Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mannen bakom svensk hoppnings guldålder

Det ska vara ordning och reda och höga prestationskrav, men också kul, lättsamt och kamratligt. Sådan är han, Henrik Ankarcrona. Lagbyggaren bakom OS-guldet.
–I min ledarroll gäller det att plocka fram det bästa ur alla, säger han.42-åringen är numera den framgångsrikaste förbundskaptenen för ett svenskt hopplandslag.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2021-08-07 16:03

– Vad ska man säga, jag är bara så otroligt glad för ryttarnas skull, för deras team. Det ligger så otroligt mycket arbete bakom.

Ankarcrona gick runt i Baji Koen-stadion, tog emot gratulationer från höger och vänster insvept i den svenska flaggan. Det var uppenbart att ledare och ryttare från runt om i världen unnade Sverige guldet.

TT: Du kom hit och sade att ni siktade på guld och guld blev det?

– Det är alltid stor sannolikhet att man inte når fram när man sätter målsättningen högt, men vi vill höja oss hela tiden och vi har några silverpengar.

– Vi visste att vi har kapaciteten och vi har kunskapen, säger han.

"Otroligt ansvar"

Till skillnad från många andra svenska idrottare och ledare i Tokyo de senaste veckorna visste han vad han snackade om. Det var inte bara drömmar eller förhoppningar.

TT: Vad är främst din del i den här framgången?

– Jag är ytterst ansvarig, så det är klart att det är ett otroligt ansvar på mina axlar. Jag ska till att vi har ett bra team som är synkat.

TT: Vilka metoder använder du för att plocka fram det bästa ur ryttarna?

– Jag tror att jag är bra på att skapa ett klimat där alla kan prestera, där alla får sitt utrymme att göra vad de behöver. Det finns ingen prestige, det är högt i tak.

En tävlingsmänniska

Malin Baryard Johnsson om sin förbundskapten:

– Han är stabil men också en otrolig tävlingsmänniska. Han låter oss vara som vi är, men kräver att vi presterar.

Med Ankarcrona som lagbas upplever svensk hoppsport en gyllene tid. Sedan 2017 har landslaget tagit medaljer i tre av fyra mästerskap: EM-guld individuellt och silver i la 2017, VM-silver i lag 2018 och så guldet och silvret i Tokyo.

Ankarcrona tog över efter den framgångsrike, karismatiske men också emellanåt stridslystne Sylve Söderstrand hösten 2016. Söderstrand hamnade i ett uppmärksammat bråk med sin egen förbundsledning inför OS i Rio de Janeiro, var på väg bort men räddades kvar av landslagsryttarna, varav en var Baryard Johnsson.

Drive egna företag

Ankarcronas jobb att se till att ryttarna får de allra bästa uppläggen för att lyckas. Ett inte helt enkelt uppdrag med tanke på att samtliga aktuella landslagsryttare är egna företagare som måste få lönsamhet i sin verksamhet.

Svenska ekipage rör sig åter mellan tävlingarna i Europa efter pandemin. Vilka som ska gå vilka nationshoppningar får Ankarcrona pussla ihop tillsammans med ryttare och hästägare. Det är många olika hänsyn som ska tas.

Mästerskap är en annan sak. Där vill alla vara med. Bara fyra fick åka till Tokyo – och Ankarcrona fick den perfekta mixen mellan form och erfarenhet.

Inför OS sade han i en intervju med TT:

– Man vill sätta ihop en så homogen trupp som möjligt för att vi tillsammans ska bli starka och alla ska få ut det bästa av alla. Det tror jag att jag har i det här gänget.

– Det blir väldigt mycket prat om erfarenhet och rutin, men med det här gänget blir det svårt att säga något annat. Jag tror att det är en nyckelfaktorn. Alla vad det där lilla extra som ska göras är och de är trygga i att det har gjort det förr.

Kvar över Paris 2024

Ankarcrona förlängde förra hösten kontraktet till och med OS i Paris 2024. Men efter de senaste årens framgångar lär han inte sakna anbud.

– Jag räknar med att han är kvar. Han får ta sitt ansvar och kan inte lämna oss nu, säger Baryard Johnsson och skrattar.

– Vi har några roliga år framför oss. Det är VM redan nästa år.

Fakta: Henrik Ankarcrona

Ålder: 42 år.

Bor: Södra Sandby.

Familj: Fru Ingrid, tre barn.

Gör: Förbundskapten för de svenska hoppryttarna.

Bakgrund: Hoppryttare på elitnivå (har tävlat femstjärnigt), utbildare och A-tränare i hoppning. Tog över som förbundskapten för hopplandslagset efter OS i Rio de Janeiro 2016.

Kontrakt: Till och med OS i Paris 2024.

Meriter som förbundskapten: Medaljer i EM 2017, VM 2018 och OS 2021. Ledde dessutom landslaget till seger i den prestigefyllda nationshoppningen i Aachen 2019.


Fakta: Personerna bakom ryttarna i OS

Rolf-Göran Bengtsson, reservryttare.

Rasmus Westgren, landslagsveterinär.

Göran Breisner, truppledare.

Henrik Ankarcrona, förbundskapten.

Pehr Rehn, ryttarnas fysioterapeut.

Silvia Torresani, hästarnas fysioterapeut.

Lina Andersson, hästskötare åt Malin Baryard Johnssons Indiana.

Tiia Kahru, hästskötare åt Henrik von Eckermanns King Edward.

Alva Svensson, hästskötare åt Peder Fredricsons All In.

Minna Väntönen, hästskötare åt Rolf-Göran Bengtssons Ermindo.

Matilda Hjertstrand, presschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!