Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

OS-kravet: Drick sju liter vatten – om dagen

Vägen till ett OS-guld kantas av blod, svett och tårar. Framförallt svett. För att lyckas behöver seglaren Max Salminen få i sig sju liter vatten – dagligen.

Max Salminen under OS i Rio 2016. Arkivbild.

Max Salminen under OS i Rio 2016. Arkivbild.

Foto: Tobias Röstlund/TT

Olympiskt2021-07-21 18:41

Han har tävlat över hela världen, tagit OS-guld i London, vunnit VM och testats mot svåra förutsättningar under hela karriären.

Ändå är Max Salminen helt säker när han säger:

– Det här är varmare än någon annanstans tidigare. Luftfuktigheten gör att det blir så svårt att svettas och du blir inte av med värmen.

Hög luftfuktighet

När Sveriges OS-deltagare kliver av planet kommer de mötas av en japansk högsommar, det betyder 30–35 grader dagtid och inte ens på natten blir det någon lättnad med en temperatur precis under 30 grader. Det är just dock luftfuktigheten som är det stora problemet, den relativa fuktigheten kommer ligga omkring 70 procent.

– För kroppen är svettning ett sätt att kyla av kroppen men här är fuktigheten så pass hög att vätskebildningen blir kvar på huden. Det gör det så svårt att kyla kroppen och känns inte som svettningarna kyler någonting, säger Tomas Mårtensson, meteorolog för Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Han är del i det förberedelsearbete som pågått under flera års tid hos SOK för hur man ska hantera de klimatmässiga förutsättningarna ihop med tidsskillnaden mellan Sverige och Japan. Där handlar det om att ge vitt skilda idrottare så bra förutsättningar som möjligt.

– Vi vet att de första dagarna behöver man ta det lugnt. Sedan gäller det att ha ett program för att få i sig dryck. Gör du fel så förlänger du inte bara acklimatiseringen utan försämrar sömnen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Till de aktivas hjälp har därför SOK skickat ett dokument med information och råd inför acklimatiseringen. Just hur man ska hantera att ta till sig dryck är dock ett speciellt kapitel i sig.

För 197 centimeter långe och drygt 97 kilo tunga Max Salminen krävs givetvis ett betydligt större intag än för många andra i truppen. Han räknar med att det rör sig om sju liter dagligen.

– Jag är en sådan som inte dricker mycket vatten i vanliga fall men man får vara duktig med rutinerna, ta med sig en stor tillbringare till frukost, en flaska till träningen som ska vara slut innan jag börjar passet, säger han.

Varit på plats

Salminen hade som förberedelse tillbringat sju veckor på plats i Japan innan OS blev uppskjutet förra året. Han vet hur svårt det är att få någon skugga och när vattentemperaturen ligger omkring 28 grader ger inte själva havet heller speciellt mycket svalka.

Utmaningen är dock inte bara att hantera förhållandena till havs, det är också all tid som tillbringas på land.

Till sin hjälp kommer han nu ha kylvästar, det kommer finnas kylda handdukar och speciella kepsar för att hålla nere kroppstemperaturen. Väl i land kliver han direkt ned i en uppblåsbar minipool som får fungera som en form av isbad.

— Det är det bästa som finns, när du kommer i mål är det enda du tänker, "var är coachen så jag kan få kall dryck?". Det är nästan rött framför ögonen på en, säger han.

Tävlingsmässigt kommer nu Salminen till OS med ett guld från London 2012 i starbåt (tillsammans med Fredrik Lööf) i bagaget.

Nu – precis som i Rio de Janeiro – är det dock finnjolle som gäller. Målbilden är högt satt efter sjätteplatsen senast:

– Då var jag ett medaljhopp men känner nu att jag tagit ett steg framåt. Samtidigt är det otroligt tajt i vårt fält och det kommer handla om detaljer. Värmen kommer vara en av de stora detaljerna.

Fakta: SOK:s råd till de aktiva

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har satt ihop en informationsfolder till de aktiva hur de ska hantera tidsomställningen och klimatet under OS. Bland råden märks:

Drick regelbundet under resan, kaffe och te är inget problem så länge det inte påverkar sömnen negativt. Alkohol ska undvikas.

Försök att sova när det är nattetid i Japan under resan och undvik distraktioner som skärmar.

De aktiva har delats upp i fyra olika acklimatiseringsgrupper.

Grupp fyra med bland annat medeldistanslöpare, landsvägscyklister ska förbereda sig minst en månad i förväg.

För att hantera jetlag ska internet, datorer och mobil undvikas de första dagarna på plats i Japan.

Träning på morgonen ska också undvikas inledningsvis.

Snabba kolhydrater som banan kan framkalla trötthet.

Undvik mat med högt fettinnehåll vilket förlänger anpassningen.

Träning ska inte ske under morgonen.

Vatten ska intas regelbundet, 5–10 ml vätska per kilo kroppsvikt två–fyra timmar timmar innan uppvärmning. Under träning/tävling ska man försöka dricka lite och ofta, 1--2 deciliter var 15:e minut.

Källa: SOK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!