IOK kom med sitt besked på fredagseftermiddagen och det föregicks av ett möte i torsdags där Sverige och övriga nordiska länder framförde sina synpunkter.
– Vi tycker fortfarande inte att det är lämpligt att medge deltagande för aktiva och funktionärer från Ryssland och Belarus. Vi uttryckte det gemensamt från Norden i ett möte med Thomas Bach som var i går. Vi står fast i vår åsikt, säger hon.
"Tror inte på bojkott"
SOK har tidigare sagt att Sverige inte kommer att bojkotta OS om ryssar och belarusier deltar – ett besked som också står fast.
– Vi tror inte på bojkott. Sverige har aldrig bojkottat ett olympiskt spel och har inga planer på att göra det i Paris heller.
– Är det någon som ska vara på plats och tävla så är det våra aktiva, de ska inte drabbas av det här. Vi tycker att det är aktiva från Ryssland och Belarus som inte ska vara på plats, säger Edlund Jönsson.
Idrottare från Ryssland och Belarus har sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari i fjol varit utestängda från internationella tävlingar i många sporter. De senaste månaderna har allt mer börjat tyda på att individuella idrottare, men inte lag, kan tillåtas vara med i Paris i sommar. Redan i våras föreslog IOK att Ryssland och Belarus bör få delta men på särskilda villkor.
Sverige i minoritet
Hittills har runt 4 600 individuella idrottare av olika nationalitet i olika sporter klarat kvalgränserna till OS i Paris. Åtta av dem är från Ryssland och tre från Belarus, enligt IOK.
Edlund Jönsson säger att de nordiska ländernas hållning är i minoritet i världen.
– Vi deltar i stora internationella möten och då är det tydligt att väldigt många andra länder har en annan hållning i den här frågan. Att man inte ska diskrimineras på grund av sitt pass. Att man ska få tävla oavsett pass och vad ens regering tycker och gör. Det har även framförts av de aktivas kommitté internationellt, säger hon.
TT: Vad gör ni om enskilda svenska idrottare inte är bekväma att tävla mot ryssar och belarusier?
– För det första så respekterar vi fullt ut om det är en enskild aktiv som inte vill delta och tycker det är svårt och utmanande. Vi kommer att ge det stöd och den support vi kan kopplat till de här frågorna, säger Åsa Edlund Jönsson.
OS i Paris invigs den 26 juli.