Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skriver OS-historia – får svenskkritik

Nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard blir i dagarna den första transpersonen att tävla i ett OS. Det är ingen bra lösning på ett svårt problem, säger sportens svenska OS-hopp.
–Jag är på ett sätt glad att vi inte kommer att tävla mot varandra, för jag tycker att det känns lite orättvist, säger Patricia Strenius.

Laurel Hubbard under ett träningspass i samband med OS i Tokyo.

Laurel Hubbard under ett träningspass i samband med OS i Tokyo.

Foto: Luca Bruno/AP/TT

Tyngdlyftning2021-08-01 06:16

Allt snack inför damernas tyngdlyftningstävlingar i Tokyo har handlat om 87-kilosklassen där Laurel Hubbard, som första transperson i OS-historien, ska delta.

Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter transpersoner att tävla såvida testosteronnivåerna är tillräckligt låga, under 10 nanomol per liter, och det kriteriet uppfyller nyzeeländskan.

Men för Patricia Strenius är det inte så enkelt.

– Det är en jättespeciell situation. Jag är på ett sätt glad att vi inte kommer att tävla mot varandra, för jag tycker att det känns lite orättvist. Samtidigt har hon fått ett okej. Men jag tror att det kommer bli något som kommer att diskuteras och lyftas ännu mer senare, säger Strenius.

För henne handlar det inte om personen i centrum. Att Laurel Hubbard, som genomgick ett könsbyte i 30-årsåldern, ska få identifiera sig som hon själv önskar är självklart, säger den 31-åriga svenskan.

Hon känner att ämnet är komplicerat att uttala sig om.

– Jag tycker att det är jättejobbigt. För det är inte en person som man har något emot, det är mer konceptet, om vi ska acceptera att man ska få göra en sådan resa och fortfarande vara en del av elitidrotten. Det är den svåra frågan i det hela, säger Strenius.

Extra problematiskt blir det eftersom det handlar om en idrott som tyngdlyftning, där styrka och kroppsbyggnad spelar så stor roll, säger hon vidare.

– Det är ju så fysiskt och du har så stor fördel av vad du har för ”ram” eller hur du är byggd. Det är verkligen en fördel som man har i sporten. Och när hon kom in så sent så kan det också generera att man har mycket fördel från hur man har tränat tidigare. Det kan finnas andra idrotter där man inte alls har någon större fördel.

Strenius gör OS-debut idag när hon tävlar i 76-kilosklassen. Drömmen är en topp fem-placering, målet en plats bland de åtta främsta och ett nytt personligt rekord.

Fakta: Turerna kring Laurel Hubbard

+ Laurel Hubbard föddes 1978 som man men valde i 30-årsåldern att genomgå en könskorrigering.

+ Hubbard tävlade i den manliga kategorin inom tyngdlyftning fram till 2013 och började tävla som kvinna 2017.

+ 2015 godkände IOK en regel som tillåter transpersoner att tävla på OS förutsatt att man håller sig under den tillåtna gränsen för testosteron.

+ 2017 tog Hubbard silver på VM bara för att året senare skada sig svårt på samväldesspelen i Australien.

+ 2019 gjorde Hubbard comeback genom att vinna Stillahavsspelen. Hennes deltagande startade en hätsk debatt om huruvida hon skulle tillåtas tävla bland kvinnor.

+ 6 maj 2021, Nya Zeelands olympiska kommitté öppnar för att skicka Hubbard till OS.

+ 7 maj 2021, den nyzeeländska tyngdlyftaren Tracey Lambrechs, som var med i OS i Rio de Janeiro 2016, kritiserar möjligheten att Hubbard kan få tävla i OS. "Vi är alla för jämställdhet för kvinnor inom sport men just nu tas den jämställdheten ifrån oss", sade Lambrechs till tv-kanalen TVNZ.

+ 30 maj 2021 säger den belgiska tyngdlyftaren till Inside the games att Hubbards eventuella deltagande i OS är "ett dåligt skämt" för kvinnliga idrottare.

+ 21 juni 2021 tas Hubbard ut av den Nyzeeländska olympiska kommittén till att tävla i Tokyo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!