"Vi för en ständig överlevnadskamp"

I går smygstartade bandyallsvenskan. På onsdag i nästa vecka sker den riktiga premiären, då bl a IFK Motala möter Boltic hemma.
Tommy Wisell, f d klubbdirektör i IFK Norrköping, är i dag en av personer som har bäst inblick i svensk bandy. Och framförallt då IFK Motala.
- Hade inte IFK varit min klubb sedan barndomen hade jag aldrig jobbat med det här. Det är en ständig överlevnadskamp, säger Tommy till Folkbladet.

Tommy Wisell ägnar sig i dag nästan uteslutande åt bandy. Och sitt kära IFK Motala, den klubb han växte upp med. I den här intervjun berättar Tommy om bandyn i stort och framförallt om vilka problem sporten brottas med.
ARKIVFOTO: PETTER ANDERSSON

Tommy Wisell ägnar sig i dag nästan uteslutande åt bandy. Och sitt kära IFK Motala, den klubb han växte upp med. I den här intervjun berättar Tommy om bandyn i stort och framförallt om vilka problem sporten brottas med. ARKIVFOTO: PETTER ANDERSSON

Foto:

NORRKÖPING2003-11-08 06:00
Det var förra våren Tommy lämnade IFK Norrköping efter 18 år i klubben. Han valde då ganska snart att börja arbeta för IFK Motalas bandy.
- Bandyn har det kärvt med ekonomin. Så är det också i IFK Motala, berättar Tommy.

Men det är just inom det området han har lagt sin själ.
- Det sportsliga får andra sköta, menar Tommy. Det finns mycket att göra inom ekonomin och framförallt måste vi börja arbete tillsammans inom bandyn. Vi inom södergruppen har faktiskt redan haft två möten sedan Thomas Fransson i Hammarby och jag kallade samman klubbarna. Det finns väldigt mycket frågor att ventilera. Vi kommer bl a att köra en gemensam reklamkampanj i en av våra stora kvällstidningar i vinter, berättar Tommy.
IFK Motala har i dag en omsättning på 3,5 miljoner kr. Alltså långt ifrån de mellan 20-30 miljoner kr som IFK Norrköping omsatte under Tommys tid i klubben.
- Tyvärr dras vi med ett underskott på 1,5 miljoner kr, vilket känns extra tungt när inte omsättningen är större. Vi lyckades dock rädda elitlicensen tack vare att IFK Motala är en flersektionersförening. Det gjorde att vi kunde ta upp exempelvis fotbollsanläggningen, inventarier osv. Dessutom sålde vi i fjol spelare för 315.000 kr mer än vi köpte för och så avskrev kommunen ett lån på 540.000 kr.

Inför kommande säsongen tycker Tommy ändå att det börjar ljusna lite när det gäller ekonomin.
- Kan vi bara överleva i vinter, så tror jag på en positiv framtid. Vi har ändå dragit in runt en halv miljon kr mer i sponsorintäkter och hoppas också att få mer publik. Tyvärr är vår arena väldigt ogästvänlig, det har gått så långt att den kommunalt ansvarige för anläggningen avsagt sig sitt personliga ansvar inför kommunen.
Förra vintern tog säsongen slut för IFK Motala och fem andra klubbar redan i mitten på februari. Samtidigt fick Motala aldrig möta publiklagen Hammarby och Sandviken, då man inte nådde fram till slutspelsserien.
- Det här är naturligtvis något som måste ses över. Sex av 16 klubbar fick enbart spela 25 matcher i fjol, de bästa hela 35. Nu har det tillsatts en grupp som ska se över hela seriesystemet, fast där ingår inte någon från Motala, berättar Tommy.

Han har dock redan blivit ett svart skynke för Svenska Bandyförbundet då han reagerat och agerat mot bandyns mossiga övergångsregler.
- Här finns verkligen massor att göra. Samtidigt som tyvärr Internationella bandyförbundet inte verkar ha något kurrage alls. Eller vad sägs om att förbundet givit klartecken för internationella övergångsregler - i tre länder! De gäller alltså bara i Sverige, Norge och Finland. Vad jag vet spelas det bandy i åtta-tio länder sedan Sovjetunionen delats upp i olika stater.
Man kan utan att ta till stora ord påstå att Tommy Wisell rör om i bandy-Sverige.
- Inte är man speciellt populär på förbundsnivå. Däremot gillar klubbarna mig..., skrattar Tommy.

<B>+ Hur ser då Tommy på bandyns framtid?</B>
<I>Ekonomin...?</I>
- Många klubbar ligger på ruinens brant. Vi har redan sett att kronofogden uppvaktat bl a Ljusdal och Bollnäs. För att få rätsida på ekonomin krävs också ännu fler egna produkter. IFK har ju genom alla år varit duktiga på den biten, men haft svårt att sedan behålla talangerna.

<I>Publiken...?</I>
- Här måste vi hitta nya målgrupper. Framförallt få tillbaka fler ungdomar som spelar bandy och som sedan blir publik.Viktigt är naturligtvis ökat komfort. Edsbyn blir ju först med en inomhushall för bandy, men fler måste ta efter. Eller åtminstone bygga läktare med infravärme. I fjol hade vi både regn och storm under november och under vintern var det exempelvis 30 grader kallt när vi mötte Kalix. Då får man verkligen beundra de 600-700 som dyker upp.

<I>Supportrar...? </I>
- För första gången har IFK Motala fått en supporterklubb.

<I>TV-avtal...? </I>
- Oerhört viktiga naturligtvis. Problemet är att bandy inte är någon riktig TV-sport. SvT 24 kommer dock att visa ett par allsvenska matcher i vinter, dessutom har vi ju VM på hemmaplan vilket gör att säsongen blir lite längre i vinter. Tyvärr är det så att klubbarna inte får några TV- och spelpengar som exempelvis inom fotbollen, här kvittar man de pengar vi får från Svenska Spel med någon slags tävlingsavgift.

<I>Spelarlönerna...?</I>
- Här är det bara de allra bästa som tjänar bra pengar. En normal allsvensk spelare tjänar i snitt 7.000-8.000 kr i månaden och det ligger väl ungefär på superettan-nivå om man jämför med fotbollen.

<I>Den omvända invasionen...?</I>
- Tror inte bara den behöver vara till ondo. Visserligen försvinner en del duktiga spelare bort till Ryssland men för många ungdomar är det bara positivt att de ser att man även kan tjäna bra pengar inom bandyn. Alla ungdomar bör ju en dröm att kunna bli proffs inom respektive sport.

<I>Framtiden...?</I>
- Den blir oerhört tuff. Bandy kommer visserligen aldrig att dö ut i Sverige, men minskningen de senaste åren är skrämmande, säger Tommy och plockar fram Arne Argus egen "bandybibel" från i fjol där man kan konstatera att det för 25 år sedan fanns 700 bandyföreningar i Sverige och att de var blott 350 i fjol, varav bara 119 i seriespel. Att det i Östergötland i dag bara finns fem föreningar som aktivt utöver bandy (IFK Motala, Finspångs AIK, Borgia, Stångebro och Åtvid/Wreta) och att det exempelvis i Småland, som hade 133 föreningar för 25 år sedan, i dag finns blott 30 föreningar varav bara 18 utövar seriespel.

<B>+ Till sist - hur går det för IFK Motala i vinter?</B>
- Söderserien har blivit ett riktigt getingbo sedan Hammarby flyttades över. Förutom "Bajen" finns ju även Västerås, Villa, Boltic, Vänersborg, Katrineholm och Vetlanda gruppen och bara fyra biljetter står på spel.
- Vi har ju varit oerhört ojämna under försäsongen. Eller vad sägs om 3-10 mot Boltic och 1-15 mot Västerås. Samtidigt som vi slagit Sandviken och förlorat med uddamålet mot Västerås, berättar Tommy.

<B>+ ...och vilka får vi se på Studenternas IP i mars?</B>
- Känns som om SM-guldet står mellan fyra klubbar. Förutom de två som spelade SM-final i år, Sandviken och Hammarby, är det Edsbyn och så får man inte räkna bort Västerås, slutar Tommy Wisell.

<B>Fakta</B>
Namn: Tommy Wisell
Ålder: 60 år
Familj: Fru och två barn, två barnbarn.
Yrke: Jobbar deltid med marknads- och ekonomifrågor i IFK Motala.
Civil karriär: Banktjänsteman, bankchef och klubbdirektör i IFK Norrköping.
Sportslig karriär: Fotbollsspelare i IFK Motala, ordförande i IFK Motalas fotbollssektion, ordförande i IFK Norrköping.
Aktuell: Hjälper IFK Motala med marknads- och ekonomifrågor på deltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!