Klubbchefen vill att padelsporten tänker mer hållbart

Man kan tycka att padel i mångt och mycket är en kommersialiserad sport som inte är jämförbar med det traditionella föreningslivet. Den vägen vill Norrköping Tennis & Padel inte vandra. "En hållbarhet i allt man gör är viktigt", säger klubbchefen Fredrik Peterson Klimmek.

Fredrik Peterson Klimmek.

Fredrik Peterson Klimmek.

Foto: Kenny Wiis

Padel2022-05-17 08:30

Nämnda klubb är alltså Norrköpings Tennisklubb, men som sedan ett och ett halvt år tillbaka har adderat padel under sitt paraply och sedan dess kallar sig Norrköping Tennis & Padel i folkmun.

Klubben har 150 träningsdeltagare som är barn, juniorer och vuxna. En heltidsanställd padeltränare finns i Rasmus Olsson.

Och i augusti kommer man att arrangera Norrköpings första sanktionerade (av Svenska Padelförbundet) tävling.

Fredrik Peterson Klimmek ser en fara med den riktningen som padelsporten har och har haft.

– När det blir så många aktörer, så blir det lätt att det börjar dras i varandras kunder och elever och så där. Det är en utveckling som inte kommer främja padeln i stan alls, säger Fredrik Peterson Klimek och fortsätter:

– Nu tycker jag att man ska försöka hitta mer målgrupper som vill hålla på och lira padel. Öka tillgängligheten i att hitta smarta lösningar som inte kostar så mycket. Ska padeln bli en idrott som många andra, så tror jag att man behöver ta tag i barn och ungdomar och ha träningsgrupper. Det är där framtiden finns.

– Padeln har gjort ett fantastiskt jobb i att fånga upp en jättemålgrupp mellan 20 och 60 år, där tennisen och badmintonen har misslyckats tidigare. Där har man varit grymma. Men det är nog lite farligt att bara luta sig mot det och se till att man bara vill ha in så mycket snabba kunder som möjligt. Det är väldigt kommersiellt.

Petersson Klimmek berättar att Racketstadion i Norrköping, där NTK bedriver sin verksamhet, är en ekonomisk förening utan vinstintresse Pengar som kommer in återinvesteras i saker som LED-belysning, nya bakgrundsskynken och ett nytt tak som är på gång tillsammans med solceller bland annat.

Har ni fått in fler barn och ungdomar till padeln på sistone samtidigt som tennisen backat?

– Nej. Vi har inte haft någon tillbakagång på tennisen. Det har legat stabilt plus att vi har fått till padeln. Sen kan det vara en del som byter mellan sporterna och vill testa nåt nytt. Då har vi kvar dom i föreningen. Jag ser bara fördelar med den kombinationen som vi har. Jag tror sporterna kan lära av varandra mycket. Det är viktigt att börja tänka långsiktigt.

Fredrik Peterson Klimmek trycker på att padeln bör bygga från grunden och hitta bra samarbeten.

– Det kommer ta sin tid. Men en hållbarhet i allt man gör är viktigt, säger han.

Karta: Racketstadion Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!