Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt OS, nya utmaningar – och ny medalj?

Felfri men inte snabb nog. Peder Fredricson var 53 hundradelar långsammare än Nick Skelton i kampen om OS-guldet i Rio de Janeiro. Det sved.
–Tiden kommer att ha en enormt mycket större betydelse nu, säger han.

Peder Fredricson och All In tog silver i Rio de Janeiro. På tisdagens avgörs kvalet till den individuella finalen i Tokyo.

Peder Fredricson och All In tog silver i Rio de Janeiro. På tisdagens avgörs kvalet till den individuella finalen i Tokyo.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2021-08-02 13:47

Fem år har gått sedan Fredricson fajtades om guldet i den dramatiska omhoppningen på ridsportarenan i Deodoro. På All In var han säkerheten själv. Inte en rivning under de sex rundorna. Det var han ensam om. Ändå räckte det inte.

Efter OS lades fokus på att hitta träningsmetoder för att göra snabba hästar ännu snabbare.

Ett år senare firades ekipaget som Europamästare på Ullevi och i lagtävlingen var Fredricson ankaret i det lag som tog silver. Vid EM 2019 i Rotterdam nådde inte All In den form som krävs i den knivskarpa konkurrensen.

Men då var då, nu är nu. In i det sista stod valet mellan att ge All In en ny OS-chans eller satsa på Catch Me Not. Fingertopps- och magkänslan avgjorde till "Allans" fördel.

– Han är i fin form, säger Fredricson om 17-åringen som troligen gör sitt sista mästerskap.

Hopptävlingen inleds på tisdagen.

Det nya tävlingsformatet i OS-hoppningen kräver ett nytt förhållningssätt. Att den individuella finalen går före lagtävlingen är en sak, en annan är att en enda omgång avgör vilka som når onsdagens individuella final – och bara 30 av 73 ekipage går vidare.

Andra utmaningar

– Det blir lite andra utmaningar mot vad det brukar vara. Innan har tiden inte spelat så stor roll förrän inför den allra sista rundan. Fokus tidigare har bara varit att rida felfritt. I år kommer första klassen i en tidshoppning sedan är det en grand prix med omhoppning.

– Tiden kommer att vara mer avgörande eftersom det börjar med tidshoppningen som sållar bort en del ryttare direkt. Det kommer att vara viktigare än tidigare att ha en snabb häst, säger Fredricson.

TT: Är All In snabbare nu än i Rio?

– Hur snabb han är beror på vilken form han är i. Är han i samma form som han var i i Rio är han snabbare nu. Men hur det är med det får vi se. Han har mer rutin i alla fall.

Fredricson är mån om att tona ned förväntningarna. Han vet att han och All In har kapaciteten att lyckas på nytt, men att det är som i all idrott. Dagen det avgörs ska allt stämma.

Dagsformen avgör

De dagarna är förhållandevis få även i en erkänt skicklig tävlingsryttares karriär.

– Det handlar bara om att vi ska vara i bra form. Det kanske låter som något man kan styra över, men det kan man inte helt. Man kan ha en plan, men man vet inte riktigt förrän man är där och det är dags.

– Det är ett nytt OS, nya förutsättningar och nya utmaningar men skulle det bli medalj vore det naturligtvis fantastiskt, säger Fredricson.

Malin Baryard Johnsson på Indiana och Henrik von Eckermann på King Edward rider också kvalet för att klämma sig in bland de 30 finalisterna.

– Individuellt har vi tre ekipage som har kapaciteten och rutinen för att ta medalj. Men det kommer att bli otroligt tufft. Det är en dag, en klass det handlar om. Målet är att rida felfria rundor och så får man satsa i omhoppningen, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Fakta: Stjärnorna som hoppar om medaljerna

Här är några ryttare – förutom trion Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann – som har vad som krävs för att ta medalj i den individuella OS-hoppningen. Det är en lista som med lätthet kan göras längre.

Daniel Deusser,Tyskland

Tog nyligen över som världsetta. Ankare i det tyska laget med medaljer från VM, EM och OS. Har också vunnit världscupfinalen.

Scott Brash, Storbritannien

Olympisk lagmästare hemma i London 2012 och har sedan dess tagit medaljer i EM 2013 och 2019. Framgångsrik i Global Champions Tour de senaste säsongerna. Världsfyra.

Ben Maher, Storbritannien

Tog silver i senaste EM i Rotterdam med stjärnhästen Explosion. Erfaren mästerskapsryttare som samlat på sig sex medaljer.

Steve Guerdat, Schweiz

Har till och från haft positionen som världsetta de senaste åren. Den mest meriterade av OS-ryttarna. Europamästare och olympisk vinnare. Tre gånger vinnare av världscupen.

Martin Fuchs, Schweiz

Leder den nya generationen. 29-åringen följde upp VM-silvret 2018 med att vinna EM i Rotterdam ett år senare på Clooney som han rider i Tokyo. Skuggar Deusser på världsrankningen.

Kent Farrington,USA

Amerikanerna har möjligheten att slå till och kanske blir det Farrington. Vann Saint Tropez femstjärniga GP i juni med OS-hästen Gazelle. Värlsfemma.

Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien

Angelica Augustsson-Zanotellis man har avancerat till sjunde plats på rankningen. Sitter på kompetenta Edgar. Kan Brasilien hoppas på en första OS-medalj i hoppning sedan Rodrigo Pessoas guld i Aten 2004?


Fakta: Så avgörs tävlingen

Tisdag 3 augusti:Individuell kvalomgång med 73 startande (12.00, svensk tid).

Så startar svenskarna: 33) Henrik von Eckermann, 40) Malin Baryard Johnsson, 48) Peder Fredricson.

Onsdag 4 augusti:Individuell final med 30 startande. Kvalresultatet stryks. Avgörs efter grundomgång och omhoppning. Vid lika antal fel blir det omhoppning om guldet. (12.00)

OS 2016:1) Nick Skelton, Storbritannien, 2) Peder Fredricson, Sverige, 3) Eric Lamaze, Kanada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!