Sparplanen: Kortare kontrakt

Budgeten ska skäras – då vill Vita Hästen förkorta avtalen.

Men det är en utmaning att få spelare att skriva på för åtta månader i stället för tolv.

– Det är en av anledningarna att det kommer att ta längre tid, säger sportchefen Niklas Czarnecki.

16 mars 2017 18:00

Temperaturen är rejält uppskruvad på sina håll i hockey-Sverige. Medan vissa klubbar befinner sig mitt uppe i brinnande slutspel eller krigar i ett spännande Play Off jobbar andra föreningar med att se över sina trupper.

Där är Vita Hästen.

När hockeysäsongen tog slut i och med förlusten mot Almtuna var Niklas Czarnecki snabbt ute med att städa undan de individuella samtalen med Vita Hästens spelare. När det är dags att förlänga kontrakt och få nyförvärv att skriva på kommer han att lägga fram nyutformade avtal.

Folkbladet kan avslöja att ett led i Vita Hästens del att skära i lönekostnaderna är att erbjuda åttamånaderskontrakt i stället för tolv som är fallet just nu.

Knappast en fördel runt förhandlingsbordet och en inriktning som innebär att sportchefen är inställd på att årets lagbygge kommer att bli klart senare än normalt.

– Så är det. Det är en av anledningarna att det kommer att ta längre tid. Det blir en längre process i år, säger Czarnecki.

Hur går det då?

– Vi håller på med ett fortsatt budgetarbete för att få fram exakta kostnadsbeskärningar. Vi ska ha styrelsemöte i kväll (läs torsdag). Det finns hur mycket spelare som helst men vi är inte i en situation där vi kan värva allsvenska etablerade spelare hur som helst. Jag hade gärna tagit Viktor Amnér till Vita Hästen. Med den trupp vi har har vi inte kommit längre än de som redan är klara. Ni vet vilka det är.

Parallellt är Czarnecki ute och ser mycket hockey live.

Senast i går följde han J20-matchen mellan LHC och Växjö.

– Jag följer så många matcher jag kan i alla olika sammanhang för att sondera terrängen, fortsätter Czarnecki som är försiktig i sina uttalanden när det kommer till individuella namn i den befintliga truppen.

Pontus Sjögren vill Niklas Czarnecki helst av allt behålla men är inställd på att tvingas se den lyckade målvaktsvärvningen skriva på för en annan klubb.

– Som alla vet är vi nöjda med vad Pontus gjorde här. Han är en spelande målvakt men jag tror att det blir svårt att behålla honom av ekonomiska skäl men egentligen har vi inte pratat i de termerna.

Adam Schmidt uppges vara en av de spelare som får lämna Tingsryd men en comeback i Vita Hästen känns avlägsen i Niklas Czarneckis ögon.

– Jag har ingen aning om vad det skulle kosta men han var för dyr redan för två år sedan.

Marcus Eriksson?

– Vi vill gärna ha "Macke" kvar men om det blir så, om vi har muskler till det vet jag inte. Vi får se var det landar.

Vad gäller samarbetet med SHL-klubben Örebro ser det ut att avslutas.

– Jag har inte pratat med Pontus (Gustafsson) som är min kontakt som ska sluta i Örebro, så jag låter det vara osagt men om man ser hur det sett ut de här tre åren så är känslan att vi går mot ett avslut. Jag vill inte gå händelserna i förväg men jag tror att det kommer att vara ett ganska ömsesidigt beslut när vi tar det. Vi ska utvärdera projektet tillsammans men jag tror vi kommer att vara ense.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung