Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Går inte bara att ställa dem i ett garage och vänta"

"Vi är så beroende av en världsmarknad", säger Helena Lundbäck. Men hästsporten står aldrig helt still, även under coronatider.

Roberto Cristofoletti och Helena Lundbäck har lagt en större tyngd på verksamheten i Norrköping när coronapandemin lamslagit norra Italien.

Roberto Cristofoletti och Helena Lundbäck har lagt en större tyngd på verksamheten i Norrköping när coronapandemin lamslagit norra Italien.

Foto: Ulf Stråhle

Ridsport2020-05-03 09:17

Efter vårens frostigaste natt lättar och Helena Lundbäck lyfter filtarna som räddat de nyplanterade blommorna vid entrén till hinderbanan.

Fågelkvitter, gnäggande hästar från de nära 50 boxarna. Några kilometer från Norrköping breder Ekenbergs hagar ut sig som en fridfull oas.

Det var mer dramatiskt när familjen Lundbäck insåg att coronapandemin var ett faktum under semestern i London. Roberto Cristofoletti tog planet direkt till Italien, samtidigt som Helena och parets dotter flög hem till Sverige.

De insåg att något utöver det vanliga var på väg att hända.

– Min släkt bor utanför Milano. Värst drabbat är Bergamo och Brescia när det gäller coronapandemin. Min farmor i bor i Brescia, hon är 98 år men är fortfarande okey, säger Roberto som kom hem till Sverige utan att fastna i karantän i hemlandet.

Normalt brukar han tävla och jobba mycket hemma i norra Italien vid den här tiden på året. Finns det något positivt med pandemin är att Roberto har extratid med dottern och Helena på Ekenberg.

– Det är första året jag är hemma på våren. Det känns ovanligt men kul, säger Roberto.

Nu har ridverksamheten koncentrerats till Norrköping som en direkt effekt av pandemin. 

Ingenting är normalt, samtidigt som allting måste fortsätta som vanligt.

– Vi är så beroende av en världsmarknad. All försäljning och avel, den största delen av det sker utomlands. Bara det att du inte kan komma och provrida hästar så blir det stopp, säger Helena.

– Vi är mycket utomlands, tävlar, tränar och det är inte möjligt. Det påverkar mer än 50 procent av vår inkomst. Så det är inte så bra just nu. Men vi har satsat på att driva verksamheten mer i här. Det är bättre i år, än om coronan skulle kommit 2019 för oss, berättar Roberto.

Han fortsätter att sätta perspektiv på det som gör idrott och hästsport så speciellt under ekonomiska svackor.

– Ingen är beredd på en sådan här kris som den här pandemin. När det handlar om ett vanligt företag i en sådan här situation slutar det kanske oftast med att man tvingas stänga ned, permitterar och väntar tills det går över. När det kommer till sport, speciellt hästsport och du har levande djur, går det inte bara att ställa dem i ett garage och vänta.

Stall och hagar har utökats. Mathilda Thunholm flyttat sin verksamhet till Ekenberg som blivit mer ett ridcenter. Det finns en öppen tävlingsbana att träna och testa sin kapacitet i, inte bara träna. Kreativiteten och entreprenörskapet är stor i branschen som samtidigt har en viss grundkunskap att hantera smittspridning. 

Veterinär och hästuppfödarna Margareta och Bengt Olsson som Helena har haft ett långvarigt samarbete med, insåg tidigt vad som var på gång.

– "Det här blir en pandemi", de första som sa det var Margareta och Bengt. Han såg alla tecken och märkte mönstret via sin kunskap om djuren. Det har inte satt sig helt still inom hästsporten, människorna är ändå innovativa, berättar Helena.

Roberto anser att den svensk krishanteringen skiljer sig, även om vi har fördel att vara ett utspritt folk på stor yta, när förhållandet är det motsatta i Italien. Men bakom officiell statistik och löften finns det en skiftande verklighet.

– För vad jag hör från Italien är det en katastrof. Här har man agerat med ekonomisk hjälp på ett tidigt stadium. I Italien pratar politikerna om stora summor till folket, men jag har inte hört någon som fått något som helst stöd av mina vänner där. 

Helena Lundbäck

Helena Birgitta Lundbäck och Roberto Cristofoletti.

Helena var första svensk att ta sig till final i VM 2002 i Jerez (Spanien).

Topphästar: Mynta, Miranda, Monte Rose, Madick, Conan, Erbblume, So What.

Idag har Helena tre hästar kvar på Ekenberg efter Mynta. Men även Conan och Erbblume, i samarbete med Margareta och Bengt Olsson.

Roberto kommer precis som Helena från en hästfamilj med landslagsmeriter. Tävlade för Italien 2018 i Nations Cup. Har graden Corporal Major i Italienska armén (FFAA).

Karta: Ekenbergs Ridsportcenter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!