Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så mycket kan Tiomila ge klubbarna: "Det vi lever av"

Fin reklam för sporten – och klirr i kassan. Det hoppas klubbarna få ut av orienteringsfesten i Finspång 2025. "Det här är väldigt viktigt för oss, det är det vi lever av", säger Denselns Björn Karlsson.

Björn Karlsson, OK Denseln, Sofia Westerberg, OK Kolmården och Mats Rosander, Finspångs SOK ser fram emot att få arrangera Tiomila 2025 i Finspång.

Björn Karlsson, OK Denseln, Sofia Westerberg, OK Kolmården och Mats Rosander, Finspångs SOK ser fram emot att få arrangera Tiomila 2025 i Finspång.

Foto: Mattias Heikki

Orientering2023-12-08 05:00

På torsdagen blev en stor dag för Finspångs kommun och orienteringsklubbarna Denseln, Kolmården och Finspång. På en presskonferens meddelade man att Finspång får arrangera Tiomila 2025. 

Det är en av världens största orienteringstävlingar som förväntas locka 6000-7000 deltagare och totalt runt 10 000 åskådare första helgen i maj 2025.

Tiomilaföreningen som arrangerar tävlingen uppskattar att evenemanget bidrar med en omsättning på mellan 13 och 15 miljoner kronor till turistnäring i Finspång med omnejd.

Förhoppningen är att tävlingen även ska ge ett fint tillskott till klubbarnas kassor.

– Vanliga tävlingar som vi arrangerar årligen lockar 500-1000 deltagare, det här blir ju ett större tillskott, säger Björn Karlsson.

Vad är drömscenariot ekonomiskt?

– Vi har inte gjort upp någon detaljerad budget än. Men om vi får fler deltagare än andra år och kan ha låga kostnader kanske vi kan göra några hundra tusen i vinst per klubb, säger Finspångs SOK Mats Rosander.

– Det gäller att undvika de plötsliga och oplanerade kostnaderna. När vi arrangerade O-ringen i Mjölby 2007 fick vi köpa flis för en miljon kronor på grund av allt regn. Om det skulle hända äts all vinst upp, säger Björn Karlsson.

Men vinstpengarna är inte bara att hämta. Det krävs ett enormt hårt arbete för att arrangera en stor tävling som Tiomila är. Mats Rosander uppskattar att minst 20 000 arbetstimmar krävs från klubbarna. För att täcka det krävs runt 800 ideellt arbetande personer.

– Att hitta dem och organisera upp arbetet för dem är vår största utmaning. Vi gjorde en undersökning i Kolmården och den stora merparten är positiva och väldigt taggade, säger klubbens Sofia Westerberg.

undefined
Denselns landslagslöpare August Mollén ser fram emot att få tävla på hemmaplan.

Tävlingen har fått generationer av orienterare att upptäcka sporten. En av dem är Denselns landslagsstjärna August Mollén. Han var med när Finspång stod som arrangör senast, 2010 – endast 11 år gammal.

– Tiomila är den tävlingen som det pratas om mest. Jag minns hur jag stannade kvar tills de vuxna startade på natten för att se de bengaliska eldarna de använde. Det satte djupa avtryck. Tävlingen kan göra att våra ungdomar får uppleva tävlingen på plats och det kan göra att fler fortsätter i stället för att sluta när man är 15-16 år. 

Tiomila är världens äldsta orienteringsstafett med anor från 1945. 2025 fyller tävlingen 80 år. 

Och firandet sker i Finspång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!