Sjöström fyllde 29 år på EM:s avslutningsdag och var med och tog det första svenska medleyguldet i lagkapp på 22 år.
Även den gången, år 2000, var det damerna som slog till.
Den här gången var Sverige favorit efter att ha blivit bästa europeiska lag både på OS i Tokyo (femma) och på VM i Budapest i år (fyra).
Men svenskorna höll inte bara för trycket, det handlade till slut om ren utklassning.
När födelsedagsfirande Sjöström satte handen i kaklet på slutsträckan var marginalen till tvåan Frankrike över en sekund.
Trean Nederländerna var 1,76 sekunder bakom.
"Tjena, hejdå, goodbye"
Sjöström var segersäker redan när Louise Hansson växlade över till henne som tvåa.
– Jag visste det när Louise kom in. Jag bara log och tänkte "tjena, hejdå, goodbye" till de andra lagen. Det var samma känsla som när vi satte världsrekord på kortbane-VM i Abu Dhabi, säger Sjöström som noterade fantastiska 52,04 på slutsträckan.
Louise Hansson (56,29 i fjäril) var kanske inte lika segersäker i det läget, men säger:
– Man vet att Sarah är hungrig när hon ställer sig på startpallen.
Ryggsimmaren Hanna Rosvall är den enda i kvartetten som inte har ett individuellt EM-guld, men övertygade på startsträckan och slog personligt rekord med sex hundradelar, 1.00,66. Sverige låg femma efter startsträckan.
"Ville inte svika"
Bröstsimmaren Sophie Hansson (1,06,26) gjorde sitt bästa lopp under ett i övrigt tungt mästerskap och förde upp Sverige till tredje plats på andra sträckan. Med tårarna trillande konstaterar hon:
– Nu fick jag min revansch. Det är hundra procent min jävlaranamma och vilja som gör det här. Jag ville inte svika laget, säger Sophie Hansson som började kvällen med att sluta sexa i finalen på 50 meter bröstsim.
Hennes andra sjätteplats i mästerskapet där hon kom in som regerande mästare på 100 meter bröstsim.
Sarah Sjöström var delaktig i fem av Sveriges sex medaljer, tog tre guld, ett silver och ett brons. Hon sammanfattade EM:
– Jättehäftigt, det här en upplevelse man bara får en gång i livet. Att få uppleva den här stämningen på arenan och stödet, det är helt magiskt, säger Sjöström som tog sin 28:e EM-medalj i karriären.
Redan tidigare i veckan blev hon den bästa simmaren i EM-historien då hon passerade den förre sprintstjärnan, ryssen Alexander Popov på 26 medaljer och ungerska järnladyn Katinka Hosszu med 25.