Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mollén tar sats mot ny succésäsong

Säsongen där August Mollén ska följa upp sitt stora genombrott är här. "Jag ska inte lägga för stor press på mig själv", säger VM-silverkillen som finns med när Swedish league-premiären avgörs i skogarna utanför Valdemarsvik i helgen.

"Målet är att leverera två stabila lopp som jag kan vara nöjd med. Men bredden är så stark att en topp tjugo-placering kan vara en grym prestation", säger August Mollén, OK Densels VM-medaljör, inför helgens premiär i Swedish league.

"Målet är att leverera två stabila lopp som jag kan vara nöjd med. Men bredden är så stark att en topp tjugo-placering kan vara en grym prestation", säger August Mollén, OK Densels VM-medaljör, inför helgens premiär i Swedish league.

Foto: Tim Södergren

Orientering2023-04-13 07:00

Världscupdebut som slutade med supersuccé och pallplats. VM-silver i sitt första mästerskap som senior, i danska Fredericia. Med bara ett par veckors mellanrum. 2022 blev året när August Mollén gick från att vara ett stort löfte – till att få sitt internationella genombrott. 

Talang, hårt arbete och målmedvetenhet ligger bakom.

Själv konstaterar han att det också handlar om tillfälligheter.

– När jag tittar tillbaka så påminns jag om hur skört det kan vara med elitidrott. Jag var bara fem sekunder från att ryka redan under världscupkvalet i Borås där många duktiga inte gick vidare. Istället slutade jag trea i finalen och fick chansen på VM. Utan de marginalerna på min sida hade jag inte suttit här med en medalj...

Någon stor livsförändring har "årets sprinter" i svensk orientering – som fortfarande är en sport utan stora prispengar – inte märkt av.

– Jag fick ett kvitto på att all träning varit värt det. Det emotionella kontot växte av framgången. Har kunnat gå ned 50 procent i studietakt tack vare VM-medaljen. Det är elitbidraget från landslaget som möjliggör det, säger han om civilingenjörsutbildningen (inom industriell ekonomi) på Chalmers där han kommit halvvägs in på de fem åren.

Han håller också fast vid att representera två lokala klubbar, OK Denseln och IK Tjalve – trots att han sedan ett antal år tillbaka har sin bas i Göteborg där det finns gott om större föreningar som välkomnar hans underskrift med öppen famn.

– Jag trivs med att representera klubbar där jag har mina rötter, säger Kimstad-killen i det ämnet.

undefined
Silverglädje efter August Molléns bragdlopp i Danmark förra sommaren.

Vi träffas i Tjalvegården i Vrinnevi, dit 23-årige Mollén kommer efter ett läger i Italien med landslaget – där det mest positiva skedde utanför löp- och kartpassen.

– När jag sparrade i Spanien tidigare i våras drog jag på mig en överbelastning i en knäsena. Det försvann först förra veckan när fick jag behandling varje dag av fysion som vi hade med oss i Italien. Att ha någon som tryckte så jag började gråta var jobbigt – men det hjälpte, säger han om tiden vid Gardasjön, inte långt från området där årets stora mål avgörs i början av oktober.

Sprint-EM i Trentino och Veneto i den italienska delen av Alperna.

Men någon gräddfil dit finns inte för succékillen – trots medaljen på VM för ett år sedan.

– Vet att jag kan fightas om medaljer om formen är bra, men jag måste kvala in med sportsliga meriter även i år. Samtidigt är det aldrig en nackdel att ha internationella meriter bakom sig.

Även VM i orientering arrangeras i Alperna, i Schweiz, i början av juli.

– Det kommer att bli väldigt tufft att kvala in dit, men jag ska nog springa testerna för att få erfarenhet. Det kan komma fler mästerskap på den höjden, 1500–1900 meter över havet, poängterar August Mollén.

undefined
August Mollén och Björn Persson – båda med huvudrollen i skogarna utanför Valdemarsvik kommande helg. Där avgörs premiären av orienteringens elitserie, Swedish league, lördag och söndag.

Först väntar alltså Swedish league, orienteringens egen elitserie, i östgötaterräng utanför Valdemarsvik där Hammarkinds OK står för regin och där närmare 3 000 starter ska göras under lördag och söndag.

– Vi har nått vår målsättning med råge, är supernöjda, försäkrar Björn Persson, profilen som är spindeln i nätet och tävlingsledare i stortävlingen som blir den första där eftersom Tiomila häromåret ställdes in på grund av pandemin.

August Mollén är försiktig inför premiären där många av världens främsta, inte bara svenska stjärnor, kommer att delta.

– Jag jobbar hårt för att bli bättre i skogsorientering och även om jag är med i landslagstruppen så är jag bäst på sprint. Det blir svårt att ta någon av de världscupplatser till Norge som vi slåss om. Målet är att leverera två stabila lopp som jag kan vara nöjd med. Men bredden är så stark att en topp tjugo-placering kan vara en grym prestation, så tuff är konkurrensen, säger han inför säsongsdebuten på hemmaplan.

Är du orolig att det blir svårt att följa den fantastiska säsongen ifjol?

– Jag ska se till att inte lägga för stor press på mig själv, helt enkelt. Bara vara tacksam för det jag uppnådde, jag kan vara lika bra i år men alla konkurrenter blir bättre. Det kan jag inte påverka, därför är det ingen idé att sätta höga medaljmål, svarar August Mollén.

Han lägger till:

– Det är till VM i Italien 2026 jag ska vara som bäst – säger min tränare Peter Holgersson. Allt innan är bonus...

undefined
August Mollén är också en duktig medeldistansare. Under SM i Norrköping nådde han final på 1500 meter.

Är det möjligt att vara på topp i båda orienteringsdisciplinerna? undrar Björn Persson medan vi sörplar kaffe och tuggar kardemummabullar i GoIF Tjalves mysiga klubbrum.

– En superbra fråga. Det går nu, Gustav Bergman och Kasper Fosser (Norge) har visat det. Men jag tror att det kommer bli vanligare med specialisering framöver även i orienteringen. Att ta medalj i en knockoutsprint kräver att man har en riktigt vass spurt. Det måste man träna och det gynnar inte din långdistanssatsning. Men just nu vill jag inte välja bort skogen heller.

Sprint i stadsmiljö låter annars både roligt och lockande för publik?

– Vi fick in tv-siffrorna för några av evenemangen och det blev stora succéer. Tror att folk har lättare att relatera och förstå en knockoutsprint där först i mål vinner jämfört med en "vanlig" orientering. Det blir mer intensivt där, säger August Mollén.

– Att vi har världens bästa landslag och stora förgrundsfigurer hjälper också till att få sporten att växa, påpekar Björn Persson.

August Mollén nickar instämmande.

– Landslaget är en härlig miljö, alla är väldigt bjussiga. Trots att vi är konkurrenter delar alla med sig av sina hemligheter och unnar andra framgång. Vet inte om andra individuella idrotter är på samma sätt. 

undefined
Kan August Mollén bita sig fast i världstoppen? Kimstad-killen hoppas det.

Bilden på Kimstad-killen och medaljen från VM härintill har också en egen historia – det är inte den äkta varan han biter på. 

Den riktiga fick han långt efter silverbragden i Fredericia i somras.

– Internationella förbundet tryckte fel motiv på den första uppsättningen. De som tagit medaljer tidigare på VM märkte det direkt, men inte vi andra. Den med rätt design fick vi senare och ligger hemma i lägenheten i Göteborg. Så nu har jag en i varje stad, berättar August Mollén.

August Mollén

Ålder: 23 (född 26 augusti 1999).

Klubbar: OK Denseln (orientering) och IK Tjalve (friidrott).

Meriter: VM-silver i knockoutsprint i Fredericia 2022, trea i världscupdebuten, också knockoutsprint i Borås 2022. SM-finalist på 1500 meter i Norrköping 2022. 

Kuriosa: Tog åtta raka segrar i sina åldersklasser i Lilla Lidingöloppet till och med 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!