Lägg av med svordomarna
Du har säkert mer än en gång varit med om människor som skriker och svär högt i frustration på banan. Men vad är egentligen rätt och fel? Själv tycker jag att det är viktigt med ett bra uppförande på banan. Med det sagt vill jag säga att jag inte alltid själv har varit exemplarisk. Jag har många gånger fått bita mig i läppen när jag gjort onödiga misstag. Elitspelaren Daniel Windahl tycker att det är fel att skrika svordomar och fula ord på banan.
– Det är väldigt fel då jag anser att man är ett dåligt föredöme för de yngre som eventuellt kollar. Däremot när du och din partner har ett snack sinsemellan, där ingen hör, då tycker jag att man kan uttrycka sig fritt men med respekt till omgivningen.
När jag frågar elitspelaren Antonette Andersson så har hon också åsikter när det kommer till vrålen på banan.
– Att skrika av ilska och/eller glädje måste man få göra, men jag tycker att grova svordomar ska undvikas även om det kan hända alla.
Psyka gärna – men lagom
När är det okej att ge feedback under spel? Daniel Windahl tycker att man ska undvika att ge feedback till motståndaren – oavsett vad det står i matchen.
– När det kommer till prestigematcher både på hobby- och elitnivå är det lätt hänt att det rinner över mentalt. Här tycker jag det är godkänt med lätta psykningar som inte är fysiska, då mentalt spel är en del av att tävla. Men gränsen mellan vad som är överdrivet och vad som är okej tycker jag är hårfin, säger Daniel.
Men den stora frågan är väl ändå om man kan ge feedback till sin spelpartner under spel? Antonette säger så här:
– Man kan ge feedback till partnern under spel, men det ska göras på ett konstruktivt sätt. Mellan matcherna går också bra.
Och det håller jag verkligen med om och uppskattar för det mesta feedback under spel, så länge den framförs på rätt sätt. Sedan får det inte bli för tjatigt, för även om man väldigt gärna vill ta till sig feedbacken finns det vissa fel som man tyvärr kan ha lätt för att upprepa ändå.
Då ska du be om ursäkt
Men när ska vi egentligen be om ursäkt? Frågar vi Antonette så tycker hon att man kan be om ursäkt om man vinner poäng på tur.
– Till exempel vid konstig nät- eller gallerstuds. Men också när man träffar motståndaren med bollen, menar hon.
När det kommer konstiga gallerträffar håller jag dock inte med om att man behöver be om ursäkt. Jag och elitspelaren Hanna Knutsson diskuterade detta nyligen och vi pratade om att det snarare är ett bra slag som man inte bör be om ursäkt för, men däremot för nätrullare. Speciellt eftersom nätrullare mest handlar om tur och att bollen lika gärna kunde ha hamnat på din egen planhalva.
Vilken klädsel är okej?
Finns det en viss representativ klädsel som gäller? Det finns det om man frågar Antonette och Daniel.
– Under riktiga tävlingarna ska man ha ordentliga matchkläder. Allmänt bör man undvika att spela i bar överkropp eller bara bh upptill, säger Antonette.
Daniel tycker att vi ska inspireras mer av tennisen när det kommer till klädseln.
– Jag tycker att vi ska se mer på tennisen där det är striktare med hur stora sponsorerna är, alltså inte spela match i träningströja eller fritidslinne. Nu pratar jag om när man spelar på elitnivå eller internationellt. När det är på hobbynivå och lokala ligor kan man vara mildare med detta, säger han.
Själv föredrar jag att spela i kläder som andas och som är utrustade för att man ska kunna ha en boll nära till hands. För mig är mina padelkläder ett sätt för mig att mentalt börja fokusera redan innan jag kommer till banan.
Lisa Jutman Collin är en frilansskribent och flitig padelspelare – under ett par veckor har hon för Sporten skrivit och gett tips om den kraftigt växande sporten.