Linnéa Skymberg är rankad som nummer ett i Norrköping på damsidan. Nyligen vann hon Skilling Invitational - The Road to Marbella i Värmekyrkan i Norrköping.
Det gjorde hon tillsammans med dubbelpartnern Aranzazu Osoro från Argentina. Och nu bär det av till Spanien eftersom segrarna i Norrköping kvalade in sig till finalen i Marbella senare i sommar.
Så det är inte vem som helst som ger råden till läsarna. Läs och begrunda - och utveckla ditt padelspel.
1) Rör på fötterna
Det kanske är en självklarhet men det är viktigt att hålla igång fötterna för att komma rätt till bollen och stå rätt i banan.
2) Välj rätt material
Köp ett rack som passar dig. Det är vanligt att man väljer ett för avancerat rack som snarare försvårar livet på padelbanan, än förenklar det. Välj ett rack du trivs med. Som nybörjare ska du titta på ett runt rack som är mer lättspelat och mer förlåtande. Många väljer ofta det senaste racket eller det som är hetsat bland världstoppen. Välj istället en med stor "sweetspot" som gör det lättare att träffa rätt. Med ett mer avancerat rack får man stor effekt om man träffa rätt. Men kommer du fel så händer inget med bollen.
3) Byt sida
Bestäm inte på förhand vilken sida du och din spelpartner måste stå på. Forehand eller backhandsidan? Träna istället på att spela på båda. Det ger nya perspektiv på hur spelet fungerar och många taktiska infallsvinklar. Proffsen är antingen en forehand- eller backhandspelare men tipset för en nybörjare är att inte snöa in sig på en sida för tidigt.
4) Ta det lugnt där bak
Glöm tanken på att slå vinnare när du står bak i banan. Jobba med kontroll och att hålla er kvar i bollduellen snarare än att hitta ett vinnarslag. Många som upptäcker padel har en tennisbakgrund och är vana att slå sig ur en situation, eller tycker att det är roligt att slå hårt. Målet från bakplan är snarare är att man ska hitta luckor hos sina motståndare och jobba sig framåt i banan. Man vill vara vid nätet och istället avgöra därifrån.
5) "Vägga"
Våga använda väggen för att vinna tid och för att sänka tempot i bollduellen. Om du släpper bollen i bakväggen vinner du några sekunder och får mer tid på sig. Om du slår bollen på uppstuds drar man upp tempot, vilket kan vara en fördel ibland. Men offast brukar man träna på att släppa den för att slå en lobb. Från bakplanen vill man ha kontroll över bollen snarare än att avgöra den.
6) Hitta ytan
Sikta mot den öppna ytan. Generellt finns det för paret tre ytor att täcka i sidled, utsida om respektive spelare, och mellan spelarna. Få motståndarna i rörelse genom att spela mot den yta som inte är täckt. Tänk även på vilka ytor som är öppna i djupled – ska du spela en lång lobb eller kanske kort chiquita? (kort boll som landar mellan nätet och motståndaren).
7) Jobba tillsammans
Följ din partner på banan som ett gummiband. Om ni rör er ihop både framåt och bakåt täcker ni störst yta på banan och gör er minst sårbara. När man pratar om ytor blir padel som schack. Planen är stor och håller man inte ihop blir det lätt för motståndarna att slå vinnande slag. Hamnar man isär blir mn lätt straffad.
8) Prata
Kommunicera med din partner –prata mer än du tror. Vem tar bollen? Kan du snabbt ge tips på var din medspelare bör spela bollen? Var är den öppna ytan?
9) Variera dina matcher
Spela ute och inne. Med nya partners och motståndare. Spela svåra matcher och lite lättare matcher. Det handlar om att utvecklas och skaffa sig rutin. Många blir vana att spela med sin vanliga partner och motståndare. Men för att utvecklas måste man utmana sig själv. Om du möter en svårare motståndare får du spela i ett högre tempo. Och om du spelar mot en lättare får du själv vara dominant på banan och styra spelet. Det är bra att spela i olika förutsättningar, tempo och spelstiler för att utvecklas.
10) Träna
Spela inte bara match. Kanske ta en lektion och jobba på specifika situationer du anser vara extra utmanande, eller nöt ett slag du inte är nöjd med. Det kommer utveckla ditt spel.