Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sålde sin padelhall i absolut rätt tid

Peter Blomqvist förutsåg padelsuccén två gånger om – och sålde familjeföretaget i rätt tid. "Det är synd när riktigt fina anläggningar tvingas stänga nu", säger han.

Historisk bild från 2015. En av de första padelmatcherna någonsin i Norrköping när Sportens reportrar Christer Andersson och Ulf Stråhle mötte Squashcenters ägare Peter Blomqvist och IFK:s fystränare Jonas Hellberg (lilla bilden). Faksimilen från när NT skrev om planerna första gången.

Historisk bild från 2015. En av de första padelmatcherna någonsin i Norrköping när Sportens reportrar Christer Andersson och Ulf Stråhle mötte Squashcenters ägare Peter Blomqvist och IFK:s fystränare Jonas Hellberg (lilla bilden). Faksimilen från när NT skrev om planerna första gången.

Foto: Niclas Sandberg/Montage

Padel2023-02-18 09:00

Det kallas fingertoppskänsla – och framgångsrikt företagande.

Peter Blomqvist, som tidigare drev Squashcenter tillsammans med sin fru Camilla, var först i Norrköping och en av de första i landet att introducera padel.

Det var våren 2015 och Sporten skickade dit två reportrar för att testa "den spanska flugan" och berätta om den okända företeelsen. "Jag "känner faktiskt ingen oro att satsa på det här", var citatrubriken från Peter Blomqvist ett par månader innan invigningen.

Resten är historia, skulle man kunna säga. Padeln fick en explosionsartad utveckling som knappt någon kunde förutse – undantaget Peter Blomqvist kanske, som redan för åtta år sedan trodde att padel skulle bli Sveriges största sport efter fotboll på bara några år.

– Det är väl inte långt efter. Jag var nog ganska rätt ute, konstaterar han nu med facit på hand.

Nya hallar sköt upp överallt. Både stora kedjor och enskilda aktörer ville hänga på i boomen. 

Pandemin blev både en välsignelse och en förbannelse. Padel var en av få sporter som i stort sett kunde fortsätta som förut (med restriktioner) och det drog till sig mängder av nya spelare – och hallar.

Till och med Globen byggdes om för padel under en period och i Norrköping fixade driftige företagaren Uno Friedner en padelbur inne i Värmekyrkan.

Men det var en överetablering som till sist kom ifatt branschen. Padel hade gått från 25 banor i hela Sverige 2014 till omkring 3500 banor 2021.

När pandemin släppte greppet och bygghaussen hade börjat ebba ut blev det en enkel affärsmässig matematik.

Det fanns för många banor och hallar för att alla skulle bära sig ekonomiskt – trots att antalet padelspelare faktiskt stadigt har ökat.

undefined
Historisk bild från 2015. En av de första padelmatcherna någonsin i Norrköping när Sportens reportrar Christer Andersson och Ulf Stråhle mötte Squashcenters ägare Peter Blomqvist och IFK:s fystränare Jonas Hellberg.

Peter Blomqvist har dock tagit två bra affärsbeslut inom sporten. Han var en av de första som satsade på padel i Sverige och han (tillsammans med frun Camilla) var sannolikt också en av de första som sålde sin anläggning. Det var i mars 2020 när PDL Padel Group tog över familjeföretaget vid Bollspelaren.

– Det var läge att sälja då. Det var helt klart rätt beslut, säger Blomqvist med tre års distans till affären.

Den stundande padelexplosionen var dock bara en del i beslutet att sälja.

– När vi byggde den nya hallen 2008 sa jag och Camilla att vi skulle köra tio år till och sen göra något annat, även om det blev ett par år till. Men efter att vi drog igång med padel följde Racketstadion efter och redan då tyckte man att det kanske började bli för många banor. Man följde ju marknaden rätt så bra och det var väldigt många aktörer på gång som ville öppna padel både här och där. Man vet ju Norrköpings befolkning och hur mycket det kan räcka till.

Förutom PDL och Racketstadion har även Every Padel, Nordic Wellnes och Norrköping Padelcenter öppnat stora hallar, plus ett antal mindre ställen där Kromen Padel är den senaste etableringen.

Nyligen kom dock beskedet att Every Padel i Norrköping ska stänga, mindre än ett år efter invigningen. Även We Are Padels anläggning i Söderköping hänger väldigt löst i nuläget. Frågan är om det stannar där?

– Jag har dålig koll på hur anläggningarna går men det är helt klart inte självklart att någon kommer och spelar bara för att man har en hall. När man öppnar nytt måste man ställa sig frågan varför folk ska börja spela hos oss. Man får försöka hitta något eget att erbjuda, säger Peter Blomqvist.

Det finns noll skadeglädje hos honom när han ser vilket håll det barkar åt nu för många oroliga hallägare.

– Det är synd när riktigt fina anläggningar tvingas stänga. Det är inga dåliga investeringar som har gjorts. Det är påkostat med material och allting. Men det är stora ytor att hålla igång plus att driftkostnaderna har ökat, konstaterar han.

undefined
Åtta år sedan. Peter Blomqvist instruerar Jonas Hellberg om den nya sporten padel.

På tal om driftkostnader och höga elpriser. Efter försäljningen av Squashcenter gled Peter och Camilla över till en annan lukrativ bransch: solpaneler.

– Det går bra, men jag höll faktiskt på med det här vid sidan om även när vi hade Squashcenter. Det är en ganska stor marknad nu på grund av kriget i Ukraina och att energipriserna har gått upp, säger han.

Där finns det fortfarande en stor efterfrågan, om man nu ska jämföra med padel?

– Ja. Det är klart intressant för många att sätta upp solceller när installationskostnaderna för det går ner och elen har gått upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!