Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sveriges tio största guldhopp i OS

Närmaste veckorna jagar den svenska truppen framgångar i världens största idrottsfest. Här är tio blågula guldhopp i OS i Tokyo.

Diskuskastaren Daniel Ståhl är världsetta i år med ett kast på 71,40 meter. Arkivbild.

Diskuskastaren Daniel Ståhl är världsetta i år med ett kast på 71,40 meter. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Olympiskt2021-07-22 15:44

1) Armand Duplantis, stavhopp

Den svenske världsrekordhållaren är en av hela OS största guldfavoriter. I Tokyo slåss han mot konkurrenterna Sam Kendricks (USA) och Renaud Lavillenie (Frankrike) men Armand Duplantis är tippad som vinnare. Under året har 21-åringen presterat på en hög nivå och varit nära att höja sitt eget världsrekord (6,18 meter). 2018 vann Duplantis EM-guld och 2019 tog han silver i VM. I sitt första OS jagar han guld – och nytt världsrekord.

2) Daniel Ståhl, diskus

I sitt första OS, i Rio 2016, missade Daniel Ståhl diskusfinalen. Sedan dess har 28-åringen radat upp segrar, blivit världsmästare 2019 och svarat för tidernas fjärde längsta kast med 71,86 meter. När OS avgörs har Daniel Ståhl mer erfarenhet, vinster och vet vad som förväntas av honom. Han kallade tävlingen i Bottnaryd, den sista inför OS, för ”ett bra sista träningspass” och slog till med världsårsbästat 71,40 meter.

3) Sarah Sjöström, simning

I sitt fjärde OS jagar Sjöström nya medaljer och helst ännu fler guld. Hon har sedan tidigare tre medaljer från OS i Rio 2016, 17 VM-medaljer och flera världsrekord. Det finns frågetecken efter armbågsskadan hon ådrog sig i februari och det var länge oklart hur många distanser 27-åringen skulle simma i Tokyo. På torsdagen meddelade hon att hon startar på gulddistansen från Rio, 100 meter fjäril. Guldhoppet visade på en tävling i Rom under midsommarhelgen att formen är på väg åt rätt håll.

4) Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, segling

De senaste åren har rorsman Anton Dahlberg och gasten Fredrik Bergström radat upp fina placeringar. Duon har visat god form inför OS med flera meriterande resultat i 470-klassen, bara i år har det blivit VM-guld och EM-brons. OS-sexorna från Rio hoppas fortsätta på samma sätt och ser sig själva som ett guldhopp.

5) Perseus Karlström, gång

I sista tävlingen inför OS stördes Perseus Karström av magproblem, dålig känsla och bristande motivation. Ändå kom han tvåa i det prestigefyllda världscuploppet i La Coruña i Spanien. Ett styrkebesked från Karlström som tidigare tagit brons på VM i Qatar 2019 och i maj försvarade sin EM-titel. På favoritdistansen 20 km är 31-åringen en av guldfavoriterna.

6) Hopplandslaget, ridsport

Svenska hopplandslaget med Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson har rutin i överflöd. Tillsammans har de deltagit i 14 OS, 15 VM och 24 EM. Svensk hoppning har en stark tradition av framgångar på OS, senast i Rio 2016 blev det individuellt silver för Peder Fredricson. Dessförinnan har Sverige tagit åtta OS-medaljer i hoppning.

7) Damlandslaget i fotboll

OS-silver senast i Rio 2016 och brons i VM 2019. I Tokyo går fotbollsdamerna för guld. Att det inte bara är snack visade laget i den imponerade 3–0-segern mot favoriten USA. Med världsspelare som Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson, Fridolina Rolfö och Sofia Jakobsson kan laget slåss om medaljerna.

8) Jenny Rissveds, mountainbike

Efter det sensationella OS-guldet i Rio 2016 gick Jenny Rissveds från anonym till stjärna. Efteråt drabbades 27-åringen av mentala och fysiska problem och hon pausade sin elitsatsning. Efter nästan två års frånvaro slutade Rissveds på 16:e plats i VM 2019. Sedan comebacken har cyklisten från Dalarna visat att hon kan prestera på hög nivå och slåss om medaljer. I en världscuptävling i juni slutade hon tvåa, ett bevis på att formen är stigande.

9) Herrlandslaget i handboll

Året inleddes med ett överraskande VM-silver för Sverige efter förlust mot Danmark i finalen. Förbundskaptenen Glenn Solberg bygger vidare med i stort sett samma trupp och förhoppningar om ny framgång finns. Sverige tog sig vidare från ett svårt OS-kval och visade att VM-silvret inte var någon tillfällighet. Spelare som Jim Gottfridsson, Andreas Palicka, Niclas Ekberg och Hampus Wanne drömmer om nya medaljer.

10) Tommy Macias, judo

För bara en dryg månad sedan tog Macias VM-silver i 73-kilosklassen. 28-åringen sade att medaljen kan ge honom självförtroende till OS och när mästerskapet avgörs i judons hemland siktar Tommy Macias på medalj. Sedan tidigare har 28-åringen tagit EM-guld, två EM-brons och flera guldmedaljer på världstouren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!