Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svenskarna som gör OS mer jämställt

Tokyo-OS slår rekord i antalet mixade klasser – och fler ska det bli i framtiden. Ett steg mot en mer jämställd idrottsvärld som många välkomnar.
–I klasser som det går att tävla i på lika villkor, som i segling, borde det egentligen vara helt öppet, säger Emil Järudd som seglar Nacra 17 med Cecilia Jonsson.

Nacra 17-seglarna Cecilia Jonsson och Emil Järudd ska tävla i OS i Tokyo.

Nacra 17-seglarna Cecilia Jonsson och Emil Järudd ska tävla i OS i Tokyo.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olympiskt2021-07-16 06:00

Mixade tävlingar är ingen självklarhet i idrottens värld. Men för seglingsklassen Nacra 17 har det varit mixat från start.

– Det som är unikt med Nacran – om man ser mot sporter generellt – är att vi får ha samma roller för tjejer och killar. Det finns ingen skillnad eller några extra poäng eller handikapp, utan det är först i mål som gäller, säger Cecilia Jonsson som just nu laddar inför OS i Tokyo tillsammans med Emil Järudd.

De tävlar tillsammans i mixedkatamaranen Nacra 17, en ung klass som gjorde entré i OS så sent som i Rio 2016.

– Mina egna tankar är att i klasser som det går att tävla i på lika villkor, som i segling, borde det egentligen vara helt öppet, säger Emil Järudd och fortsätter:

– Så var det när man var liten i seglingen, då tävlade ju alla mot alla.

En växande skara

Nacra 17 är numera en i den växande skaran av mixade grenar. Internationella olympiska kommittén (IOK) har sedan tidigare aviserat att det ska hållas mixade tävlingar i alltifrån bordtennis till mixade lagstafetter i friidrott och simning.

Totalt har antalet mixade klasser faktiskt dubblats från Rio 2016 till Tokyo 2021 från 9 till 18 grenar – och ännu fler blir det i Paris om tre år.

Bryter man ner siffrorna handlar det egentligen om tre renodlade mixedklasser i tre sporter i Rio de Janeiro 2016 – till tolv mixade klasser i tio sporter i Tokyo 2020. För inom ridsportens hoppning, dressyr och fälttävlan har kvinnor och män i årtionden tävlat på helt lika villkor.

Idrotter har dock olika tradition och synsätt när det kommer till tävlingar där män och kvinnor tävlar tillsammans. Men ska det finnas på OS-programmet ska det det också finnas i övrigt, tycker SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Annars blir det bara ett sätt att få en medalj till på ett OS och på ett "skrynkligt sätt" uppnå jämställdhetskvoten vilket IOK nu kämpar för, säger han fortsätter:

– Det blir inte äkta då.

Lagspel i golf?

IOK: s ambition att uppnå könsbalans i Tokyo innebär att andelen kvinnor respektive män i princip är helt jämn

– nära 49 procent av tävlande är kvinnor.

Historiska siffror i OS-sammanhang. Ett led i målet är mixedklasserna, något som Reinebo anser vara ett viktigt steg i att göra de olympiska spelen mera jämställda. Samtidigt finns uppenbara utmaningar när nya klasser läggs till i OS-programmet, understryker han.

– Jag tycker att saker och ting ska vara lite etablerat innan det hamnar på OS-programmet, jag är kanske gammaldags där. Man vill ha bra prestationer, det är klon i ett OS förutom att det är hela världen som deltar.

Bland idrotter som nu skulle kunna ta till sig detta och utveckla en mixad tävlingsform är golfen ett konkret exempel, tycker Reinebo.

– Jag tror man ganska lätt skulle kunna hitta något sådant i golf i form av ett lagspel med både herrar och damer.

Fakta: Mixade klasser i Tokyo

Segling: Mixad besättning i Nacra 17 innebär en man och en kvinna per båt.

Simning: 4x100 meter mixad lagstafett: Ett lag består av två män och två kvinnor som simmar 100 meter i rygg-, bröst-, fjärils- samt frisim. Lagen bestämmer själva vilken simmare som tar vilken simsätt.

Friidrott: 4x400 meter mixad lagstafett: Två kvinnor och två män utgör ett lag som springer i valfri ordning.

Triathlon: Mixade stafett där varje lag utgörs av två män och två kvinnor. Varje idrottare ska simma 300 meter, cykla 8 kilometer samt springa 2 kilometer.

Bordtennis: Dubbelspel – en man och en kvinna spelar matchen tillsammans.

Badminton: Dubbelspel – en man och en kvinna spelar matchen tillsammans.

Ridning: Hoppning, dressyr och fälttävlan – lag och individuellt

Bågskytte: Ett mixat lag bestående av en man och en kvinna.

Tennis: Dubbelspel – en man och en kvinna spelar matchen tillsammans.

Skytte: Mixade lag på 10 meter luftgevär, luftpistol samt pistol. Varje lag består av en kvinna och en man. Man skjuter individuellt och lagresultatet utgörs av det sammanlagda resultatet.

Judo: Varje deltagande land ska ha ett lag med tre män i viktklasserna 73 kilo, 90 kilo och +90 kilo och tre kvinnor i viktklasserna 57 kilo, 70 kilo och +70 kilo. I matcherna möter judokas motståndare i samma viktklass och en vunnen match ger en poäng till laget. Laget som först når 4 poäng vinner lagmatchen.

Källa: Olympics.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!