Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjöströms nya rutin ger medaljhopp

En ny morgonrutin tog Sarah Sjöström till OS-final på 100 meter fritt. Om hon ökar farten första halvan av loppet kan det sluta med medalj i natt.
–Jag hoppas att kroppen är ännu piggare första längden i morgon, säger svenskan efter det att hon tagit sig till final med fjärde tid.

Sarah Sjöström är klar för OS-final på 100 meter fritt.

Sarah Sjöström är klar för OS-final på 100 meter fritt.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Olympiskt2021-07-29 04:06

På 100 meter fjäril simmade Sarah Sjöström som snabbast i försöken för att sedan successivt bli långsammare och till slut var hon långt ifrån medalj på sjunde plats.

Planen var att vända på det till 100 meter fritt – och det har funkat hittills.

Hennes semifinaltid, 52,82, var nio hundradelar snabbare än i försöken i går kväll, japansk tid.

Sarah Sjöström är ingen morgonmänniska och då semifinaler och finaler simmas på förmiddagen i OS, lokal tid – mot i normala fall på kvällen – har 27-åringen fått ändra sina rutiner.

– Jag har fått tänka om lite när det kommer till hur man ska komma i gång på morgonen. Jag provar att köra lite mer fartjobb på uppvärmningen och känner att det funkar bra. Annars brukar min uppvärmning vara jättelugn simning. Nu måste jag göra lite extra, berättar hon.

"Hur stark som helst"

Halkolyckan med efterföljande operation i februari har gjort Sarah Sjöström till en annan simmare, den hon var i början av karriären.

Med blixtsnabba avslutningar på loppen, men lite långsammare början.

– Det är för att jag under två-tre månader bara har kört ben. Så jag kan lägga på en extra benspark sista 15 meterna. Jag är hur stark som helst de sista 15. Däremot har jag inte den styrkan i armarna att speeden kommer så lätt första längden. Så jag måste verkligen svara på det och bara låta armarna rulla på, säger hon.

I semifinalen låg Sjöström bara femma i vändningen och av de åtta som gick till final var hon långsammast de första 50 meterna.

Men ingen annan simmade lika snabbt som Sjöström efter vändningen.

Det räckte till en andra plats i heatet och fjärde tid totalt.

Världsettan Emma McKeon, Australien, var snabbast på 52,32 före Siobhan Haughey, Hongkong, 52,40 och Cate Campbell, Australien, 52,71.

Lång medaljsvit

Sjöström har tagit medalj på distansen i fyra raka VM, silver 2013, 15 och 17 och brons senast 2019. I OS 2016 blev det också brons och hon har dessutom världsrekordet.

Klarar hon, trots skadeuppehållet, att fixa medalj igen?

– När man är i final har man medaljchans. På 100 frisim har vi sett tidigare att det är väldigt sällan som favoriter vinner och jag ser min inte själv som någon favorit. Om jag kan förbättra mig lite till och simma på samma tid som på startsträckan i lagkappen (52,62) så skulle jag bli jättenöjd. Då får vi se hur långt det räcker.

TT: Hur tänker du lägga upp finalen?

– Jag kommer att försöka köra på samma sätt och hoppas att kroppen är ännu piggare på första längden, att speeden kommer ännu mer av sig själv, säger hon.

Michelle Coleman hade 14:e tid med 53,73, nästan sju tiondelar över sitt personbästa, och sista tid till finalen blev 53,11.

– Det kändes inte lika lätt som i går, men jag är fortfarande väldigt nöjd. Det var länge sedan jag var under 54 sekunder individuellt. Jag har en positiv känsla inför 50 och inför OS kände jag att det är där som jag kanske kan ta mig till final. Simningen känns bra och jag känner mig stark, säger Coleman.

Fakta: Finalisterna på 100 meter fritt

Finalisterna på 100 meter fritt med semifinaltider:

Emma McKeon, Australien, 52,32.

Siobhan Haughey, Hongkong, 52,40.

Cate Campbell, Australien, 52,71.

Sarah Sjöström, Sverige, 52,82.

Penny Oleksiak, Kanada, 52,86.

Femke Heemskerk, Nederländerna, 52,93.

Abbey Weitzeil, USA, 52,99.

Anna Hopkin, Storbritannien, 53,11.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!