Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

JVM-silver för Norrköpingstjejerna: "En häftig känsla"

Sveriges första JVM-lag i roller derby någonsin blev en succé – med hjälp av två spelare från Norrköping Roller Derby. Nu hoppas Filippa Wallberg och Berit-Saga Boquist att framgången kan hjälpa sporten att växa ytterligare.

Filippa Wallberg och Berit-Saga Boquist utgjorde varsin del av det svenska landslag som bärgade ett JVM-silver i Frankrike.

Filippa Wallberg och Berit-Saga Boquist utgjorde varsin del av det svenska landslag som bärgade ett JVM-silver i Frankrike.

Foto: Privat

Roller derby2023-08-04 13:00

– Jag tror att vi har chans att tävla om en medalj, sa Filippa Wallberg från Norrköpingsklubben till Sporten kort innan avfärden till JVM-äventyret.

Sagt och gjort.

Sveriges JVM-lag, med Filippa och NRD-kompisen Berit-Saga Boquist bland de uttagna, tog sig hela vägen till final men räckte där inte till mot titanen USA.

– Det känns jättebra med en silvermedalj. Det är en häftig känsla att hänga den runt halsen och bära upp den med stolthet, säger Filippa, på plats i norra Italien för semester när Sporten når henne.

Svenska JVM-truppen intog franska Valence med en tydlig underdogstämpel över sig.

Laget i sig var alltså det första någonsin som representerade Sverige i sammanhanget, det vill säga i ett roller derby-JVM.

Turneringen inleddes med poolspel, där Sverige hittade rätt med segrar mot både Team World och Storbritannien.

– Vi förlorade mot USA men det var vi också ganska förberedda på, konstaterar Filippa.

Antalet vinster i poolspelet avgjorde ranking inför utslagsmatcherna – och där skaffade sig svenskorna ett bra utgångsläge eftersom man lyckades besegra både Kanada och Danmark.

Kanada blev i slutändan semifinalmotståndet.

Det landade i en riktig rysare, som i rena siffror skrevs till 198–184 i svensk favör.

– Vi ledde hela tiden men vid ett tillfälle med bara en (1) poäng. Poängen räknas på hur många spelare du passerar under varje varv, och det kan vara max fyra varv, beskriver Filippa.

JVM-finalen mot USA var dock inte mycket att säga om. 200–36 till ett snabbt, fartfyllt och tufft amerikanskt lag.

– Men våra tränare sa till oss redan innan finalen att vi skrivit svensk roller derby-historia. Bara det är en cool känsla.

Filippa, Berit-Saga och de andra i de svenska JVM-laget hoppas att framgången kan skapa ringar på det blågula roller derby-vattnet framöver.

– Det här kan förhoppningsvis göra att man i framtiden vågar satsa mer på roller derbyn. Att man vågar ge bättre halltider för träning, mer ekonomiskt stöd och flera yngre som vill börja spela. Vi gick in som underdog i det här men visade att vi var tillräckligt bra för att spela i final, för ett land som inte har så mycket roller derby-historik, säger Filippa med framtidsaspekten i åtanke. 

Härnäst då?

– Nu vill jag främst bidra till att förbättra Norrköpings europeiska ranking, med de erfarenheter jag har med mig från det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!