Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bara fyra år kvar – här är allt om OS 2026

Saknar du den svenska medaljfesten i Peking? Lugn, om bara fyra år är det dags igen. Då är vinter-OS tillbaka på europeisk mark. Och det kunde ha hamnat i Stockholm och Åre. Här är allt du behöver veta om OS i Milano-Cortina d'Ampezzo 2026.

Bobbanan i Cortina d'Ampezzo planeras renoveras inför vinter-OS 2026 – trots stort motstånd. Arkivbild.

Bobbanan i Cortina d'Ampezzo planeras renoveras inför vinter-OS 2026 – trots stort motstånd. Arkivbild.

Foto: Gabriele Facciotti/AP/TT

Olympiskt2022-02-21 05:45

Det var ett bittert besked för alla som ville ha vinter-OS i Sverige.

Midsommarhelgen 2019 stod det klart att Italien skulle bli värd för OS 2026. I slutomröstningen drog Milano-Cortina d'Ampezzos ansökan det längsta strået, med siffrorna 47–34, mot Stockholm-Åre.

Det har hunnit gå snart tre år sedan dess. Vad har då hänt under åren som gått? Och vilka utmaningar står arrangören inför fram till dess att nästa vinterspel öppnas i Milano om fyra år?

+ Utspritt

Vinter-OS 2026 har inte en värdort, utan två: Milano och Cortina d'Ampezzo.

Men OS kommer dessutom i själva verket att arrangeras i en handfull olika "kluster", välkända vintersportorter runt om i norra Italien där det redan finns färdiga anläggningar.

Som skidskytte i Antholz, längdskidor i Val di Fiemme och alpint i såväl Bormio som Cortina d'Ampezzo.

Det gör att den speciella OS-atmosfären som uppstår när en massa aktiva från olika sporter samlas på ett och samma ställe riskerar att utebli.

+ "Ett av de billigaste någonsin"

De senaste två vinterspelen, i Peking och Pyeongchang, uppskattas ha haft en budget på ungefär 35 miljarder respektive 21 miljarder kronor. Enligt sajten Inside the games, som bevakar den olympiska rörelsen, kostar OS 2026 betydligt mindre än så.

I december meddelade arrangören att spelen har en budget på runt 16,5 miljarder kronor.

– Vårt OS kommer att vara ett av de billigaste någonsin, sade Italienska olympiska kommitténs ordförande Giovanni Malagò, enligt italienska Sky Sport.

Det är dock ungefär 1 miljard kronor mer än vad arrangören budgeterade för i samband med att man tilldelades spelen 2019, något som bland annat beror på "större åtaganden för hållbarhet".

+ Hållbarheten kritiseras

Just hållbarheten, eller bristen på densamma, har varit i fokus. Efter att Italien tilldelats spelen sade Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach att segern dels berodde på att man hade fler befintliga arenor än Sverige, 90 procent jämfört med 75 procent.

Men det planeras likväl för en hel del nybyggnationer eller omfattande renoveringar. Internationella kommittén för bevarandet av Alperna, Cipra, skrev nyligen ett öppet brev till IOK i vilket man kom med uppmaningen att de planerade byggena till OS 2026 "bör ses över och skalas ned".

Bland annat hänvisas till den stora statsskulden samt all övergiven infrastruktur som kom i svallvågorna av vinter-OS i Turin 2006.

"De väldokumenterade misstagen från förr borde inte upprepas", skriver Cipra bland annat i brevet till IOK.

Senare i år börjar bygget av en ny hockeyarena i Milano. Därtill har Milanos stadsfullmäktige gett tummen upp till ett nytt San Siro – den klassiska fotbollsarenan där Inter och Milan spelar sina hemmamatcher.

Från början var tanken att den nya arenan, som ska ligga nästgårds till den nuvarande, skulle stå klar först 2027. Men för att inte gå miste om invigningen planeras arenan vara färdigbyggd innan vinterspelen drar i gång.

+ Riskerade OS-sanktioner

Problemfritt har det heller inte varit för landets olympiska kommitté. Anledningen är en omstridd lag som skulle ge den italienska regeringen stort inflytande över den olympiska kommittén.

Det är ett brott mot IOK:s regler, som förbjuder politisk inblandning i de nationella olympiska kommittéerna.

Det gjorde att Italien i fjol riskerade sanktioner av IOK, vilket hade inneburit att landet, liksom Ryssland, tvingats tävla under neutral flagg i sommar-OS i Tokyo. Men det italienska parlamentet backade till slut.

+ Skidalpinism på programmet

Om fyra år får vi se skidalpinism för första gången i OS-sammanhang. Sporten, i vilken de tävlande tar sig runt en bana med inslag av brantare partier där skidorna bärs på ryggen, har från och med 2026 lagts till på OS-programmet.

Kanske får vi då se Tove Alexandersson för första gången kliva upp på en olympisk prispall? 29-åringen har samlat på sig mängder med EM- och VM-medaljer i orientering. Mångsysslaren Alexandersson, som också har tävlat i skidorientering och skyrunning, har de senaste åren även satsat på skidalpinism, och plockade på sig tre medaljer på VM i fjol.

– Just nu tycker jag att det är jättekul med skidalpinism och jag ser ingen anledning att sluta satsa på det. Tiden går ganska fort, så det är mycket möjligt att jag kommer satsa mot ett OS, sade Alexandersson till TT i somras.

Vinter-OS i Milano-Cortina d'Ampezzo avgörs 6–22 februari 2026.

Fakta: Här avgörs OS 2026

Milano: Invigning, ishockey, shorttrack, konståkning.

Cortina d'Ampezzo: Alpint damer, curling, bob, rodel, skeleton.

Bormio: Alpint herrar, skidalpinism.

Livigno: Snowboard, freestyle.

Val di Fiemme: Skidor, backhoppning, nordisk kombination, skridsko.

Antholz: Skidskytte.

Verona: Avslutning.


Vinter-OS genom tiderna

OS i Milano-Cortina d'Ampezzo 2026 blir de 25:e vinterspelen genom tiderna.

Här är de tidigare arrangörerna:

2022: Peking, 2018: Pyeongchang, 2014: Sotji, 2010: Vancouver, 2006: Turin, 2002: Salt Lake City, 1998: Nagano, 1994: Lillehammer, 1992: Albertville, 1988: Calgary, 1984: Sarajevo, 1980: Lake Placid, 1976: Innsbruck, 1972: Sapporo, 1968: Grenoble, 1964: Innsbruck, 1960: Squaw Valley, 1956: Cortina d'Ampezzo, 1952: Oslo, 1948: St Moritz, 1940, 1944: Inställt på grund av andra världskriget, 1936: Garmisch-Partenkirchen, 1932: Lake Placid, 1928: St Moritz, 1924: Chamonix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!