Så mycket har de i lön

3 april 2019 12:00

I söndags var det avspark för fotbollsallsvenskan. Som vanligt, kan man notera, i blandat väder.

Här i Norrköping föll det till och med lite snö på förmiddagen så tur för IFK Norrköping att man fick åka söderöver och möta nykomlingen Helsingborgs IF i premiären.

Men i och med fotbollens intåg i vårt avlånga land känns det också som att våren är här.

Oj vad många det är som längtat efter den gångna helgen. Inte bara allsvenskan kickade igång utan även superettan där vi östgötar just nu inte har något lag av intresse.

Det har vi däremot i allsvenskan och roligast av allt är att IFK Norrköping tippas vara ett av topplagen, ja till och med Expressens fotbollsexpert Daniel Kristoffersson sätter IFK på plats ett!

Roade mig i helgen just med att kolla vad experterna tror om 2019 års fotbollsallsvenska. Som vanligt varierar tipsen.

Radiosporten har exempelvis en omröstning där drygt 2100 personer lagt sin röst när detta skrivs och där Malmö FF får 24 procent av rösterna medan IFK är tvåa med 16 och AIK trea med 11 procent. I botten hittar vi AFC Eskilstuna (cupfinalisterna!) med en procent och kvartetten Elfsborg, GIF Sundsvall, Örebro SK och Falkenberg med två procent.

IFK är dock inte sämre tippade än trea någonstans – utom i våra egna lokaltidningar. Min gamla kollega David Iwung, som aldrig varit någon bra tippare!, slänger ur sig att IFK ska hamna först på sjätte plats.

Så här funderar vännen Iwung:

”I höst kan det bli dumstruten på men känslan är att det blir ett IFK-år som inte kommer leva upp till de högt ställda förväntningarna. Jens Gustafsson har seriens mest spännande lag – framåt. Nästintill ett överflöd av forwardsalternativ och det saknas inte möjligheter att laborera med klass på mitten heller. Men, det är fortfarande ett starkt men, hur står sig backbesättningen mot ambitionen att knipa hem Lennart Johanssons pokal?”

Till viss del förstår jag hans resonemang, men samtidigt är jag i dag alltför dåligt insatt i allsvenskan som helhet för att kunna varken säga bu eller bä!

Fast efter IFK:s 1-3 nere i Skåne i söndags kanske David har hittat något som vi andra inte riktigt förstår. Själv saknade jag mest en sammanhållande länk i försvaret samt en bollvinnare och passningsläggare (Simon Thern) på mitten. Vi får hoppas att Simon är tillbaka i IFK-tröjan på måndag mot sin gamla klubb AIK. Vem minns inte hans insats mot mästarna i fjol!

Just AIK hade liksom IFK problem i premiären. Besvikelsen var stor över 0-0 mot Östersund på Friends inför nästan 30.000 åskådare. Alla TV-bilder från matchen visade också att AIK skulle haft en solklar straff i första halvlek när Tom Pettersson (f d Åtvidabergs FF bland annat) sökte bollen med handen. Det var så tydligt att någon av domarna borde uppmärksammat detta. Kanske dags att inleda en VAR-debatt även i allsvenskan?

I förra veckan var jag på ett intressant möte med IFK-managern Jens Gustafsson på Östgötaporten. Jens berättade under en timma om dagsläget i IFK-truppen samt en hel del om hans egen funktion i klubben. Jens kallas numera manager, inte tränare, vilket till och med betyder att det är han som köper och säljer spelare samt även lönesätter truppen. En intressant siffra i det sammanhanget var att snittlönen för IFK-truppens 29 spelare ligger på cirka 80 000 kr i månaden.

– Samtidigt är det svårt att säga nej till grabbar som vill ut i proffslivet när de erbjuds ytterligare en nolla i månadsersättning, förklarar Jens på frågan om man har något att sätta emot klubbarna ute i Europa.

I dag känns bara som att det är Malmö FF som kan stå emot proffsuppköparna. I senaste bokslutet redovisade Malmö FF ett eget kapital på 500 miljoner medan exempelvis IFK kunde presentera 101 miljoner kr, vilket är en oerhörd förbättring mot de senaste åren. Det var inte länge sedan IFK slogs för att överleva ekonomiskt men Peter Hunts lån på 20 miljoner kr (pengar som IFK börjat betala tillbaka) och försäljningarna av flera spelare till utlandet (där islänningen Arnór Sigurdssons övergång till CSKA Moskva inbringade nästan 40 miljoner kr!) har stärkt upp kassan rejält och nu verkar det också som om IFK är på väg att sätta sin organisation. Det var varit mycket rykten om missförhållanden och avgångar inom klubben, men i dag känns det som om man fått ordning i leden och även anställt folk på alla positioner.

Om ett par veckor startar även den lokala fotbollen på allvar. Superettan är enda serien vi i östra länsdelen inte har några lag med i, i ettan hittar vi annars numera Sylvia, i tvåan Assyriska och i trean en hel drös lag som Smedby AIS, IK Sleipner, Torstorps IF, Skärblacka IF, Lindö FF och Eneby BK.

Helgen 12-13 april startar även damernas division 1 upp där IFK Norrköping gjort en satsning och hoppas på en topplacering.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenneth Thapper