Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svenska hopplaget: "Vi siktar på guld"

Kaxig? Eller lägger han bara ribban där den ska ligga? Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona hymlar inte om vad han vill få ut av laget och den långa resan till Tokyo:
–Vi siktar på guld.

Ett guldlag? Siktet är inställt på att ta den översta pallplatsen i hoppningen lagtävling. förbundskaptenen Henrik Ankarcrona flankeras av Henrik von Eckermann (till vänster), Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.

Ett guldlag? Siktet är inställt på att ta den översta pallplatsen i hoppningen lagtävling. förbundskaptenen Henrik Ankarcrona flankeras av Henrik von Eckermann (till vänster), Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2021-07-30 16:00

Inte sedan Aten 2004 har en svensk trupp inlett ett OS så svagt som nu i Tokyo. Sverige är så här långt (till och med fredag) utan medaljer – och det börjar knorras och ifrågasättas hemmavid i såväl traditionella som sociala medier.

Chanserna att komma över ett gäng metallbitar – inte minst de med ett förgyllt yttre lager av guld – är fortfarande stora, men skulle tunga favoriter falla kan det hänga på trion Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann.

Ridsporten är en pålitlig leverantör när det kommer till olympiska spel och har bidragit med medaljer i samtliga OS sedan 2004.

Ryttarna inne på samma linje

Ankarcronas höga ambitioner delas av ryttarna.

TT: Gör han rätt som pratar om ett lagguld?

– Absolut. Det håller jag fullständigt med och det är alla eniga om. Sedan vet man hur fort det kan gå åt andra hållet och alla åker härifrån med långa ansikten. Men vi har alla varit med så länge, har mycket rutin och vi har fantastiska hästar, säger Henrik von Eckermann.

– Vi är alla fullt överens om att det är medalj som gäller. Den kapaciteten har vi. På pappret är vi ett extremt säkert lag. Men vad som händer kan vi inte spekulera i. Vi ska göra vårt absolut yttersta, säger Baryard Johnsson.

Peder Fredricson är något försiktigare.

– Vi har precis kommit hit. Det är svårt att säga. Vi vet nog inte förrän vi kommit i gång, gjort uppvärmningshoppningar och så vidare. Då vet vi lite mer om våra chanser. Just nu är det ganska öppet, men det är klart att vi har satt målet högt, säger han.

Kan byta ekipage

Lagom till avresan till Tokyo gav Ankarcrona ryttarna beskedet vilka som rider den individuella tävlingen – den som inleder OS för hopplandslaget med kval på tisdag i nästa vecka.

Det var det väntade. Fredricson på All In, Baryard Johnsson på Indiana och von Eckermann på King Edward.

Sedan Ankarkrona tog ut laget för snart sex veckor sedan har inget hänt som fått honom att överväga att plocka in Rolf-Göran Bengtsson för någon i den tänkta starttrion.

Men saker kan hända – och inför lagtävlingen gör förbundskaptenen en ny bedömning. Reglerna tillåter honom att byta ett ekipage mellan klasserna.

– Planen är att Rolf står vid sidan av i den individuella klassen, men vi ska besiktiga först, vi ska ha träningshoppning och laget är inte anmält än. I dagsläget finns dock inga frågetecken.

Bengtsson beredd

TT: Vad skulle få dig att byta ekipage?

– Jag kan tänka mig flera olika scenarier men om de tre uttagna ekipagen fortsätter att prestera, känslan är bra, hästarna går genom besiktningen är sannolikheten stor att det fortsätter, men det är lite tidigt att spekulera i, säger Ankarcrona.

Bengtsson är beredd om han får chansen att göra sitt sjätte OS.

– Högst troligt är jag den som inte kommer att rida, men visst hoppas jag på att kunna få bidra på någon av lagrundorna, säger han.

Fakta: Så avgörs hoppningen

Lördag 31 juli: Hästbesiktning.

Söndag 1 augusti: Eventuell ombesiktning och träningsomgång.

Tisdag 3 augusti: Individuell kvalomgång med 75 startande (12.00–15.45).

Onsdag 4 augusti: Individuell final med 30 startande. Kvalresultatet stryks. Avgörs efter grundomgång och omhoppning. (12.00–14.40)

Torsdag 5 augusti: Hästbesiktning.

Fredag 6 augusti: Eventuell ombesiktning. Kvalomgång i lagtävlingen. 20 startande lag med tre ekipage i varje lag. (12.00–15.05)

Lördag 7 augusti: Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00–14.30)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!