Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Realgymnasiet drar till EM

Nästan en hel vecka ska nio elever från Realgymnasiet i Norrköping få spendera i EM-miljö i Göteborg. Det handlar om hästar och entreprenörskap.

Företagsam. Det är Anita Jonsson. Här med Janne.

Företagsam. Det är Anita Jonsson. Här med Janne.

Foto: Mikael Strand

Ridsports-EM2017-08-19 17:00

Realgymnasiet har internationellt ett samarbete med EM-organisationen. Tanken är att elever från hela Sverige åker till EM i Göteborg för att lära sig mer om hur det funkar på ett så stort evenemang.

– Det är jättespännande och jätteroligt, säger Anita Jonsson, lärare i ridning, hästkunskap och entreprenörskap på Realgymnasiet i Norrköping.

Elever och lärare åker på måndag och är med under EM-invigningen på kvällen.

– Sen har de fått olika uppgifter som de ska utföra under veckan. Det kan vara i stallet, vipen, guest service och med media till exempel, säger Anita Jonsson.

Hon berättar att det i elevernas utbildning ingår kurser om såväl ridning som hästkunskap och entreprenörskap. Tanken är att sistaårseleverna med den här möjligheten ska lära sig mer om hur det funkar vid riktigt stora evenemang.

– Jag tänker att de dessutom både hinner titta på fina hästar och stora tävlingar och hur det funkar, säger Anita.

Eleverna får se skdespelet såväl bakom kulisserna som från läktarplats.

Totalt är det ett hundratal elever som medverkar från hela Sverige. Norrköpingseleverna brukar delta i Majpokalen och Norrköpings horse show, när tillfälle ges.

– Men det här är ju väldigt, väldigt mycket större, säger Anita Jonsson.

– Det är jättehäftigt att inte bara får sitta på läktaren utan faktiskt vara delaktig.

Anita Jonsson menar också att det är viktigt att få se hur stora evenemang drivs. Det handlar inte längre om ideella krafter som drar ihop en tävling. Projekten blir allt större och det är den absoluta europaeliten som äntrar Göteborg.

– Det kommer att bli jättespännande. Jag tror också de kommer att lära känna mycket nya vänner och nya bekantskaper. – Sen får man ju se nivån på de tävlande och många olika delar. Det är ju både hoppning, dressyr och även paradelen, säger hon.

Just paradelen kan ge eleverna lite perspektiv, menar Anita Jonsson.

– Det är ju en gren man inte sett så mycket av. Det är jätteimponerande och kan ge insikter om hur mycket man faktiskt kan göra. Då kanske man inte klagar på att man har lite ont i foten en dag när man ska rida sen.

Anita Jonsson slår också ett slag för att eleverna får se körningen i Slottsskogen. Även det en gren som de inte sett så mycket av innan.

– Det har man ju annars inte så mycket möjlighet att se. Jag tycker att den här möjligheten är jättestor och jättehäftig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!