Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från fanbärare till reserv – "inte superkul"

Hedersuppdraget som fanbärare är få förunnat.
–En ära, säger Sara Algotsson Ostholt dagen efter uppgiften hon delade med Max Salminen.Mindre roligt är det att vara reserv i fälttävlanslaget.
–Det är en svår sits för mig.

Sara Algotsson Ostholt.

Sara Algotsson Ostholt.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ridsport2021-07-24 20:53

Silvermedaljören från London 2012 är på sitt fjärde OS men den här gången i en roll hon inte trivs speciellt bra i – som reserv i förbundskaptenen Fredrik Bergendorffs lag.

Just därför kunde – och ville hon – delta i invigningen när hon tillfrågades om att vara fanbärare vid den nedskalade och publiklösa invigningen på Tokyos Olympiastadion i fredags.

– Tidigare (2012 och 2016) har vi tävlat kort efter invigningen och då har jag inte velat gå. Man känner att det tar. Jag är trött i kroppen i dag. Vi kom inte hem förrän vid tvåtiden, hungriga, och det första vi gjorde var att äta och så hade vi sovmorgon i dag.

– Det är inget att rekommendera om man ska tävla dagen efter.

Inte velat gå efter Aten

Det finns ännu en orsak till att hon avstod invigningarna i London och i Rio de Janeiro.

– Efter Aten (2004) har jag inte velat gå. Jag tyckte att det var en så otrolig upplevelse. Jag studsade som ett popcorn när jag kom in för det var såna känslor. Den känslan har jag burit med mig i alla år.

TT: Hur var det igår?

– Det var kul. Det är en ära att gå med flaggan. Och vi hade kul i vår lilla trupp, med många skratt. Jag sade åt Max att han fick sköta svängningarna och så följde jag med.

På fredag börjar fälttävlan, med dressyrmomentet. Fredrik Bergendorff tycker att han har den perfekta reserven i Sara Algotsson Ostholt. Erfaren, redo att prestera om det händer något med något av de andra ekipagen, och ett bollplank för de övriga ryttarna.

"Det känns konstigt"

Själv är hon inte lika bekväm med uppgiften.

– Jag är en idrottskvinna. Det roligaste jag vet är att tävla, så det är väl inget jag tycker är superkul att vara här som reserv. Det är en svår sits för mig. Jag är van att fokusera och gå in i min roll, i min bubbla.

– Jag är en i laget, fast jag inte är det. Det känns konstigt, säger hon.

Förbundskapten Bergendorff kan ändra sig fram till, och eventuellt efter, torsdagens hästbesiktning. Och även mellan de tre grenarna (dressyr, terräng och hoppning), men då mot bland annat veterinärintyg och till en kostnad av 20 straffpoäng för laget.

I fälttävlan är det mer regel än undantag att någon häst inte kommer till start eller tvingas utgå, oftast efter terrängritten, här i Tokyo förlagd till Umi no Mori, en ö alldeles i närheten av flygplatsen Haneda.

Inhopp lockar inte

Men Algotsson Ostholt är i dagsläget helt inne på att hon och Chicuelo får nöja sig med träningar.

Att göra ett inhopp är heller inget som lockar.

– Man tävlar i alla tre grenarna med sin häst. Det är vad vi gör och det vi tränar för. Att bli inbytt sista dagen känns lite halvdant, säger hon.

Louise Romeike på Cato, Ludwig Svennerstål/Balham Mist och Therese Viklund/Viscera får sköta Sveriges medaljjakt.

Fakta: Sara Algotsson Ostholt

Född: 8 december 1974.

Bor: Warendorf, Tyskland.

Klubb: Ridklubben Udden.

Häst: Chicuelo (född 2011).

Meriter: OS-silver individuellt 2012, EM-silver lag 2017, EM-silver lag 2013

Tidigare OS: 2004, 2012, 2016.

Aktuell: Fanbärare vid invigningen. Reserv i fälttävlanslaget som inleder OS med dressyren på fredag.


Fakta: Det gäller vid byte av ekipage

För att få ersätta ett ekipage krävs:

+ Hälsoskäl.

+ Om ekipaget uteslutits, strukits, eller utgått. Ersättning tillåts inte i de fall en ryttare uteslutits på grund av att hästen behandlats illa eller farlig ridning.

+ Om ett lag väljer att ta in en ersättare kostar det 20 straffpoäng som adderas till lagresultatet.

+ Om ett ekipage utesluts i dressyrprovet läggs 100 straffpoäng till lagresultatet.

+ Om ett ekipage utesluts i terrängprovet adderas 200 straffpoäng till lagresultatet. Ekipage som uteslutits kan i vissa fall tillåtas fortsätta tävlingen, utan att ersättare sätts in. Detta tillåts dock inte vid till exempel hälta, omkullridning med mera.

Källa: Ridsportförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!