Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stjärnan hyllar nya förbudet – för vallarnas skull

Linn Svahn hyllar det nya fluorvallaförbudet – för miljön och vallarnas skull.
–Det ska också vara försvarbart att man har det jobbet, säger skidstjärnan.

"Tänk att stå inne i en vallatrailer i bra många år och andas in allt som är där inne", säger Linn Svahn om skidvallarnas arbetsmiljö.

"Tänk att stå inne i en vallatrailer i bra många år och andas in allt som är där inne", säger Linn Svahn om skidvallarnas arbetsmiljö.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2023-11-16 11:04

Fluorvallaförbudet har varit på gång i flera år, men försenats på grund av att det varit svårt att hitta ett tillförlitligt testsystem.

Men nu är det på plats, och hyllas av de svenska landslagsstjärnorna.

– Jag tycker att det är nödvändigt med tanke på att det ändå är ett EU-direktiv att fasa ut fluoret. Och för hälsoaspekten. Tänk att stå inne i en vallatrailer i bra många år och andas in allt som är där inne, säger Linn Svahn.

TT: Är det en samvetsgrej, att det man har under fötterna förgiftar vallarna som fixar era skidor?

– Absolut. Jag tänker också på det samvetet i att vi håller på med en idrott som är beroende av att klimatet inte förändras drastiskt. Vi är beroende av så mycket annat än oss själva, och vi är sjukt egocentriska som idrottare. Man är ju det, man fokuserar ju bara på sina mål och sin väg dit, säger Svahn.

"Största utmaningen"

I helgens Sverigepremiär i Gällivare är reglerna lite mildare än vad som kommer gälla i vinter.

Emma Ribom tror att det nya förbudet framför allt kommer att bli en stor omställning för klubbarna, snarare än landslaget.

– Hur det blir när vi kommer till Gällivare och när vi ska tävla på nationell nivå, där tror jag att den största utmaningen ligger. För de mindre klubbarna som inte besitter samma resurser som ett landslag, med en vallatrailer och vallare som jobbar och sliter med frågan hela tiden. Där tror jag att den största utmaningen finns, säger hon.

Östersunds SK-åkaren Linn Svahn är inne på samma spår.

– Min klubb är inte den största och där är det mycket tid som behöver läggas på att rengöra vallabodar, man måste rengöra alla åkares skidor och allt sådant där. Att ta bort det förråd man har med valla från flera år tillbaka. Det är en förändring som blir kostsam men jag tycker ändå att det är på tiden att det sker.

Jonna Sundling tror att åkarna snabbt kommer att komma in i de nya direktiven. Samtidigt finns det en oro för att något ska bli fel.

– Det jag är mest rädd för är att man ska åka dit för något som man själv inte har gjort. Eller att man har åkt på något ställe i snön och råkat få det på skidorna. Eller kanske att någon har tagit på skidorna och fått fluor på dem, säger Sundling.

Längre tid i uppförsbackarna

Calle Halfvarsson målar upp ett möjligt scenario:

– Det som skulle kunna bli är ju att man känner att man har skitbra skidor jämfört med de andra. Och så blir det liksom "Men vänta nu … har jag haft något jävla fluor på mina skidor nu eller?". Det kan ju bli en sådan grej och det blir ju lite tråkigt om man ska vara orolig för att någon ska ha "fluorat" ens skidor bara för att man har gjort ett bra lopp.

Åkarna räknar med långsammare tider ute i spåren. Framför allt när förhållandena är lite tuffare.

– Om det blir längre tider blir det lite mer kapacitet och lite längre tid i uppförsbackarna. Det kanske inte är jättepositivt på de längre distanserna. På sprint tror jag inte att det spelar så stor roll alls, säger Edvin Anger.

Fakta: Fluorvallaförbudet

Ett EU-direktiv 2019 resulterade till att Fis (Internationella skid och snowboardförbundet) och IBU (Internationella skidskytteförbundet) beslutade om förbud mot fluorvallor. Beslutet togs av miljöskäl.

Problemet har varit att skapa en tillförlitlig kontrollapparat. Därför har förbudet skjutits upp flera gånger.

Utmaningen för många klubbar är att det kostar mycket pengar att ersätta gammal fluorvalla samt vallningsutrustning med nytt.

Kontrollerna mot fluorvallning kommer att gå till så här inom längdskidsporten:

I världscupen: Alla åkarna testar skidorna senast 30 minuter före start och efter loppet. Vid rött utslag för fluor diskas åkaren.

I nationella svenska tävlingar: Åkarna testar skidorna 30 minuter före start. Vid utslag för fluor före start erbjuds omvallning. Efter loppet görs stickprov, plus att alla på prispallen får testa skidorna. Vid rött utslag fälls åkaren. Böter eller diskning kan ske om åkaren kommer försent till testet innan loppet.


Fakta: Sverigepremiären i Gällivare

Fredag: Damer och herrar, sprint (klassisk stil), kval och finaler (08.45/11.20)

Lördag: Herrar och damer, 10 km (k) (11.05/12.05).

Söndag: Herrar och damer, 10 k (fri stil) (10.50/12.05)

Tävlingarna sänds i SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!