Fem vanliga misstag som nybörjare gör i padel

Du ska ta i allt vad du har och slå bollen med en rejäl smäll. Eller? Visst kommer du en bit på vilja och styrka, men det är tekniken som avgör hur matchen slutar. Här är misstagen du vill undvika.

Lisa Jutman Collin.

Lisa Jutman Collin.

Foto: Bildbyrån/Privat

Padel2021-07-31 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Snyggast vinner inte

Det är ju något visst med att sätta den där smashen och slå till bollen med rejäl kraft. Men är det rätta vägen att gå? Svaret är helt klart nej.

När jag började spela padel var jag hetlevrad. Bollarna skulle slås med mycket kraft. Min dåvarande tränare Jesper Rikardson brukade ropa ”Lugn! Lugn! Lugn!” när jag spelade. Numera är jag mycket bättre på att bygga upp lägena för att sedan slå kraftfulla slag när de rätta tillfällena dyker upp. Sedan händer det fortfarande att jag satsar med full kraft i fel lägen, men jag gör det desto mindre idag.

Ha som taktik att få bollen över nätet och håll i gång spelet. Rätt som det är dyker tillfällena upp där du kan sätta dina motståndare i kniviga lägen. Låt motståndarna göra misstagen och ha tålamod. I slutändan är det laget som gör minst antal misstag som vinner – inte de som har snyggast slag. 

2) Spela inte som en "älg"

Här är det lätt att hamna, nybörjare eller inte. De där ”älgkliven” gör dig inte gott på banan. När jag frågade elitspelaren Hanna Knutsson om vad hon skulle tipsa om så var det just att studsa på stället, att hålla i gång fötterna så att man kommer rätt till bollen. 

Satsa på att ta snabba, små och korta steg. Det gör att du kan förflytta dig både smidigare och snabbare, men också kvickt korrigera din position om du hamnar fel. Du kommer att märka att ju bättre du ställer dig i förhållande till bollen när du slår och hur du positionerar dig under spelets gång, desto bättre kommer de resterande delarna av spelet att falla på plats. 

Viktigt är även att böja knäna, detta gör att du får till bättre slag och att du kan spara din rygg från onödiga skador. Att göra plötsliga ryck med ryggen för att nå en låg boll är sällan en bra idé jämfört med att ställa sig rätt, böja på knäna och slå bollen.

3) Bli bästis med väggarna

Kanske har du, precis som jag, tennisbakgrund? Då kan det kännas obekvämt att släppa bollen i bakvägg. Elitspelaren Anton Andersson tipsade om just vikten av att träna på att använda sig av väggarna. ”När man känner sig trygg med dem kommer man få ett mycket större spel” menar Anton. Och jag förstår precis vad han menar.

Ju mer jag låter bollen studsa i väggen innan jag slår – desto mer märker jag att väggarna är ett bra hjälpmedel för mitt padelspel och att jag har mer tid på mig att slå bollen än vad jag tror. I början kan det därför vara bra att låta bollen studsa i väggen så ofta det går. Det gör att du vänjer dig vid väggarna på padelbanan. Väggarna ska bli dina bästa vänner på planen – näst efter din spelpartner förstås.

 

4) Inga meslobbar, tack!
När jag frågade elitspelaren Calle Knutsson om vad han skulle tipsa nybörjare om så svarade han att spela höga lobbar. Det är lätt att spelet blir stressat när duellerna väl drar i gång. I stället för att svara med en hård retur är det ofta till din fördel att lobba för att trycka bak dina motspelare mot bakväggen.

Men se till att lobben blir hög och att den kommer långt bak, om den blir för kort och låg finns det risk för att du i stället skapar ett läge där du ger dina motståndare för många bra möjligheter.

 

5) Undvik tysta leken

Även om det börjat spelas en del singelmatcher i padel så är det framför allt en lagsport. Det kan det vara lätt att glömma bort att prata med sin medspelare, speciellt när bollen slås mitt emellan er och båda stannar upp och tror att den andre ska ta bollen. 

Ofta kan även bristande kommunikation leda till att ni hamnar på samma, eller fel, position på planen. Så när ska ni kommunicera? Innan och under match är det bra att ni som lag pratar ihop er om hur ni ska positionera er. Ett tips är att försöka röra er på planen som en vägg, det gör det svårare för motståndarna. Tänk er att ni har ett gummiband mellan er och att ni alltid ska komma tillbaka till varandra.

När din spelpartner springer för att ta en lobb är det viktigt att du som medspelare informerar om vart era motståndare befinner sig på banan så att din partner kan välja bästa möjliga slag. För att göra det enkelt kan du använda dig av tre olika ord för att förmedla motspelarnas position till din partner; “fram”, “halvt” och “bak”. 

Sedan är det viktigt att kommunicera tydligt när det är osäkert vem som ska ta bollen. Det kan förmedla genom att säga ”din” och ”min”. Jag har dock märkt att dessa ord kan låta som samma i matchens hetta, därför brukar jag säga ”jag” när jag tar bollen så att det blir extra tydligt. 

Lisa Jutman Collin är en frilansskribent och flitig padelspelare – under ett par veckor kommer hon för Sporten skriva och ge tips om den kraftigt växande sporten.