Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Världsunik uppfinning testades i Kimstads skidspår

I lördags anordnade Kimstad GoIF distriktstävling i skidor. Årets stora nyhet var att åkarna erbjuds en virtuell ledsagning på plats. "En otrolig frihetskänsla", säger Anne-Lie Telning efter att ha testat.

Anne-Lie Telning var en av deltagarna som fick testa på det nya systemet

Anne-Lie Telning var en av deltagarna som fick testa på det nya systemet

Foto: Privat

Skidåkning2022-03-14 09:30

Det bjöds på härlig skidåkning och solsken på Kimstads skidcenter. Men den stora nyheten skulle visa sig vara en teknisk uppfinning. Olle Axelsson har nämligen utvecklat en virtuell ledsagare.

– Det är ett system för åkare med synnedsättning som gör att de inte blir beroende av fysisk ledsagning. Systemet innehåller tre komponenter. Ett par blåtandshörlurar, en enhet fäst på ett pannband som skickar kommandon till hörlurarna och sedan personens telefon. Genom dessa får man hjälp att navigera under åkningen. Ligger åkaren rätt hörs ett tickande ljud, ligger man däremot fel i spåret justeras ljudet mellan höger och vänster öra. Allt detta är personligt så varje åkare kan själv bestämma på vilket sätt ljudet ska förändras, säger utvecklaren Olle Axelsson. 

Systemet innehåller också en slags liveröst som förvarnar för olika händelser i spåret. 

– Detta fungerar som en livecoach. Rösten kan förvarna att en backe kommer om tio meter, att det är tio meter kvar av backen eller att backen är färdig. 

Det finns även möjlighet att vidareutveckla systemet.

– I framtiden kanske man kan försöka använda sig av någon slags sensor som märker av om någonting skulle ligga i vägen för åkarna. Men de som redan testat att använda systemet har inte känt någon oro för att ramla eftersom att sånt även riskerar att hända personer utan synnedsättning, säger Olle. 

Han ser att systemets användningsområde både finns i tränings- och tävlingssammanhang. 

– Just nu tänker jag att det främst ska användas på organiserad träning och motionsverksamhet för personer med synnedsättning. Men i framtiden kanske detta kan bli en standard under paralympics och andra större tävlingar, säger Olle.  

Skidsektionsledare för Kimstad GoIF Björn Westerström såg inför tävlingen fram emot att implementera systemet.

– Går allt bra så ser vi en stor vinst i att kunna använda oss av detta under träningsverksamhet, säger han.

Fem synskadade åkare fick under lördagen chansen att testa systemet. Anne-Lie Telning var en av dem.

– Det fungerade jättebra och åkningen kändes väldigt trygg hela vägen. För mig blev det här nästan som ett kosläpp eftersom att det var första gången den här säsongen jag stod på skidor, tack vare tekniken. Att få åka helt själv utan ledsagare var en otrolig frihetskänsla, säger hon.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!