Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla svenska OS-medaljer hittills

Efter Martin Ponsiluomas silver i skidskyttets masstart har Sverige tagit 16 medaljer, varav sju guld. Det gör Peking till Sveriges bästa vinter-OS genom tiderna. Här är alla blågula medaljer hittills.

Skridskostjärnan Nils van der Poel tog guld på både 5|000 och 10|000 meter.

Skridskostjärnan Nils van der Poel tog guld på både 5|000 och 10|000 meter.

Foto: Christine Olsson/TT

Olympiskt2022-02-18 11:34

GULD

+ Walter Wallberg, freestyle – puckelpist

En 21-åring från Åre satte fart på den svenska guldfesten i Kina. Fullträffen överraskade många, men den som följt Wallberg på nära håll kände till hans kapacitet. Och den här kvällen fick han ut allt.

+ Nils van der Poel, skridsko – 5 000 meter

Som nyhetsbyrån AP konstaterade: "What a finish!". Med fyra varv kvar såg den svenske världsmästaren ut att ha tappat guldet till nederländaren Patrick Roest. Men den urstarka avslutningen räckte hela vägen till seger och olympiskt rekord (6.08,84).

+ Sara Hector, alpint – storslalom

Säsongens dominant höll för trycket i OS också, trots att hon kräktes av nervositet på morgonen. Medan flera konkurrenter hade problem – Mikaela Shiffrin till exempel, som körde ur – tog Hector ledningen direkt i första åket. I andra kunde inget stoppa henne från att ta karriärens största seger – och Sveriges första OS-guld i storslalom sedan Pernilla Wiberg vann i Albertville 1992.

+ Jonna Sundling, längdskidor – sprint

Efter att ha drabbats av en tumskada tidigare under säsongen har Sundling kommit tillbaka i toppform. 27-åringen var överlägset snabbast i kvalet, vann sedan också kvartsfinalen och semifinalen innan hon avslutade med att krossa finalmotståndet i sin första OS-tävling i karriären.

+ Nils van der Poel, skridsko – 10 000 meter

På 5 000 meter tog han guld med knapp marginal. På den dubbla distansen var Nils van der Poel i ett annat skridskouniversum än sina rivaler. Svensken vann, slog sitt eget världsrekord, och säkrade guldet med nästan 14 sekunders marginal före silvermedaljören Patrick Roest, Nederländerna. Han är nu en av tio svenskar som lyckats ta två guld under samma OS.

+ Svenska damlaget, skidskytte – stafett

Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg tog ett säkert OS-guld. Persson och Brorsson lade grunden. När Hanna Öberg växlade över till systern Elvira på den sista sträckan hade Sverige ett sju sekunder långt försprång – och trots att Elvira tvingades använda ett extraskott i det sista skyttet var hon ohotad etta.

+ Sandra Näslund, freestyle – skicross

Precis som van der Poel var Näslund storfavoriten som höll för tycket. Hon verkade inte påverkad alls att alla förväntade sig ett guld av henne. 25-åringen var snabbast i varje lopp i Genting – från seedning till final – och fick revansch för den tårfyllda fjärdeplatsen i Pyeongchang 2018.

SILVER

+ Maja Dahlqvist, längdskidor – sprint

Efter att ha varit suverän i världscupen i vinter fick Dahlqvist i OS möta övermäktigt motstånd i form av lagkamraten Jonna Sundling. Men där bakom stod Dahlqvist för en krigarinsats i finalen och lyckades vinna fajten om silvret, före amerikanska Jessie Diggins.

+ Elvira Öberg, skidskytte – sprint

Efter sex medaljlösa svenska dagar i skidskyttet fick Elvira Öberg till det i Zhangjiakou. 22-åringen sköt fullt och hade som vanligt bra fart under skidorna, vilket räckte hela vägen till OS-silver, bakom norskan Marte Olsbu Røiseland.

+ Elvira Öberg, skidskytte – jaktstart

Öberg försvarade sin andraplats från sprinten efter en del dramatik. Två bommar i näst sista skyttet kunde kostat henne medaljen. Men Öberg höll nerverna i schack vid sista besöket på skjutvallen, satte samtliga fem skott och kom tvåa efter suveräna norskan Marte Olsbu Røiseland.

+ Maja Dahlqvist och Jonna Sundling, längdskidor – sprintstafett

Duon var guldtippade inför loppet, men tog silver bakom skrällen Tyskland och före det ryska laget efter en rysare på upploppet. Sundling var med i kampen om guldet på sistasträckan, men Tyskland gick om precis före målet.

+ Martin Ponsiluoma, skidskytte – masstart

I sista OS-loppet ordnade Ponsiluoma till sist en medalj för det svenska herrlandslaget. Med fem träff i det tredje, stående skyttet hade han en stund till och med guldchans. Men norske stjärnan Johannes Thingnes Bø blev för svår.

BRONS

+ Almida de Val och Oskar Eriksson, curling – mixeddubbel

de Val och Eriksson kom till Peking först dagen före premiären sedan en svensk ledare testats positivt för covid-19. Väl på plats hade den blågula duon mer flyt – som när man gick till semifinal tack vare att Italien besegrade Kanada efter kontrollmätning. I bronsmatchen utklassade man världsmästarna från Storbritannien med 9–3.

+ Henrik Harlaut, freestyle – big air

Harlaut gör sitt tredje OS, där han tidigare har tävlat i slopestyle. Nu knep han äntligen en medalj när det handlade om paradgrenen big air, som i år debuterar på OS-programmet. 30-åringen har tagit hela sex guld i big air i X-games, en tävling som för många freeskiåkare smäller minst lika högt som OS.

+ Damlaget, längdskidor – stafett

Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling var favorittippade, men fick nöja sig med brons. Tacka Sundling för medaljen. Guldmedaljören i sprinten stod för en fenomenal slutsträcka, i ett läge där medaljchansen såg ut att vara borta efter Frida Karlssons genomklappning på tredjesträckan.

+ Jesper Tjäder, freeski – slopestyle

Tjäder fick på ett drömåk direkt i finalen. Det räckte hela vägen till brons. Men det blev en nervös väntan i målområdet för 27-åringen som efter två mindre lyckade åk kunde bli trea som bäst. Åkare efter åkare kom ned efter Tjäder – och när sista hotet, schweizaren Andri Ragettli, misslyckades var det klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!