Så rustar IFK inför sommaren

IFK Norrköping jobbar för en minnesvärd returmatch i Europa. "Vi siktar på att fylla arenan", säger Mårten Jacobsson.

27 juni 2019 11:22

2–0 mot AIK var bästa tänkbara skjuts mot en sommarmeny som ser riktigt smaskig ut.

IFK Norrköping kliver in i en matchtät period i allsvenskan och Europa.

Det ska inte gå omärkt förbi.

På Östgötaporten slipas det på en kampanj för att locka publiken att gå på fotboll.

– Vi håller på och jobbar på en rad olika saker som vi släpper snart, säger evenemangsansvarige Mårten Jacobsson utan att vilja gå in i detalj vad det handlar om.

Förutom två raka hemmamatcher i allsvenskan (Sirius och Häcken) så är Europa League-matcherna mot St Patrick Atheltic från Irland på mångas läppar.

Champions League-kvalet mot Rosenborg och matcherna mot Prishtina från Kosovo samt litauiska Trakai i Europa League har gett erfarenhet av internationellt spel – och nu vågar IFK höja ribban.

– När man ser vad Östersund och Malmö åstadkommit är det klart att man drömmer lite vad som kan hända. Det gäller att tagga till och stå upp från början. Det blev ett abrupt slut mot Trakai, fortsätter Jacobsson.

Och gillar trycket inför St Patrick-returen 18 juli.

– 60 procent av årskortsinnehavarna har aktiverat sin plats till matchen. Vi hoppas på 100 procent, såklart, men en del är bortresta och andra struntar i förmånen att säkra sin plats för halva priset.

Vad hoppas ni på publikmässigt?

– Vi jobbar på att fylla arenan. Kapaciteten är knappt 11 000 platser men då krävs det ett stort jobb ifrån oss, samarbetspartners och supportrarna. Vi har, som sagt, en kampanj som kommer göra supportrarna stolta och som vi är stolta över, svarar Mårten Jacobsson.

Känns det realistiskt att fylla arenan?

– Ja, det finns en tradition som lockar mer med lag från de brittiska öarna. Möter Sverige Irland i en EM-kvalmatch så lockar det mer än om de till exempel möter Lettland. St Patrick har aviserat att de kommer med supportrar också. De kommer liva upp staden. Sedan finns det en revanschlusta hos både klubben och supportrarna. Vi behöver egentligen bara ge fem procent av biljetterna men irländarna kommer få 1 200 biljetter. De kommer att stå på ena kortsidan på södra där det är stolar. Inte på den ordinarie bortasektionen.

– Curva Nordahl kommer att vara placerad på sektion N och O på Östra.Där går det in 2 500 personer, berättar Jacobsson.

Till första matchen som spelas på irländsk mark har IFK tilldelats drygt 330 biljetter.

– Det känns som de kommer ta slut. Vi har en rolig sommar framför oss och att vi vann mot AIK var en perfekt start. Det kommer att ge en bra effekt, tror Mårten Jacobsson.

Sommarprogrammet

30 juni: IFK–Sirius.

7 juli: IFK–Häcken.

11 juli: St Patricks AFC – IFK.

14 juli: Östersund–IFK.

18 juli: IFK–St Patricks AFC.

21 juli: IFK–Östersund.

28 juli: IFK Göteborg–IFK Norrköping.

11 augusti: IFK–Elfsborg.

18 augusti: Sirius–IFK.

25 augusti: IFK–Helsingborg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!