 2023 kan kallas för ett bortkastat år.
Han låter övertygande när han pratar om en trupp med spännande potential, med härförare i Christoffer Nyman och Arnór Traustason.
Det lovande P19-laget som blev svenska mästare färgar framtidshoppet ljust.
– Det är på rätt väg känner jag, men det är klart att det är enklare om vi äger bollen i stället för att jaga bollen. Det är det vi strävar efter. Vi har haft ett par kämpiga år, resultatmässigt. Men någonstans har vi föryngrat laget. Vi har fler yngre spelare. Det är en målbild från styrelsen att vi ska föryngra truppen.
Innan vinterjackorna åker på för att ta den sista delen av intervjun utomhus kastas nya frågor mot Tony Martinsson vem den blivande huvudtränaren blir.
Förgäves.
Klubben är nära sitt namn och sen väntar en ny kraftsamling för att hitta en arbetsro och harmoni som hackats sönder under en rad säsonger.
I mitten står en nybliven 57-åring med ett driv att skapa ordning och "ta IFK Norrköping tillbaka till där de var", som han själv uttrycker det.
IFK Norrköpings sportchef
Namn: Tony Martinsson.
Bor: Kimstad.
Född: 27 november 1966.
Familj: Sambo, två döttrar, 12 och 14 år, hund och två hästar.
Klubbar som spelare: Lindö FF, IFK Norrköping, Degerfors IF, Gefle IF, IK Sleipner, Visby Gute, Enköping, Gamla Uppsala.