Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hector: I våra sporter märks klimatförändringarna

Krympande glaciärer och inställda tävlingar. Det är en oroande utveckling, konstaterar bland andra storslalomstjärnan Sara Hector.
–I våra sporter märks verkligen klimatförändringarna, säger hon.

Sara Hector under OS i Peking. Arkivbild .

Sara Hector under OS i Peking. Arkivbild .

Foto: Andreas Hillergren/TT

Vintersport2022-11-02 06:09

Bara en av sex alpina världscuptävlingar har kunnat hållas hittills i höst. Och i Lech, där parallelltävlingar ska hållas om två veckor, är det fortfarande barmark.

Liknande problematik finns i de andra utförsidrotterna.

– Man märker ju, som när vi var i Österrike nu, bara från förra året – man fick nästan bergsklättra för att komma ner till glaciären, man fick gå på stenar, säger freeskiingstjärnan och OS-bronsmedaljören Jesper Tjäder.

– Så vi får se hur det blir i framtiden. Vi kanske får bygga sådana plastbackar som i Hammarbybacken och åka på sådant mycket längre in på säsongen.

Flyttar verksamheten hem

Klimatfrågan är ständigt aktuell för åkarna, konstaterar Jesper Tjäder med några dagar kvar till FN:s stora klimatkonferens COP27 i Egypten.

Samtidigt kräver deras idrottande mycket resande.

– Man tänker mycket på det, jag har ju bytt till helt vegansk kost hemma, säger han.

– Vi har gjort väldigt stora ändringar genom att träna mer på hemmaplan. Så vi flyttar verksamheten hem, vi gör det vi kan. Det är väl det man kan göra, sedan måste man ju åka på tävlingarna, annars kan man inte kvala till OS eller något sådant.

"Lite dubbelt"

Storslalomstjärnan Sara Hector är inne på samma spår.

– Det är lite dubbelt. Man kan verkligen försöka klimatkompensera och det gör vi också, men det är ju inte samma sak som att inte göra avtryck alls, säger hon.

– Nu har jag ju flyttat ner till Österrike, det är bland annat för att minska på resorna. Mycket går också att göra digitalt nuförtiden. Men för att vara med i toppen i den här sporten går det inte att sluta resa helt.

Det svenska alpinlandslaget drog för fem år sedan i gång en ambitiös klimatsatsning, med målet att halvera utsläppen fram till 2022.

Det målet kommer att bli svårt att nå, konstaterar Kalle Olsson Bexell, marknads- och kommunikationschef för alpint och skicross. Men man har kommit en bra bit på vägen.

– Jag tror inte att vi kommer att nå upp till våra 50 procent som vi hade som målsättning tyvärr. Men det var en högt satt målsättning, säger han.

– Förra säsongen (2020–2021) hade vi i och för sig minskat våra utsläpp med 46 procent. Men det var mycket beroende på corona.

Återvunna käppar?

För att minska utsläppen har landslaget bland annat sett över resorna, men också kosten och hotellbokningarna.

Framöver väntar en rad olika projekt, som alla på sitt sätt ska bidra till ett minskat klimatavtryck.

– Vi kan absolut göra saker bättre, men varje år hittar man nya områden. Nu håller vi på att titta på hur vi ska kunna återvinna alla Sveriges slalomkäppar, säger Kalle Olsson Bexell.

– Vi vet att de är återvinningsbara till 95 procent. Så kan vi börja lämna in dem och göra nya käppar av dem kan vi i alla fall få någon sorts kretslopp kring det.

Fakta: Andra idrottsröster om klimatet

Sandra Näslund, skicross:

"Det är klart att man märker av det, speciellt så här på försäsongen när man är i väg på glaciärer. Jag som har varit på de här olika glaciärerna i tio års tid ser ju stor skillnad och att det sker en stor förändring och det är ju såklart supertråkigt."

Anna Swenn-Larsson, slalom:

"Det är jättedeppigt. Vi ser det ju på glaciärerna. Det är så stor skillnad. Så man vet ju inte vart det kommer att leda. De senaste säsongerna har vi haft längre läger och flugit mindre. Men vi kan inte åka bara tåg om vi ska vara med och konkurrera."

Walter Wallberg, puckelpist:

"Man försöker väl göra så mycket man kan för att inte bidra alltför mycket till klimatförändringarna, trots att vi måste resa mycket. Jag tycker ändå att Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet) tar sitt ansvar där och lägger alla tävlingar i Europa, samtidigt som man inte behöver resa fram och tillbaka mellan olika länder utan kan ta allt i ett svep."


Fakta: Inställda tävlingar

Alpinsäsongen har dragit i gång med mestadels inställda tävlingar.

I storslalompremiären i Sölden snöade damernas tävling bort.

Sedan skulle alpinherrarna ha kört två störtlopp den gångna helgen, damerna stod på tur nu på lördag och söndag.

Men de fyra störtloppen ner för Matterhorn – med starten i schweiziska Zermatt och målgång i italienska Cervinia – blev inställda på grund snöbrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!