Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre fotbollsgenerationer

Tina Nordlund vann Diamantbollen år 2000.
Men i stället för att tacka lagkamrater och tränare - som sig bör - skickade norrländskan en sträckt högervrist i magen på fotbollssverige.
Umeå-spelarens känga till media för den bristande bevakningen av damfotboll sved och satte fart på bollen.
Tre år senare har lädret rullat fram till en ny VM-succé i USA.
- Sverige vinner VM-finalen med 2-1, säger Fanny Pantzar, 10.

Experttippare. Folkbladet tog hjälp av fotbollstjejerna Marianne Olofsson, Jenny Källbom och Fanny Pantzar för att tippa resultatet i Sveriges VM-final mot Tyskland.FOTO: JANNE FORSBY

Experttippare. Folkbladet tog hjälp av fotbollstjejerna Marianne Olofsson, Jenny Källbom och Fanny Pantzar för att tippa resultatet i Sveriges VM-final mot Tyskland.FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-10-11 06:00
NORRKÖPINGDet är två slags luftdrag ni känner utomhus. Höstens kalla vindar och förändringens friska.
Den sistnämnda står 21 svenskor på andra sidan Atlanten för. På tre veckor har svensk damfotboll gått från ´slökollaintressant´ till ja..VM-finalhet.
Folkbladet samlade tre generationer damfotbollsspelare på Saltängens 101x61 kvadratmeter stora gräsplan.
Marianne Olofsson, 34, Jenny Källbom, 21 och Fanny Pantzar 10.
Trion har njutit sedan premiären mot USA den 21 september och kommer att fortsätta att följa blågult till världsmästerskapets sista spark. Sex timmars tidsskillnad spelar ingen som helst roll.
- Jag har sett alla matcher. Bara att sätta väckarklockan, säger Marianne Olofsson.
Hon inledde fotbollskarriären 1982 medan Fanny gjorde sin första fotbollsträning för ett halvår sedan.
Däremellan har det hänt en hel del.
- När jag började räckte det med att vara bra på en sak, att ha ett bra skott eller spelsinne, det räcker inte för att spela A-lagsfotboll i dag. Det är det största tecknet på att sporten har utvecklats, fortsätter Marianne.
I Saltängens division 2-damer spelar mittfältskrigaren Jenny Källbom.
- Jag tror att VM kan vara det stora genombrottet för damfotboll i Sverige. I alla fall kommer det att bli ett större intresse den närmsta tiden.
I eftermiddag avslutar herrlandslaget EM-kvalet.
Men Sverige-Lettland på Råsunda känns blir bara en förmatch.
Söndag - klockan 19.00 svensk tid - går ett svenskt fotbollslandslag in till den viktigaste matchen på 45 år.
Det är inte Olof Mellberg som kommer att gå först i ledet.
Kaptensbindeln sitter på Malin Anderssons arm och några timmar senare är Sverige eller Tyskland världsmästare i fotboll.
- Nu har damerna fått den uppmärksamhet som vi förtjänar. Ett lag måste prestera någonting innan man kan börja kräva uppmärksamhet från media. Tina Nordlunds tal var nog lite av ett startskott men Sverige har inte lyckats i mästerskap tidigare, säger Olofsson.
Om fler tjejer väljer att göra som Fanny och börja spela fotboll efter VM-framgången återstår att se. Men ett utbrett intresse tror både Källbom och Olofsson kan bryta trenden med tjejer som väljer att sluta med fotbollen i en allt för tidig ålder.
- Jag började att spela A-lagsfotboll när jag var 15 år. Personligen tyckte jag inte att det var ett stort steg men, jag tror att många tjejer blir chockade av skillnaden som det är mellan att spela i ett flicklag och i ett senoirlag, funderar Jenny.
För att göra omställningen till seniorfotboll smidigare och inte riskera att tappa så mycket spelare tidigt i karriären har Marianne flera förslag. En tidig information om vad som krävs av en A-lagsspelare och en utvecklad fadderverksamhet är två exempel.
- AIK jobbade med fadderverksamhet och fick de unga spelarna att inse tidigt vad som krävs. Genom det systemet lyckades de att värva egna ledare och flickspelarna fick förebilder att se upp till.
Jämförelserna mellan dam-och herrfotboll fortsätter att dras - och kommer så länge den omöjliga korrelationen lever vidare- att fostra nya belackare till damfotboll.
- Det är många som tycker att det går för långsamt och visst är det skillnad mot herrfotboll. Jag bryr mig inte så mycket om de som tycker att vi inte ska spela. Det känns bara töntigt, säger Jenny.
Marianne Olofsson säger att hon inte har mött några fördomar under sina drygt 20 år i fotbollens tjänst. Inte som spelare och inte tränare. Jämförelsen mellan dam-och herrfotboll avfärdar hon på ett sätt som ger en tankeställare:
- Det är ingen som jämför Maurice Green med Marion Jones. Killar har helt andra fysiska förutsättningar. Fotbollsmässigt går jag mycket hellre på en dammatch. Herrfotbollen har förlorat sin kreativitet. I superettan spelar lagen på samma sätt. Långa bollar mot en stork stark forward.
I Östergötland är BK Kenty i särklass länets bästa lag. Till nästa säsong är laget åter tillbaka i landets högsta serie. Lotorp har efter de allsvenska åren i mitten av 90-talet rasat i seriesystemet. Sportsligt finns det en hel del att jobba med. Vad gäller marknadsföring också.
- Till och börja med kan man lägga matcherna så att det är spelledigt när Kenty har sina matcher. Det är alldeles för få som går och tittar på matcherna. Unga spelare skulle lära sig mycket av att bara titta på fotboll, säger Marianne.
Fanny har följt Sveriges framfart i VM med största intresse i radhuset på Vindbacken. Mellan de två träningspassen med Smedby hinner även 10-åringen med att rida ett par gånger i veckan.
- Men fotbollen är roligast. Josefine Öqvist är min favorit, säger Fanny.
Innan VM i USA var Sverige Hanna Ljungberg, Victoria Svensson och lite Hanna Ljungberg till.
Sex matcher, fem segrar, en förlust och en VM-final senare är det svenska damlandslagets hetare än herrarna.
- Vi vinner med 2-1, tippar Fanny.
<B>Fanny Pantzar</B>
Ålder: 10.
Klubb: Smedby AIS.
Yrke: Studerar i årskull 4 på Navestadskolan.
Började spela: För sex månader sedan.
Bästa fotbollsminnet: När jag var nära att göra mål.
Så slutar VM-finalen: 2-1 till Sverige.

<B>Marianne Olofsson</B>
Ålder: 34
Klubb: Tränare för Enebys damlag i division 3.
Yrke: Studerar till ingenjör.
Började att spela fotboll: 1982.
Bästa fotbollsminnet: När vi kvalade med Saltängen till division 2. En ung Jane Törnqvist spelade i Hovendal som vi mötte.
Så slutar VM-finalen: Hjärtat säger 2-1 till Sverige men huvudet 1-1 och att tyskarna vinner på straffar.

<B>Jenny Källbom</B>
Ålder: 21
Klubb: Mittfältare i Saltängens BK.
Yrke: Kontorist.
Började att spela fotboll: 1990.
Bästa fotbollsminnet: Gothia Cup med Lotorp och tre landslagssamlingar.
Så slutar VM-finalen: 2-1 till Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!