Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ridsportprofilen: "Man är lite smått irriterad"

Claes Pettersson är irriterad på att RF drar alla sporter över en kam. "Hästsport är ingen kontaktsport", säger han.

Claes Pettersson (här med frun och affärspartnern Carin) upplever hur ridsporten lider när tävlingsverksamheten för seniorer står stilla.

Claes Pettersson (här med frun och affärspartnern Carin) upplever hur ridsporten lider när tävlingsverksamheten för seniorer står stilla.

Foto: Jörgen Auer

Ridsport2020-05-25 07:00

Claes är välkänd inom svensk hästhoppning. Han arrangerar bland annat Norrköping International Horse Show i Åby, är ordförande i Svenska Hopphästägarföreningen SSOC och driver dessutom avels- och tävlingsföretaget CC Holsteiner Breeding.

De senaste månaderna har han tvingats se på hur det mesta inom hans sport har stängts ner till följd av coronapandemin. Claes är väldigt fundersam till hur Riksidrottsförbundet (där Svenska Ridsportförbundet ingår) drar alla RF-idrotter över en kam genom förbudet av tävlingsverksamhet över 18 år.

– Man är lite smått irriterad. Vi inom ridsporten tävlar sedan länge med väldigt få kontaktytor. Var och en kommer till tävlingsplatsen med samma personer som man jobbar med varje dag. Man lastar ur hästen, värmer upp med begränsat antal på framridningen, tävlar och åker hem. Detta är i stort sett identiskt med hur endagarstravet gör just nu och det där har jag gått och retat upp mig på, säger han.

– Ridsport är ingen kontaktsport som till exempel fotboll eller många andra lagsporter. Smittorisken är inte på långa vägar så stor. Dessutom är tävlingsytorna under större delen av året utomhus och på stora områden, och ett naturligt stort avstånd mellan människor, fortsätter han.

Claes Pettersson företräder både sig själv som företagare i hästvärlden och en stor del av hela seniorverksamheten. Tidigare har andra ridsportprofiler som Maria Gretzer, Lisen Bratt Fredricson och hopplandslagskaptenen Henric Ankarcrona uttryckt liknande kritik.

– RF:s beslut drabbar alla idrotter men då tar man inte hänsyn till alla oss som driver företag. Konsekvensen när det inte går att tävla gör att man skapar ett näringsförbud. Enligt RF är det okej att tävla upp till man är 18 år, för de tycker inte att man smittar varandra då. Men det är ju folk som är över 18 år som driver de flesta företagen, säger Claes.

Skulle ni vilja ha tävling ändå, om det inte tillåts några besökare?

– Absolut. Alla stora tävlingar kan direktsändas på webb-tv, precis som travet gör som ligger utanför RF. Men sen måste man öppna upp 50-gränsen till åtminstone 500 eller 1000. Ryttarna vill ju ha tävlingar och i så fall kan vi ha det. Då kan alla som har affärsdrivande näringsverksamhet fortsätta med det. Som det är nu kan inte hästägarna få ut sina hästar på tävling för att skapa ett mervärde.

Internationellt sett börjar det ändå ljusna.

– Det börjar öppna upp. Spanien ska ha tävlingar i mitten av juni och Tyskland ska också börja. Det blir spännande att se vad Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet tycker. Vi vill ha sport. Att sitta med armarna i kors är inte min grej. Om de godkänner att fotbollen kan komma igång måste de godkänna alla andra sporter också, säger Claes.

Riksidrottsförbundet har fått kritik från företrädare från flera sporter som, liksom Claes Pettersson från ridsportens värld, ifrågasätter att alla idrotter behandlas lika. Friidrottsförbundet skickade exempelvis ett öppet brev till RF där man uppmanade till att skilja på tävlingsförutsättningar för olika sporter.

RF:s generalsekreterare Stefan Bergh säger till Dagens Nyheter att en uppluckring av restriktionerna kan vara på gång, med större hänsyn till idrotternas olikheter.

– Det är precis den processen vi är inne i nu och där vill jag inte kommentera några detaljer. Det samtalet för vi med myndigheten så jag kan inte gå in i detalj på hur det kommer att utformas, säger Bergh.

FHM:s rekommendationer

Riksidrottsförbundet följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd gällande idrotten som sammanfattas i fem punkter:

1. Undvika närkontakt mellan idrottsutövare.

2. Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

3. Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.

4. Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel.

5. Undvika onödiga resor.

Den 16 april uppdaterades ett undantag för punkt 3 för barn och ungdomar till och med 18 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!