Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skidchefen: ”Vill inte komma hit mer”

Landslagschefen Anders Byström är besviken efter svenska skidlandslagets sämsta OS sedan Salt Lake City 2002.
–Jag vill inte komma hit något mer. Vi är inte helt nöjda med fyra medaljer, säger han och lovar en grundlig utvärdering.

Landslagschefen Anders Byström på OS-stadion i Zhangjiakou.

Landslagschefen Anders Byström på OS-stadion i Zhangjiakou.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidor2022-02-20 12:03

Anders Byström blickar ut över OS-stadion i Zhangjiakou, där stormen ökat om möjligt ännu mer efter damernas avslutande tremil.

Han summerar ett OS där mycket gått snett för de svenska längdåkarna. Sveriges medaljfacit på ett guld (Jonna Sundling i sprinten), två silver och ett brons motsvarar inte de förväntningar som fanns på laget.

”Hoppats på mer”

Det är Sveriges sämsta OS-insats sedan Salt Lake City 2002. En blick på senaste världsmästerskapen, som arrangeras vartannat år, visar att Sverige inte haft en sådan här mager utdelning sedan 2009, bortsett från VM i Lahtis 2017.

– Resultatmässigt är vi inte helt nöjd med fyra medaljer. Vi hade hoppats på fler. Vi har en hel del fjärdeplatser, femteplatser samt sjätteplatser. Men det räknas inte i OS, dessvärre.

TT: Hur ser du på att detta är sämsta svenska längd-OS sedan 2002?

– Jag förstår det fokuset, men så tänker inte vi. Vi försöker ta så många medaljer vi kan, säger Anders Byström och försöker förklara misslyckandet.

– Vi har några åkare som inte hittat toppformen. När det är några av våra största medaljhopp är det svårt att samla ihop de medaljer vi vill ha. Samtidigt är det några som varit i riktigt bra form – bästa någonsin. Se på Jonna Sundling och William Poromaa. De är i toppslag. Vi har också varit på höghöjdsläger och det känns som alla varit acklimatiserade.

Utvärderingen

Nu väntar en utvärdering. Där behöver landslagsledningen inte ta med extremfaktorerna som hög höjd, kyla, vädret, banorna och kärva snön eftersom det lär dröja innan ett mästerskap avgörs i dessa förhållanden igen.

– Det handlar om att utvärdera andra detaljer som hur vi tränat, formtoppning och hur vi agerat på plats. Det sista gör vi varje kväll, men vi tar upp detta mer efter mästerskapet.

Vill inte tillbaka

De kinesiska OS-arrangörerna har byggt upp en modern skidstadion. Men frågan är om damernas tremil var den sista stora internationella tävlingen i Zhangjiakou med de extrema förhållandena?

– Jag vill inte komma hit något mer. Men de (lokala arrangörerna) kommer säkert vilja ha fler tävlingar, när de byggt en sådan anläggning. Det är en sjukt fin anläggning. Men platsen är jobbigt vid den här tiden på året. Om det blir något med mästerskap här får Fis avgöra. Jag är glad att jag är i Europa om fyra år (OS 2026 avgörs i Italien). Då kan vi också få stämning och publik, säger Byström.

Fakta: Svenska skidbesvikelser i OS

Sverige tog ett guld (Jonna Sundling i sprint), två silver (Maja Dahlqvist i sprint samt Sundling och Dahlqvist i sprintstafett) och ett brons (damernas stafett). Ett sämre utfall än väntat.

Här är de största svenska längdbesvikelserna i Zhangjiakou:

+ Damernas skiathlon

Frida Karlsson sågs på förhand som den främsta utmanaren till Therese Johaug. Efter dåligt vallade skidor kom hon femma och svimmade efter loppet.

+ Damernas 10 km

Distansen där Frida Karlsson på förhand,hade störst chans att besegra Therese Johaug, vilket hon gjort två gånger i vinter. Men Karlsson slutade tolva och kollapsade efter loppet. Ebba Andersson kom sexa.

+ Damernas sprintstafett

Sveriges största guldchans på förhand, speciellt sedan Jonna Sundling och Maja Dahlqvist hade kommit etta och tvåa på individuella sprintern. Därför var silvermedaljen bakom skrällen Tyskland en besvikelse.

+ Damernas stafett

Sverige var guldfavorit tillsammans med Ryssland. Men när två av svenska åkarna inte hade rätt dag, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson, fick man nöja sig med ett brons.

+ Herrstafetten

Svenska herrarna var nära att nå målet och ta medalj. Men det blev en fjärdeplats bakom Frankrike som tog bronset.

+ Damernas 30 kilometer

Ebba Anderssons stora chans. Hon låg också på bronsplats till upploppet, men tappade allt och blev åtta.


Svenska längdmedaljer i OS och VM

Detta är svenska längdmedaljerna de senaste OS och VM

OS

Peking 2022

1 guld, 2 silver, 1 brons

Pyeongchang 2018

2 guld, 3 silver, 1 brons

Sotji 2014

2 guld, 5 silver, 4 brons

Vancouver 2010

3 guld, 1 silver, 2 brons

Turin 2006

3 guld, 0 silver, 1 brons

Salt Lake City 2002

0 guld, 0 silver, 1 brons

VM

Oberstdorf 2021

2 guld, 2 silver, 3 brons

Seefeldt 2019

2 guld, 2 silver. 1 brons

Lahtis 2017

0 guld, 2 silver, 2 brons

Falun 2015

2 guld, 4 silver, 3 brons

Val di Fiemme 2013

1 guld, 6 silver, 0 brons

Oslo 2011

2 guld, 2 silver, 1 brons

Liberec 2009

0 guld, 2 silver, 1 brons

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!