Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Största omställningen vi haft inom skidsporten"

Direkt när förbudet mot fluorvalla infördes diskades norska alpinstjärnan Ragnhild Mowinckel. Nu sprider sig oron inför premiärerna i längd och skidskytte.
–Förståeligt. Detta är den största omställningen vi haft inom skidsporten, säger Mats Eklund, fluorkoordinator på Skidförbundet.

Mats Eklund var svensk vallare under OS i Peking 2022. Nu koordinerar han svensk skidsports omställning till fluorfri vallning. Arkivbild.

Mats Eklund var svensk vallare under OS i Peking 2022. Nu koordinerar han svensk skidsports omställning till fluorfri vallning. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidor2023-11-01 13:55

Det nya fluorförbudet skördade sitt första offer i lördags. Norska alpinstjärnan Ragnhild Mowinckel diskades efter världscuppremiären i Sölden.

Varför Mowinckels skidor hade spår av fluor vet inte det norska alpinlandslaget, men enligt Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) var värdena långt över det tillåtna.

Nu sprider sig oron bland åkare och ledare inför de svenska premiärerna i skidskytte (Idre 11–12 november) och längdskidor (Gällivare 17–19 november).

Mats Eklund har varit vallare i 22 år och är nu Svenska skidförbundets koordinator för omställning till fluorfri vallning.

– Det finns en stor oro i skid-Sverige och det är förståeligt. Jag anser att detta är den största omställningen vi haft inom skidsporten.

Blev förvånad

Redan 2019 tog Fis och Internationella skidskytteförbundet (IBU) beslut om att förbjuda fluorvallor av miljöskäl. Men på grund av problem med kontrollsystemet börjar förbudet att gälla först den här säsongen.

– Det spelar ingen roll om man har haft fem eller tio år på sig. När det ska införas kommer oron. Jag har ju varit vallare och upplevt den oron. Man vill absolut inte hamna i situationen som drabbade Mowinckel, säger Mats Eklund.

– Jag blev förvånad när det var en åkare av så hög rang som blev tagen i ett sådant test.

Svenska skidförbundet har genomfört en lång rad egna tester för att undersöka om och hur fluor kan tvättas bort från skidor och annan utrustning.

– Vi har testat både inom alpint och på skicross, vi har överdrivit och lagt på mycket fluor och sedan försökt tvätta bort det. Men det har funkat, säger alpine herrchefen Fredrik Kingstad.

Till sin hjälp i testerna har skidförbundet två egna testmaskiner, berättar alpine landslagschefen Lars Melin.

– Vi har två maskiner i förbundet som vi använder för att testa själva. En av maskinerna kommer att finnas i vallabussen för längd, den andra kommer att finnas tillgänglig för nationella och internationella tävlingar på svensk mark, säger han.

– Vi i alpint kommer inte att ha någon maskin med oss, utan vi förlitar oss på de tester vi har gjort av hur man ska göra rent skidor och verktyg. Vi har även investerat i nya vallor och nya verktyg och kastat en del också.

Jobbade i sex timmar

Frågan är dock hur de små svenska klubbarna ska klara att hantera fluorförbudet, när inte ens det starka norska alpinlandslaget klarar det.

– I Gällivare öppnar vi testmaskinerna på arenan redan på tisdag eftermiddag så att klubbarna kan testa skidorna till fredag, då det är första tävlingsdag, säger Mats Eklund.

Det pågår ett intensivt arbete bland de svenska skidklubbarna för omställning till fluorfritt.

– Hos oss jobbade nyligen 15 personer i sex timmar med att sanera vallatrailern. All fluorvalla kastades och alla borstar och maskiner byttes ut, säger Johan Eriksson, ordförande i Falun-Borlänge SK.

Eriksson tror att även svenska skidåkare kommer att fällas för fluorvallning på grund av misstag i hanteringen:

– Ja, det vore nästan konstigt annars, säger han.

Skidpremiären i Gällivare kommer dock att ha ett mildare regelsystem jämfört med världscupen.

– Vi är till för att hjälpa, inte fälla. De som får "rött" före start på världscupen fälls direkt. I svenska nationella tävlingar får åkaren ta tillbaka skidorna för omvallning. Men uppstår rött utslag efter loppet fälls åkaren, säger Mats Eklund.

Fakta: Fluorvallaförbudet

Ett EU-direktiv 2019 resulterade till att Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet) och IBU (Internationella skidskytteförbundet) beslutade om förbud mot fluorvallor. Beslutet togs av miljöskäl.

Problemet har varit att skapa en tillförlitlig kontrollapparat. Därför har förbudet skjutits upp flera gånger.

Utmaningen för många klubbar är att det kostar mycket pengar att ersätta gammal fluorvalla och vallningsutrustning med nytt.

Kontrollerna mot fluorvallning kommer att gå till så här inom längdskidsporten:

I världscupen: Alla åkarna testar skidorna senast 30 minuter före start och efter loppet. Vid rött utslag för fluor diskas åkaren.

I nationella svenska tävlingar: Åkarna testar skidorna 30 minuter före start. Vid utslag för fluor före start erbjuds omvallning. Efter loppet görs stickprov, plus att alla på prispallen får testa skidorna. Vid rött utslag fälls åkaren. Böter eller diskning kan också ske om åkaren kommer för sent till testet innan loppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!