Tveksamhet kring fotbollens siffror

Svensk fotboll ökar. Enligt Svenska Fotbollförbundet är ökningen dessutom rekordstår, antalet licenserade spelare över 15 år ökade med nära 6 procent under 2003 till rekordantalet 214.442.
- Men det här är siffror som bör tas med en nypa salt, säger Tjonne Andersson på Östergötlands Fotbollförbund. Om alla de här spelar fotboll vet vi inte med bestämdhet i dag.

Fler ungdomar i fotbollen? Ja, enligt statistiken. Men hur är det egentligen i verkligheten?
FOTO:PRESSENS BILD

Fler ungdomar i fotbollen? Ja, enligt statistiken. Men hur är det egentligen i verkligheten? FOTO:PRESSENS BILD

Foto:

NORRKÖPING2004-02-13 06:00
Tidigare under massor av år hade varje individ en spelarlicens som även inkluderade ett försäkringsskydd i Folksam. Sedan ett par år tillbaka har varje enskilt lag en licens.
- Och det gör att man exempelvis i ett pojklag har 30 namn på en lista. Dessa anmäls, men kanske bara 20 kommer till spel under säsongen, säger Tjonne.
Enligt Svenska Fotbollförbundet har 23 av 24 distrikt ökat sina licenser så väl på herr- som damsidan. Största ökningarna (13 resp 10 procent) hittar vi i Medelpad och Västmanland.
- Vi har en positiv trend även här i Östergötland, säger Tjonne. Framförallt då på herrsidan, bland damerna ligger siffrorna mer konstant.
Vid utgången av 2003 fanns det i hela landet 170.136 licenserade herrspelare vilket var en ökning med 4,6 procent jämfört med 2002. Av dessa återfanns 11.241 i Östergötland, vilket också var en liten ökning.
På damsidan fanns det 44.306 registrerade spelare (en ökning med hela 11,5 procent) men i Östergötland ligger man kvar på 2.000 licenser (2011 för att vara mer exakt).

Svårt nå sanningen
- Problemet är att man aldrig kan nå sanningen riktigt med de här siffrorna. Det vi i Östergötland ser positivt på är på juniorsidan där vi hade stor kris för några år sedan sedan. Nu har faktiskt hela 40 lag inför 2004, berättar Tjonne.
Av dessa kommer tolv att spela i junior elit medan 24 andra kommer att spela i två juniorserier. Dessutom är fyra östgötalag kvalificerade för juniorallsvenskan.
- Den åldersgrupp som känns lite oroande nu är pojkar 16 där vi tvingas genomföra en tiolagsserie, berättar Tjonne. Tittar vi ner i pojkar 15 anmälde sig 16 lag till en tolv platser i elit och i pojkar 14 var det 20 (23 i fjol) som ville vara med.

Tar över 2005
Östergötlands Fotbollförbund sitter just nu och lottar alla ungdomsserier och lägger ut på bl a nätet. Nästa år (2005) är det dessutom meningen att ÖFF ska ta över hela ungdomsverksamheten i Vidingsjö, man ska sköta allt åt både Norrköpings Ungdomsserier, Kentys ungdomsfotboll och Västra Östergötlands serier.
- I dag gör vi redan lottningarna men meningen är att vi även ska ta hand om all övrig administration, säger Tjonne. Redan nu har vi jobbat hårt på att försöka få de olika ungdomsansvariga att ha samma kostnader för att vara med i serierna liksom ha ett gemensamt regelverk.
- Vår förhoppning är att vi ska kunna ta över allt detta här i Vidingsjö med den personal vi har i dag även om det krävs en del omorganisation. Skulle vi anställa mer folk så skulle ju kostnaderna öka för klubbarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!