Tyra längtar till varje pass: "Blivit en större grej"

Tyra Holst har utvecklats i raketfart. Sporten stämde träff med tyngdlyfterskan och pratade om att samla mod för att börja träna på allvar med Norrköpings AK, när tårarna kommer och lyckan över att ha hittat en sport där hon längtar till varje träning.

Det kräver både styrka och koncentration att få upp vikterna på rätt sätt.

Det kräver både styrka och koncentration att få upp vikterna på rätt sätt.

Foto: Kenny Wiis

Norrköping2020-06-06 09:00

Fram till hösten 2018 hade Tyra Holst aldrig tränat tyngdlyftning organiserat med tränare. För några veckor sedan var tyngdlyftningsförbundets sportchef Mats Lindqvist, samt ungdomsansvarige Patric Bettembourg, på besök i Norrköping för att följa Tyra Holst under en träning. 

De hade tidigare tagit ut Tyra till ett prestigefyllt läger i Halmstad för ungdoms- och juniorlandslaget.

– Jag fick höra i slutet av förra året att jag var aktuell. Sen fick jag vänta någon månad till. Det var pirrigt och jag trodde väl att det inte skulle bli något. Det var jättekul när jag fick beskedet att jag var uttagen. Jag läste allt han skrev högt för pappa (skratt), säger Tyra Holst.

Tyra har nu 76 kilo i ryck och 93 kilo i stöt som personliga rekord. När hon började i NAK låg rekorden på 55 respektive 60 kilo.

Det har gått uppåt i snabb takt sedan hon blev stammis i källarlokalen intill Centralbadet.

Bara att våga ta sig dit för första gången var ett steg som krävde samling av mod.

– Jag spelade fotboll från att jag var sex till 13 år. Men det var mest för att jag var kompis med flera i laget. Det var aldrig riktigt min grej. När jag slutade med fotboll började jag med vanlig gymträning. Men det var också så att jag fick tvinga mig själv till gymmet, det var aldrig jättekul utan jag kände mest att jag måste träna för att hålla igång, berättar Tyra Holst.

– En dag 2017 såg jag nån på mitt vanliga gym köra något som såg kul ut. Jag blev intresserad, men visste inte vad tyngdlyftning var då – så jag fick åka hem och googla fram vad det var (skratt).

Därefter började Tyra Holst att försöka lära sig på egen hand. Hon ler när hon tänker tillbaka.

– Jag kan tänka mig hur det såg ut. Att lära sig tekniken är svårt, säger hon.

De tekniska bristerna till trots: Tyra märkte snabbt att det här med tyngdlyftning var något helt annat än fotboll och "vanlig" gymträning.

Nu längtade hon till varje pass.

Hon hade roligt.

Det var bara att börja träna för fullt med NAK.

Nja, riktigt så enkelt var det inte.

– Jag sköt upp att gå hit så länge. Det ångrar jag i dag, för jag hade kunnat vara bättre i dag annars. Jag funderade säkert på det i ett år, men sköt upp det för att jag var så nervös. Jag skulle få min första kritik och sånt där, säger Tyra Holst.

Allt släppte när hon tog de första kliven ner för trappen och in i träningslokalen.

– Det var inte lika läskigt som jag trodde. Det satt flera tjejer här, ett par från mitt tidigare gym som jag hade pratat lite med. Det var en lättnad. Jag kom in i gänget väldigt snabbt, säger Holst som nu tränar sex av veckans sju dagar.

Vad var det första som du rättade till rent tekniskt?

– Jag har jobbat mycket med att inte slå ut stången i höften. Det är något som många nybörjare gör fel. I stället för att försöka få en rak bana uppåt på stången, så slår man ut den i höften. Det får jag fortfarande tänka på ibland.

Att ta sig an sin första riktiga träning var ett stort steg. Den första tävlingen, som kom runt fyra månader efter att hon började i NAK, var inte annorlunda.

– Jag hade så höga krav på mig själv, det har jag fortfarande. Men då borde jag inte ha pressat mig själv så hårt. Det gick inte så bra, det slutade väl med att jag grät lite (skratt).

Du blev inte knäckt utan laddade om kan vi konstatera.

– Ja, jag lugnade mig och såg resten av tävlingen. Jag hade några dåliga tävlingar i början, men är glad för att jag fortsatte. Jag har ju gråtit på många träningar, men det är sån jag är som person. Om något betyder mycket, och det inte går som jag vill, så kan det bli så.

undefined
Här, i Norrköpings AK:s lokaler, trivs Tyra Holst som fisken i vattnet.
undefined
Från att ha varit osäker första gången, kliver nu Tyra in med rappa steg till varje träningspass.

Förutom att det krävs en rejäl styrka, så handlar tyngdlyftning också mycket om det mentala.

Koncentrationen är djup för att få till tekniken på allra bästa sätt.

För Tyra Holst har det också varit en mental kamp för att inte jämföra sig för mycket med andra. Något som inte är det lättaste i en sport som är brutalt tydlig när det kommer till resultat och vilka som lyckats bäst.

– Alla har olika förutsättningar och jag har bara lyft seriöst i ett och ett halvt år. Alla ser olika ut, och jag som är längre än många tyngdlyftare kan inte jämföra min teknik med deras, säger Tyra och lägger till:

– Det är bra att vara kritisk mot sig själv. Men ifall jag lyfter och min tränare säger att det är bra, så kan jag ändå lägga fokus på att leta fel. Det är inte heller kul. Man ska aldrig vara helt nöjd, men inte leta fel som inte är där.

Har det där blivit bättre för dig?

– Ja, det händer fortfarande att jag letar för mycket efter fel. Men jag känner att jag har lärt mig att inte jämföra mig så mycket med andra. Jag försöker fokusera på mig själv enbart.

Är den en fördel eller nackdel att vara lite längre?

– Det beror lite på. Ganska ofta är det en fördel att vara kort. Men om man utnyttjar sin längd på rätt sätt, då kan man bli riktigt bra.

undefined
Det kräver både styrka och koncentration att få upp vikterna på rätt sätt.

Vad tänker du när du ser hur mycket du har höjt sina personliga rekord?

– Det blir jag glad över. Det ger ju energi att fortsätta att träna. Jag ser fram emot varje gång jag får åka hit.

Den där lediga veckodagen, saknar du träningen ibland då?

– Man vill inte vara den, men ibland hade jag nästan velat träna även då (skratt). Jag får gå och längta i stället. Men ibland kan det vara skönt att vila, om jag har haft en tuff vecka.

Corona gör att inga tävlingar är planerade den närmaste tiden. Det har emellertid inte tagit bort Tyra Holst sug efter att gnugga under alla träningspass.

Om det finns visioner och drömmer inför framtiden?

Klart att det gör.

– Planen var att jag skulle tävla i mitt första senior-SM i sommar, nu hann jag inte ens kvala till det. Så senior-SM 2021 är något jag fokuserar på om det blir av. Där tänker jag vara med, säger Tyra Holst och fortsätter:

– Jag har varit med i ett junior-SM redan, men hoppas att det blir av i år också så att jag kan ta medalj. Det är rimligt. Jag var nära medalj i ryck förra året. SM-tävlingar är ett bra första steg. Längre fram tävlar jag gärna mer internationellt som nordiska mästerskapen till exempel och sen kanske ännu större tävlingar.

Du är en tävlingsmänniska av rang?

– Ja, jag måste ha mål. Annars tror jag inte att jag hade orkat att träna så här mycket. Tyngdlyftning har blivit en större grej för mig. Jag vet inte hur mycket jag vågar säga kring hur stort jag drömmer. Men jag vill bara kunna gå så långt jag kan gå.

undefined
Sex dagar i veckan tränar Tyra Holst. Sen unnar hon sig en vilodag.
Bra att veta

Det finns en del som förväxlar tyngdlyftning med styrkelyft. Låt oss reda ut skillnaderna.

Tyngdlyftning består av momenten ryck och stöt. Styrkelyft har tre stycken i form av knäböj, bänkpress och marklyft.

Tyngdlyftning har varit med på samtliga OS förutom 1908 och 1912. Styrkelyft finns inte med på det olympiska programmet.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!