UNDER BEVAKNING
Varje timme. Varje minut. Helena Lundbäck finns med i den elitgrupp som hela tiden måste avlägga vistelserapport till dopingjägarna. - Jag måste börja planera hela mitt liv, säger ryttarstjärnan.
Helena Lundbäck ingår i dopingjägarnas kategori A. Det innebär att hon blir tvungen att rapportera var hon befinner sig - 365 dagar om året. "Det blir jävligt jobbigt", säger Helena om regelverket. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Från och med den 1 juli måste alla toppidrottare börja rapportera var de befinner sig, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Tre felaktiga rapporter under en 18-månadersperiod kan leda till avstängning i upp till två år.
Måste rapportera
Ryttarstjärnorna Helena Lundbäck och Malin Baryard tillhör Wadas kategori A. Det innebär att de påverkas av det nya reglementet. Helena började faktiskt rapportera redan för en månad sen.
- Det är svårt att säga så mycket än, jag har ju precis börjat. Men det kommer att bli jävligt jobbigt med den här vistelserapporten. Fast man förstår ju att de vill ha koll. Det känns litegrann som att man antingen får ta tag i det ordentligt eller släppa allt fritt.
- Men ryttarna kan ju knappast vara prioritet ett, säger Helena Lundbäck
Inga dopningsrykten
Hon har aldrig hört talas om några dopingfall bland några ryttare.
- Nej, inte ens några rykten om någon. Det skulle ju inte vara någon nytta för oss med doping. Så det är säkert ännu hårdare för andra idrotter.
Helena, Malin och alla andra idrottstjärnor som omfattas av regelverket tvingas avlägga rapport om var de befinner sig, jämt. När de tränar, när de tävlar, när de är hemma. Helena har hittills inte rapporterat för de dagar hon inte vet vad hon ska göra.
Det kan dock vara bäst att göra.
Har man registrerat att man ska vara hemma, har nämligen dopingjägarna rätt att komma till bostaden, ringa på dörren och kräva ett prov.
- Är man inte hemma, ringer de upp en. Då har man en halvtimme på sig att ta sig hem. Annars kan man få straff, berättar Helena Lundbäck.
Stor omställning
Det blir så klart en ganska stor omställning. Anja Pärson liknade situationen med att bära en fotboja.
- Man är ju van vid att kunna åka var man vill, när man vill. Särskilt gäller ju det oss, som åker över hela världen, säger globetrottern Lundbäck.
Fler idrottare från Norrköping kommer att påverkas. Mest handlar det dock om lagidrottare - och enligt Östergötlands Idrottsförbunds dopingfunktionär Eva Karlsson är lagidrottare inte lika hårt hållna som de individuella idrottarna.
- För lagidrotter rapporterar tränaren var man kommer att befinna sig, var man ska träna och spela match, förklarar Eva Karlsson.
Det handlar om till exempel IFK Norrköping, Linköpings FC, Norrköping Dolphins och Linköpings HC.
Den 1 juli genomförs den största förändringen av dopingreglerna sedan de infördes på 70-talet. Den kallas World Anti-Doping Code och innebär en upptrappning i striden mot dopingen.
När reglerna införts måste idrottstjärnorna i kategori A (eliten) avge en grovplanering för det kommande året. Varje månad ska ytterligare en rapport lämnas in till Riksidrottsförbundet, där idrottaren i detalj ska redogöra för vad hon/han ska göra och var hon/han kommer att vara. Avvikelse från planeringen måste meddelas. Gör man tre felaktiga rapporter under en 18-månadersperiod blir man avstängd i minst tre månader och max två år.
Det nya regelverket innebär vidare ett "strikt ansvar" som innebär att idrottarna själva måste veta vilka substanser som är otillåtna, samt att de inte kommer in i kroppen.
En annan skärpning är att upprepade dopingbrott kan leda till livstids avstängning.
Källa: RF.