Se och lär av travet, ridsporten

Har du någon gång fått en ridpiska slagen stenhårt i rumpan? Det har jag.

Alessandro Gocciadoro, tränare, döms hårt efter skötarens slag mot hästen i Örebro.

Alessandro Gocciadoro, tränare, döms hårt efter skötarens slag mot hästen i Örebro.

Foto: Adam Ihse/TT

Ridsport2020-05-07 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett slag med ett ridspö, gör ont. Svinont. Det lämnar blåmärken och i allvarliga fall sår trots att vi har skyddande kläder och det var ett "lätt rapp för att känna hur det känns". En häst känner en fluga landa och en mygga bita genom pälsen. Hästar känner smärta, rädsla och osäkerhet, precis som du och jag. 

Är det då försvarbart att använda ett spö som tillhygge för att framkalla smärta och i sin tur få ett önskat beteende? Absolut inte. 

Nu har det alltså hänt igen. En häst får stryk. Denna gång är det travsporten som står i fokus för granskning då en skötare rappat upp hästen under en värmning på Örebrotravet i helgen. På filmerna som sprids i nyhetsmedier ser man skötaren ta långpisken och slå hästen två gånger – en gång på var sida om flanken bak. Det är inte några försiktiga drivningar vi pratar om. Det rör sig snarare om regelrätt djurmisshandel, om du frågar många kritiker. Jag håller med. Objektivitet är ingen kappa jag tänker ta på mig när det kommer till djurmisshandel, sorry not sorry. 

Hästen ströks från kommande lopp eftersom den inte ansågs vara i tävlingsmässigt skick och debatten har sedan dess varit ett faktum. Svensk Travsport har varit snabba med att både fördöma och agera: "Den svenska travsporten vilar tungt på hästvälfärd och hästen i centrum. De senaste dagarna har vi associerats med bilder och agerande som ligger mycket långt ifrån vår värdegrund och travsporten har tagit stor skada av det som skett. Det som har inträffat är helt oacceptabelt och hör inte hemma i vår sport." Uttalandet kommer från Maria Croon, vd för just Svensk Travsport, på deras egen hemsida. 

Agerandet skiljer sig ljusår från ridsporten, trots att båda innefattar samma bruksobjekt, nämligen hästen. Vi minns särskilt en varning från Falsterbo 2018, riktad mot en norsk landslagsryttare. Anledningen var att norskan från ryggen rappade upp hästen inne på banan - två gånger. Det norska förbundet tog mössan i hand och skämdes –  men det stannade vid en varning. Det och en ruskigt förbannad publik som buade ut norskan.

Men likväl: Den norska elitryttarens formella varning var just en varning, en liten knäpp på näsan. Precis som varningen mot en dåvarande världselitryttare i fälttävlan som 2018 rappade upp sina hästar i terrängen. Samma ryttare som varit forum för varningar av samma art vid ett antal tillfällen tidigare. 

Travet drar istället till med storsläggan efter händelsen i Örebro. Här mesas det inte.

Skötaren Marco Pedrazzini får 18 månaders körförbud samt beträdandeförbud på svenska banor. Utöver det: 20 000 kronor i böter av svensk travsport.

Tränaren Alessandro Gocciadoro får i sin tur sex månaders körförbud samt en månads anmälningsförbud.

Tillståndet för den svenska filialen han startat i april i år är också indraget, ett beslut som till skillnad från de andra inte kan överklagas. 

Händelsen är också anmäld till länsstyrelsen, via banveterinären. 

"Pang!" Sa travsporten. 

Med det i backspegeln känns ridsportens fäbless för varningar utan vidare påföljd lite  ... mesig? 

Vad gör det möjligt för travsporten att slå ner så mycket hårdare än ridsporten? Är travfolket tuffare? Mer luttrade? Eller är det svenska ridsportförbundet för flata? Kanske rent av fega. 

Det är oklart. Klart är dock att det som händer på tävling när "alla" ser troligen händer hemma – kanske tio resor värre. 

Spöstraff som tortyrmetod avskaffades för länge sedan –  låt det gälla inom hästsporten med.