Tiomila i Valdemarsvik "brann inne" på grund av pandemin. Och när det inte gick att få till ett ny sådan tävling på några år blev det till slut en annan stortävling som förlades på natursköna Grännäs IP med omgivningar.
Swedish League är en nationell liga men stor prestige.
Kommande helg kommer de bästa till Valdemarsvik för att göra upp.
– Vissa sådana tävlingar är dessutom extra viktigt eftersom de är uttagningar till de internationella tävlingarna och i Valdemarsvik är det så, det är platser till världscupen i Norge på spel, säger landslagschefen Håkan Carlsson.
Det kommer åtminstone inte att göra startfältet sämre.
– De här Swedish League-tävlingarna är normalt sett så attraktiva att de lockar de bästa ändå, men det betyder lite mer de gånger det är skarpt läge och en uttagningstävling. Fyra damer och tre herrar är förhandsuttagna eftersom de är regerande världsmästare eller har sprungit så bra ifjol att de redan är med till Norge. Alla övriga behöver komma för att kvala in.
Gustav Bergman, Martin Regborn, Emil Svensk, Albin Ridefelt, Sara Hagström, Tove Alexandersson och Lisa Risby (flera av dem kommer inte till "Viken") är de förhandsuttagna. Det ska bli åtta plus åtta på dam- och herrsidan till världscupen. Eftersom VM i Schweiz kommer därefter i sommar är det i potten också, man bör vara med direkt för att konkurrera där.
Hur många slåss om de kvarvarande platserna?
– Det är otroligt många duktiga. Vi har fått fram många internationella medaljörer de senaste åren och många som är med och hotar i världstoppen. Vi har medaljörer som inte ens är förhandsuttagna till världscupen. Hur många totalt är svårt att säga, men minst ett tiotal slåss om de kvarvarande platserna, båda bland herrarna och damerna. Och ännu fler drömmer om det. Vi får se vilka som har tagit klivet under vintern.
2022 var det mer fokus mot sprintdistanserna när det gäller mästerskapen. Det springs mer i urban miljö. 2023 är det mer traditionell skogsfokus.
– I VM i Schweiz skiljer terrängen rejält mot både Norge och Valdemarsvik. Det är rejäl aplterräng med aplsluttningar. Det behöver vi parallellt förbereda oss för. Sedan slår det om mot sprintfokus i höst för de som siktar mot VM i Edinburgh 2024. Det är en världscuptävling i Tjeckien i augusti där det mixas skog och sprint och sedan kommer EM i Italien i oktober som bara har sprintfokus, säger Håkan Carlsson som just nu är chef över världens bästa landslag.
Varför är ni bäst?
– Det är ingen lätt fråga att ge ett enskilt svar på. Några profiler sticker ut och har gjort det extremt bra. Tove Alexandersson är en som tagit många medaljer. Men vi har många andra som också är väldigt duktiga. Vi har vågat satsa mycket både på de allra bästa samtidigt som vi också haft ett bra upplägg och verksamhet för de som ligger steget bakom och kanske kan bli medaljörer på några års sikt.
Vad har Tove Alexandersson betytt för sportens genomslag?
– Det blev ett genombrott när hon fick Jerringpriset, Bragdguldet och blev årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan samma år efter ett framgångsrikt VM. Då kändes det som att fler än orienterarna pratade om orientering. Hennes roll är väldigt stor men det är fler som bidrar.
Att ni är bäst just nu innebär också att ni är jagade, hur är det?
– Verkligen, och vi ska inte säga att vi är överlägset bäst men vi har lyckats vinna medaljligan på VM de senaste åren. Sedan är det olika betingelser varje år och nu när mästerskapet går i Schweiz kommer de att ha ett litet försprång. Det kommer att bli svårt att vinna medaljligan även i år. Sporten breddas också, speciellt i sprintdisciplinerna och konkurrensen har ökat. Bara för att vi är bäst nu kommer vi inte per automatik att vara det om tre eller fem år. Vi får inte slå oss till ro.
Håkan Carlsson har själv varit nominerad som årets ledare på Idrottsgalan fyra gånger. Dock aldrig vunnit.
– Värsta losern, säger han själv och skrattar.
– Jag blev presenterad som det på en konferens en gång. Den som blivit nominerad flest gånger utan att vinna. Skämt åsido så är det bra för vår idrott att synas i de sammanhangen.
August Mollén från Norrköping slog till och tog VM-silver ifjol, hur ser du på hans utveckling?
– Han är grym. Fantastisk kille och orienterare. Han har gjort en kometkarriär. Häftigt. Han har alltid varit en god löpare men att han skulle slå till med ett silver i sin VM-debut ... det var inte givet att han skulle ta sig till VM även om han var en av kandidaterna inför. Knockout-sprint passar honom väldigt bra men att han skulle göra det så bra var lite förvånande men också väldigt imponerande.
Hur ser du på hans utveckling framåt?
– Han var näst bäst i världen då så det finns en plats bättre, svarar Carlsson med ett skratt. Det är spännande att se, han har fortfarande störst potential i de korta distanserna och när det är ett skogsår i år ligger hans bästa chanser på EM i oktober. Men han är löpstark i skogen också, han är en av de där tiotalet jag nämnde som slåss om världscupplatserna nu i Valdemarsvik.