Vargarna nära att bilda bolag
Speedwayklubben Vargarna kommer med stor sannolikhet att bolagiseras till nästa säsong. Det tror klubbens viceordförande Torsten Sahlin. - Vi har minst att förlora på det, säger han.
Torsten Sahlin, Varganras vice speedwayordförande, har varit dansande statist i tyska tv-produktionen Inga Lindström.
Foto: Svensson Robert
Eftersom elitserien i speedway körs över en relativt kort säsong (mindre än sex månader) har Vargarna hittills "klarat sig undan" med att betala en relativt låg skatt för sina utländska förare som bara behövt avstå från 15 procent av inkomsten. Samma regler har gällt för andra utländska idrottsmän och kvinnor i alla sporter. Även i underhållningsbranschen är reglerna desamma.Nu stoppas den här skatterabatten.- Förslaget är att vi ska betala arbetsgivaravgifter nästa år och det skulle innebära ungefär en miljon kronor extra i kostnader, berättar Torsten Sahlin.Skattetrycket ökas i vissa fall med hela 31 procent på föreningarna.Sahlin ser ingen logik i lagförslaget som av allt att döma klubbas igenom på onsdag (och ska gälla från 1 januari 2010).- Vargarnas utländska förare betalar ju redan arbetsgivaravgifter i sina hemländer och därför är ju detta bara en dubbelbeskattning, tycker vargledaren.Mest fördelar
Speedway-Sverige har inte suttit med armarna i kors under hösten. Det finns redan långtgående planer på att milda skatteeffekterna. Den vägen heter bolagisering.- Klubbarna pratar med varandra om det här och jag tror att samtliga bildar bolag till nästa säsong.Här är de största fördelarna kontra nackdelarna med bolagsbildning. Plus: Vargarna AB slipper arbetsgivaravgifterna för sina utländska förare. Enligt Sahlin handlar det om cirka en miljon kronor per säsong. Minus: Bolaget får betala sex procent i moms på entrébiljetter, parkering, kiosk, program och souvenirförsäljning vid arenan. Ponera att klubben drar 3 000 åskådare i snitt nästa år. Med dagens biljettpriser skulle det betyda ungefär 180 000 kronor som går direkt till skattmasen.Det krävs också en annan administration för ett eventuellt bolag. Momshanteringen och revisionen betyder merarbete för klubbarna.- Jag tycker ändå vi har kommit en bit där, anser Torsten Sahlin.Det nya skatteförslaget har sänt chockvågor genom sport-Sverige. Förutom speedway kommer framför allt bandyn, ishockey och basket att drabbas hårt. Även inom fotbollen förekommer kontrakt där utövaren anställs i högst 183 dagar.Sega förhandlingar
För idrottsmän med längre kontrakt blir det däremot ingen skillnad att tala om. Därför berörs knappt IFK Norrköping eller Norrköping Dolphins som skrivit långa kontrakt med sina utländska stjärnor.Vargarna håller just nu på och förhandlar med sina utländska förare. Att det drar ut på tiden har såklart med de nya skattereglerna att göra.- Vi avvaktar till onsdag. Just nu vet vi inte om förarna ska skriva på för Vargarna eller det nya bolaget, slutar Torsten Sahlin.
Så säger reglerna i dag:Artister och idrottsmän bosatta utanför Sverige beskattas med 15 procent (exklusive sociala avgifter) så länge man inte uppehåller sig mer än sex månader (183 dagar) i Sverige och ingen arbetsgivaravgift har behövts betalas ut. I exempelvis Danmark kan artistskatt betalas under tre år, vilket bland annat inneburit en stor fördel för danska idrottsklubbar vid värvning av utländska spelare.Reglerna från 1 januari:Arbetsgivarna påförs 31 procent i skatt för arbetsgivaravgifter även för idrottsmän (och artister) som uppehåller sig mindre än sex månader i landet.Främsta skälet till förändringen är att idrottare i dag har rätt till sociala förmåner och pensionsgrundande inkomst i Sverige. - Det här är en ren skatt till staten eftersom ytterst få idrottsutövare någonsin kommer att få något av det sociala skyddsnät som de sociala avgifterna ger, säger Riksidrottsförbundets vice ordförande, Jerker Löfgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!