Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tvåa – utan stigbygeln

Peder Fredricson gav allt för att vinna Falsterbos GP-hoppning men då hände det som inte fick hända. Han tappade stigbygeln. ”Jag tänkte att nu jävlar får jag inte ge upp. Och jag är glad att jag kämpade till mig andraplatsen”, säger Fredricson.

Foto: Emil Langvad/TT

Ridsport2017-07-16 17:50

Marginalen till schweizaren Steve Guerdat var futtiga 46 hundradelar. Och efteråt tillstod OS-mästaren från 2012 utan förbehåll:

– Jag hade tur och Peder Fredricson hade otur.

28 sekunder in i omhoppningen gick ett sus genom publiken. Plötsligt försvann Fredricsons vänstra fot ur stigbygeln. Alla som suttit på en häst vet vad det innebär. Kortfattat: Väldiga balansproblem. Fredricson gjorde det i full fart och med tre hinder kvar.

Alternativen var två. Försöka få in foten igen eller bara köra på. Fredricson funderade inte. Han gick på ren instinkt.

– Kunde Mark Todd rida fälttävlan i Badminton med en stigbygel, ska väl jag klara att göra det i tre hinder, säger han.

Vad hände, tror du?

– Jag fick en superstart i omhoppningen och hästen hoppade fantastiskt i kombinationen. För bra. Jag åkte upp lite i sadeln och av någon anledning slant foten ur stigbygeln, säger Fredricson.

Med tanke på missödet var han trots allt nöjd med andraplatsen, värd runt 400 000.

– Man kan inte gå och tjura och vara sniken. Jag red mig till en andraplats och jag är stolt över mig själv och hästen. Jag har fått de svar jag ville ha inför EM och planen ligger fast.

Fredricson låter All In ta det lugnt i två veckor och matchar den sedan i Ommen i Nederländerna och i Münster.

– Jag åker på de lite mindre tävlingarna för att få valmöjligheter att sätta honom i klasser som jag tycker passar honom för dagen. I Münster ska han också få gå en klass i strålkastarljus. Han har bara gått en sån klass när han var åtta år och i EM kommer det att bli strålkastare och jag vill testa det en gång.

Amerikanskan Chloe Reid trängde sig in mellan Fredricson och Henrik von Eckerman som också klarade omhoppningen felfritt på Cantinero.

– Han kunde inte hoppat bättre, men jag fick inte riktigt till det, säger von Eckermann.

Femman Helena Persson – tillsammans med Fredricson och von Eckermann med i förbundskaptenen Henrik Ankarcronas bruttotrupp till EM i Göteborg i augusti – drev stadigt och lugnt Bonzai över hindren i omhoppningen och klarade på nytt banan utan missöden.

Klockan stannade på 50,40 för den mångfaldiga svenska mästaren och den 17-åriga valacken. Lite för långsamt för att ha med segern och förstapriset på 650 000 kronor att göra, men ett formbesked inför Ankarcronas slutliga laguttagning.

Fredrik Jönsson på Cold Play var den stora svenska överraskningen. Ett enda tidsfel i den svåra 1,60-hoppningen gav sjunde plats.

Stephanie Holmén, Matilda Pettersson, Angelie von Essen, Jörgen Larsson, Jonna Ekberg och Rolf-Göran Bengtsson nådde inte omhoppningen. (TT)

Senaste årens GP-vinnare i Falsterbo

2017: Steve Guerdat, Schweiz.

2016: Rolf-Göran Bengtsson, Sverige.

2015: Janika Sprunger, Schweiz.

2014: Alexander Zetterman, Sverige.

2013: Jens Fredricson, Sverige.

2012: Nicola Philippaerts, Belgien.

2011: Patrice Delaveau, Frankrike.

2010: Rolf-Göran Bengtsson, Sverige.

2009: Pius Schwitzer, Schweiz.

2008: Royne Zetterman, Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!