Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alarmerande siffror om tjejers idrottande

Siffrorna under pandemin är alarmerande. Antalet idrottsaktiviteter minskar kraftigt. "Oerhört nedslående", säger Kristin Lönnqvist på Riksidrottsförbundets sektion i Östergötland.

Innebandy är en av de drabbade idrotterna under pandemin, men IBF Norrköping har klarat sig bra (bilden är från ett annat tillfälle).

Innebandy är en av de drabbade idrotterna under pandemin, men IBF Norrköping har klarat sig bra (bilden är från ett annat tillfälle).

Foto: Mostphotos

östergötland2021-12-12 08:00

Idrottsrörelsen drabbades av minskade idrottsaktiviteter under våren 2021, enligt siffror från Riksidrottsförbundet. 

Tuffast hade inomhusidrotterna – och i Östergötland visar statistiken två mycket oroande trender. Nedgången bland tjejer och aktiva med funktionsnedsättning. 

– Särskilt oroande är att vi här tappar betydligt mer på tjejsidan än vad man gör i landet. I gruppen tjejer över 17 år tappar vi 42 procent av deltagartillfällena att jämföra med 15 procent i hela riket. Hos de aktiva med funktionsnedsättning minskade deltagartillfällena med hela 70 procent jämfört med 2019, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef i Östergötland och fortsätter:

– Det är oerhört nedslående. Vi vet vad idrotten betyder för så många med gemenskap, tillhörighet och att må bra oavsett ålder och ambitionsnivå. En verksamhet som drabbats hårt är Friskis & Svettis, där många i målgruppen äldre tonårstjejer återfinns, säger Kristin Lönnqvist.

En sport som haft det motigt är innebandyn, där en stor andel är tjejer. Utomhusidrotter som cykling och orientering har klarat sig väl, liksom fotbollen. Padel, som kom in i RF-familjen i maj, kan också kallas vinnare.

– Som förening har vi inte tappat jättemånga spelare, vi tycker att vi klarat pandemin helt okej. Men vi försökte få igång ett flicklag, tyvärr räckte inte intresset. Däremot har vi ett par flickor i vårt P-09-lag, säger Niklas Eriksson, ordförande i IBF Norrköping med totalt sju lag i seriespel och en väl fungerande innebandyskola.

För Korpen har pandemin blivit en helt ny utmaning.

– Vi drabbades hårt när anläggningar slog igen och vuxenmotionen uteblev på grund av restriktioner. Vi fick tänka om, tänka nytt och inte vara rädda för att misslyckas. Vi har haft digitala utbildningar, en digital löpskola och yoga online. En av våra nya satsningar är bostadsnära träning, det ska vara enkelt och lättillgängligt. Efter nyår drar vi igång på dagtid för seniorer i Svärtinge, Hagebyhus och Åby, säger Magdalena Asplund, verksamhetskoordinator.

– Ett av målen är att öka medlemsantalen. Kanske vill de som motionerar inte längre ha det traditionella seriespelet, öppna träffar kanske är melodin. Eller kanske sammandrag, att tävla vid ett enda tillfälle, säger Magdalena Asplund.

En förening som gjorde sin satsning vid rätt tillfälle är Ektorp FK. Ett nytt initiativ, som startade i höstas, har gett tre nya ungdomslag. De intresserade futsal-spelarna hittades i första hand i bostadsområdena Hageby och Navestad.

– Tre lag, två pojk- och ett flicklag, är igång med träning och vi har ett 60-tal barn. Vi är i startgroparna för ett fjärde, ett yngre tjejlag 7-10 år. Dessutom kör vi Champions league, sex lördagar i Ektorpshallen. Det är en turnering plus föreläsningar av lokala fotbollsprofiler. Viktigast är att barnen kommer in i föreningslivet. För oss är snarare bristen på ledare än intresserade barn hindret, säger Hanna Wahlstedt, ordförande i Ektorp FK. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!